# NABARD Manager Quant Aptitude Mock Test 4

## 20 Questions MCQ Test NABARD Manager - Mock Tests & Previous Year Papers | NABARD Manager Quant Aptitude Mock Test 4

Description
Attempt NABARD Manager Quant Aptitude Mock Test 4 | 20 questions in 12 minutes | Mock test for Banking Exams preparation | Free important questions MCQ to study NABARD Manager - Mock Tests & Previous Year Papers for Banking Exams Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Solution:
QUESTION: 2

### Two yrs back the ratio between the ages of Mahesh and Sunil was 3:2. If Sunil is younger to Mahesh by 8 yrs, what is the present age of Mahesh?

Solution:

Let the present age of Mahesh and Sunil are x and y yrs.
Then
x - 2 /y - 2 = 3 /2
⇒ 2x - 4 = 3y - 6
⇒ 2x = 3y - 2 .....(i)
Now y = x - 8 .....(ii)
from (i) & (ii)
2x = 3 (x - 8) - 2
2x = 3x - 24 - 2
x = 26 yrs.

QUESTION: 3

### Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank. 0, 4, 6, 3, 7, 9, 6, (....), 12

Solution: The given sequence is a combination of three series :
I.    0, 3, 6
II.   4, 7, (...)
III.  6, 9, 12
The pattern in each of  these series is = 3
∴ Missing number = 7 + 3 = 10
QUESTION: 4

A man buys milk at a certain price per litre and after mixing it with water sells it again at the same price. How many ml of water does he mix in every litre of milk if he makes a profit of 25%?

Solution:

Let C. P. of the milk be Rs 100 per litre
∴ S. P. after 25% profit = Rs 125 per litre
Now again S. P. of 1 litre milk with water = Rs 100
∵ In Rs 100 he sells = 1 litre
∴ In Rs 125 he will sell = 1 x 125 /100 = 1.25 litre
Then quantity of water = 1.25 - 1 = 0.25 litre
= 0.25 x 1000 = 250 ml

QUESTION: 5

The area of the quadrant of a circle whose circumference is 22 cm is

Solution: QUESTION: 6
A sells a bicycle to B at a profit of 20% and B sells it to C at a profit of 25%. If C pays Rs 225 for it. what did A pay for it?
Solution:
QUESTION: 7
If S(n) is the set of all factors of n , then what is the probability that a randomly chosen element of S(1050) is a multiple of 5 ?
Solution:
QUESTION: 8

If the price of rice is reduced by 20%,one can buy 2 kg more for Rs 100. The reduced price of rice is

Solution:

If on m% reduction in price of rice, one can buy y kg more rice for Rs. x, then
Reduced price of rice = m /100 X x/ y
= 20 100 x 100 2
= Rs 10 per kg

QUESTION: 9

A boy contains 10-paise coins and 25-paise coins in the ratio 17 : 6. If the total money in the bag is Rs. 112, then the number of 10-paise coins is

Solution:

17k x 0.10 + 6k x 0.25 = 112
⇒ 1.7k + 1.5k = 112
⇒ 3.2k = 112
⇒ k = 35
∴ No of 10-paise coins = 17 x 35 = 595

QUESTION: 10
A certain sum on simple interest becomes double in 20 yrs. In how many yrs it will become four times?
Solution:
QUESTION: 11
A group of workers accepted to do a piece of work in 25 days. If 6 of them did not turn up for the work and the remaining workers did the work in 40 days, then the original number of workers was
Solution:
QUESTION: 12

It is required to make from metal sheet a closed cylindrical tank whose depth is 1 m and radius of whose base is 70 cm. The area of the sheet required in square meters of metal sheet is

Solution:

h = 1m = 100 cm
r = 70 cm
∴ Total surface area of the close cylindrical tank = 2πr (h + r)
= 2 x 22 7x 70(100 + 70)
= 74800 cm2 = 74800 100 x 100 m2
= 7.48 m2

QUESTION: 13

In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and  Solution: QUESTION: 14

In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and​  Solution: QUESTION: 15

In which year was the trade deficit highest? Solution:

Trade deficit = (Import - Export) is highest in the year 1988-89 = (19 - 12) = 7 billion dollars

QUESTION: 16

In how many years was the trade deficit less than the trade deficit in the succeeding year? Solution:

From the graph, it is clear that trade deficit is less than that in the succeeding years in 1987-88, 1989-90, 1991-92, and 1993-94 i.e., four years

QUESTION: 17 The operating profit in 1991-92 increased over that in 1990-91 by :

Solution:

Required percentage increase in operating profit = 160 - 130/ 130 x 100 = 23%

QUESTION: 18 The interest burden in 1991-92 was higher than that in 1990-91 by :

Solution:

Interest in 1990-91 = 30% of 130 = Rs 39 lakh
Interest in 1991-92 = 40% of 160 = Rs 64 lakh
∴ Difference = (64 - 39) = Rs 25 lakh

QUESTION: 19

The following table gives the frequency distribution of the final grades of 100 students in Mathematics and Physics. Analyse the data presented to answer the following questions.   Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF Use Coupon Code