Test: Winds Storms And Cyclones - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Winds Storms And Cyclones - 2


Description
This mock test of Test: Winds Storms And Cyclones - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Winds Storms And Cyclones - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Winds Storms And Cyclones - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Winds Storms And Cyclones - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Winds Storms And Cyclones - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

First Stage Cyclone warning is issued

Solution:

The First Stage warning Pre Cyclone Watch, issued 72 hours in advance. It contains an early warning about the development of a cyclonic disturbance in the north Indian Ocean, its likely intensification into a tropical cyclone and the coastal belt likely to experience adverse weather.

QUESTION: 2

With increase in temperature, atmospheric pressure ___________.

Solution:
QUESTION: 3

Cyclone is followed by

Solution:

In coastal areas cyclone is followed by flood. The water bring about by the high velocity wind cause flood.

QUESTION: 4

Reduced air pressure cause

Solution:

Reduced air pressure cause increased wind speed. The air surrounding the low pressure area moves toward the low pressure to cause increased wind speed.

QUESTION: 5

Warm air is ____________ than cold air.

Solution:

Warm air is lighter than cold air. Lighter air moves upward to create low pressure area.

QUESTION: 6

Air expands on

Solution:

Air expands on heating and condenses on cooling due to gaining kinetic energy.

QUESTION: 7

Rapid expansion of air due to lightening cause

Solution:

Rapid expansion of air due to lightening cause thunder. Lightening occurs when two charged clouds come in contact of each other.

QUESTION: 8

Which of the following part of India is generally not affected by cyclone?

Solution:
QUESTION: 9

Wind air is generated due to

Solution:

Wind air is generated due to uneven heating of earth. More heated area develop low pressure and than other and air blows from high pressure to low pressure.

QUESTION: 10

High speed wind can be destructive due to

Solution:

High speed wind can be destructive due to large amount of kinetic energy associate with it to uproot trees and buildings.

QUESTION: 11

Sudden occurrence of light due to friction of clouds is called

Solution:

Sudden occurrence of light due to friction of clouds is called lightening. It occurs due to interaction between two charged clouds.

QUESTION: 12

Wind speed results in storm, which can be

Solution:

Wind speed results in storm which can be highly destructive. High speed wind can uproot the tree and destroy the buildings.

QUESTION: 13

During flood, contamination of water causes shortage of

Solution:

During flood, contamination of water causes shortage of drinking water as water bodies get contaminated with harmful substances.

QUESTION: 14

For escape of hot air room has

Solution:

Hot airs are lighter and move upwards, for escape of hot air from the room, ventilators are provided just beneath the roof in the walls.

QUESTION: 15

Building can be protected from lightening by using

Solution:

Building can be protected from lightening by using lightening rod at the top of building to carry the charge of lightening to the ground.

QUESTION: 16

Violent storms accompanied by high wind speed is called

Solution:

Violent storms accompanied by high wind speed is called cyclone. It brings heavy rain along with high velocity wind to cause destruction.

QUESTION: 17

The eye of storm is a

Solution:

The eye of storm is a calm area around which wind blows very rapidly.

QUESTION: 18

Cold air is _______________ than warm air.

Solution:

Cold air is heavier than warm air and moves down ward. Hot air moves upward.

QUESTION: 19

Humidity in air is maximum in

Solution:

Humidity in air is maximum in monsoon season, because lots of raining occurs during this period of time.

QUESTION: 20

Rows of trees grown along the coastal areas to reduce the impact of cyclones are known as

Solution:

The rows of trees grown along the coastal areas to reduce the impact of cyclone are known as mangroves as it breaks the wind speed to reduce the pressure.

Related tests