Test: What Books & Burials tell us


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: What Books & Burials tell us


Description
Attempt Test: What Books & Burials tell us | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

_____ were used for various kind of work

Solution:

slaves were made to all the work as per the commands of their owner.

QUESTION: 2

How many types of Vedas are there

Solution:

There are four Vedas: the Rigveda, the Yajurveda, the Samaveda and the Atharvaveda

QUESTION: 3

_______ are found in Deccan in the north, east and Kashmir.

Solution:

Megaliths are stone boulders used to mark burial sites. They were prevalent around 3000 years ago in the Deccan, South India, in the northeast and in Kashmir. Some megaliths are seen on surface and some are underground.

QUESTION: 4

Stone circles or boulders on the surface were used to cover the

Solution:

B is the correct option.Stone circles or boulders on the surface were used to indicate the exact place of burial.They were a part of the complete process of burial.

QUESTION: 5

What were used for entering the burial places

Solution:

Port - holes were used for burying the other member of the same family at the same place. People at Inamgaon ate wheat, rice, Pulses, barley, seasame, peas etc.

QUESTION: 6

The Rig Veda is composed in form of

Solution:

Rigveda was composed in an ancient form of Sanskrit, while most of the modern books are either in English or in any other modern languages. The Rigveda contains hymns in praise of gods and goddesses.

QUESTION: 7

One of the dialogues in the Rig Veda is between rivers Beas & Satluj and

Solution:

The correct answer is Cas One of the dialogues in the Rig Veda is between rivers Beas & Satluj and VISHWAMITRA.

QUESTION: 8

Sanskrit is part of a family of languages which is known as

Solution:

Sanskrit belongs to the Indo-European family of languages. It is one of three ancient documented languages that arose from a common root language now referred to as Proto-Indo-European language: Vedic Sanskrit (c. 1500 – 500 BCE).

QUESTION: 9

People at ________ate Fruits, cereals and meat.

Solution:

Inamgaon is a post-Harappan agrarian village and archaeological site located in Maharashtra, western India. Situated along the right bank of the Ghod River, it is considered to be the 'regional centre' of the Bhima Valley.

QUESTION: 10

Where Inamgaon is at present

Solution:

Inamgaon is a post-Harappan agrarian village and archaeological site located in Maharashtra, western India. Situated along the right bank of the Ghod River, it is considered to be the 'regional centre' of the Bhima Valley.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code