Test: What Books And Burials Tell Us - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: What Books And Burials Tell Us - 2


Description
This mock test of Test: What Books And Burials Tell Us - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: What Books And Burials Tell Us - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: What Books And Burials Tell Us - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: What Books And Burials Tell Us - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: What Books And Burials Tell Us - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not a Vedas

Solution:

These four volumes are considered the most ancient and sacred scripture of all Hinduism. Holy hymns and Sanskrit mantras were put together in four collections known as Rig Veda, Yajur Veda, Atharva Veda and Sama Veda. For thousands of years they were passed on orally from generation to generation.

QUESTION: 2

The Vedic people are generally referred to as the

Solution:

The Vedic people are generally referred to as the Aryans. It was a race that came to India from central Asia. Their name have been mentioned in the Vedas several times.

QUESTION: 3

Which of the following was not the currency used during the later Vedic age

Solution:

The period that followed Rig Vedic Age is known as Later Vedic Age.
The Aryans did not use coins but specific weights of gold were used for purposes of a gold currency- Satamana, Nishka, Kosambhi, Hastinapur, Kashi and Videha were regarded as renowned trade centres.

QUESTION: 4

A popular drink _____ was prepared from milk and juice of a rare plant that grew on the mountains

Solution:

Soma is a drink used in ancient India, in the (Vedic) culture. It is written of in the Vedas, in which there are many hymns praising it. It was probably a juice made from a hallucinogenic mountain plant. In the Vedas, Soma is both the sacred drink and also a god (deva).

QUESTION: 5

The word ____ means big stone

Solution:

A megalith is a large stone that has been used to construct a structure or monument, either alone or together with other stones. The adjective megalithic describes structures made of such large stones without the use of mortar or concrete, as well as the periods of prehistory characterised by such constructions.

QUESTION: 6

What is the language of the Vedas?

Solution:

Vedic Sanskrit is an Indo-European language, more specifically one branch of the Indo-Iranian group. It is the ancient language of the Vedas of Hinduism, texts compiled over the period of the mid-2nd to mid-1st millennium BCE.

QUESTION: 7

How many types of Epics are there

Solution:
QUESTION: 8

The Aryans had divided themselves into _______ tribes

Solution:

The Aryans were divided into five tribes called Panchajanya and sometimes procured the help of non-Aryans as well. The rulers of Aryan clan were Bharata and Tritsu assisted by priest Vasishtha. The country Bharatvarsha was named after the king Bharata.

QUESTION: 9

Which Veda is the oldest one?

Solution:

The rig Veda is the oldest known Vedic sanskrit text. It's early layers are one of the oldest extant texts in any Indo-European language.

QUESTION: 10

Megalithic people lived ____ life

Solution:
QUESTION: 11

The Rigveda is divided into 10 ____

Solution:

 Rig-Veda is also organized in 10 books called Mandalas. The first and 10th Mandalas are the youngest and the longest books. Second to Seventh Mandalas are oldest parts of Rig-Veda but the shortest books.

QUESTION: 12

_____ is the assembly of selected persons of a tribe

Solution:

In Ancient India sabha was an assembly or council of special persons.

QUESTION: 13

Which of the following animals were given high respect

Solution:

In some countries such as India, cows were classed as sacred animals and were used in religious ceremonies and treated with much respect.

QUESTION: 14

Megaliths are found in

Solution:

Megaliths are spread across the Indian subcontinent, though the bulk of them are found in Deccan in the north, east and Kashmir.

QUESTION: 15

______ performed the religious ceremonies for the king , ______ gave him their opinion about important matters and the ______ helped him in the battles

Solution:

Purohita  was the priest who performed religious ceremonies and advised the king on important matters.
Samiti and Sabha was a small assembly of important members of the tribe who advised and guided the king.
Senani was the commander in-chief of the warriors and he led the forces during.

QUESTION: 16

Later Vedic period is known as

Solution:

The later vedic age is called the epic age because epics like Mahabharata and Ramayana were composed during that period.

QUESTION: 17

They _____ were the people who served the other three groups

Solution:

Varṇa , a Sanskrit word with several meanings including type, order, colour or class, was used to refer to social classes in Hindu texts like the Manusmriti. These and other Hindu texts classified the society in principle into four varnas:
Brahmins: priests, scholars and teachers.
Kshatriyas: rulers, warriors and administrators.
Vaishyas: agriculturalists and merchants.
Shudras: laborers and service providers.
 
The Shudras came last in the hierarchy and hence were the people who served the other three groups.

QUESTION: 18

The Aryans had divided themselves into tribes known as

Solution:

The Aryans were divided into five tribes called Panchajanas and sometimes procured the help of non-Aryans as well. The rulers of Aryan clan were Bharata and Tritsu assisted by priest Vasishtha.

QUESTION: 19

______ deals with Indian Philosophy

Solution:

The Upanishads are a collection of texts of religious and philosophical nature, written in India probably between c. 800 BCE and c. 500 BCE, during a time when Indian society started to question the traditional Vedic religious order.

QUESTION: 20

Agriculture and ___ were the main occupations of Aryans

Solution:

The main occupation of the people was cattle rearing and their wealth was measured in the number of cattle. They practiced agriculture by clearing the forests. Metals used were copper, iron and bronze. Few people worked as goldsmith, potters, spinners and carpenters.The main occupation of the people was cattle rearing and their wealth was measured in the number of cattle. They practiced agriculture by clearing the forests. Metals used were copper, iron and bronze. Few people worked as goldsmith, potters, spinners and carpenters.