Test: Tansen - 2


20 Questions MCQ Test English (A Pact with the Sun) Class 6 | Test: Tansen - 2


Description
This mock test of Test: Tansen - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Tansen - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Tansen - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Tansen - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Tansen - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who was once travelling through the forest?

Solution: Swami Haridas was once travelling through the forest.
QUESTION: 2

Swami Haridas became_____.

Solution: Swami Haridas became Tansen's Guru.
QUESTION: 3

Who insisted Akbar to sing Raga Deepak before Akbar?

Solution: Shaukat Mian insisted Akbar to sing Raga Deepak before Akbar.
QUESTION: 4

What was the age of tansen when he went with Swami Haridas?

Solution: Tansen was ten years old when he went with Swami Hridas.
QUESTION: 5

What happens if Raga Deepak is sung perfectly? 

Solution: If Raga Deepak is sung perfectly it burns the singer into ashes.
QUESTION: 6

Who gave the idea to sing Raag Megh along with Deepak? 

Solution: Tansen himself thought of the idea of singing Raag Megh.
QUESTION: 7

Who became jealous of Tansen?

Solution: Other courtiers became jealous of Tansen. 
QUESTION: 8

When Saraswati started singing Raag Megh along with her friend Rupawati? 

Solution: Tansen had asked them to start singing Raag Megh when laps started glowing.
QUESTION: 9

Who was Rani Mrignaini ?

Solution: Rani Mrignaini was a great singer herself.
QUESTION: 10

Tansen’s wife Hussaini also became a disciple of _______.

Solution: Tansen’s wife Hussaini also became a disciple of Swami Haridas.
QUESTION: 11

Tansen stood behind a tree and mimicked whom?

Solution: Tansen stood behind a tree and mimicked a tiger.
QUESTION: 12

What was Mukandan Mishra’s last wish?

Solution: Mukandan’s last wish was that Tansen should visit Mohammad Ghaus.
QUESTION: 13

Who sang Raag Megh to save Tansen’s life?

Solution:

Tansen’s daughter Saraswati and her friend Roopvati sang Raag Megh to save Tansen’s life.

QUESTION: 14

Tansen was often taken to the court of ______.

Solution: Tansen was often taken to the court of Rani Mrignaini
QUESTION: 15

How many children did Tansen and Hussaina had?

Solution: Tansen and Hussaina had five children.
QUESTION: 16

Who gave many presents to Tansen ?

Solution: Akbar gave many presents to Tansen.
QUESTION: 17

Tansen became a favorite in _______.

Solution:

Tansen became a favorite in Akbar’s court.

QUESTION: 18

What was the name of Tansen’s daughter?

Solution: The name of Tansen’s daughter was Saraswati.
QUESTION: 19

Where is Tansen’s tomb?

Solution:

Tansen’s tomb is in Gwalior.

QUESTION: 20

Tansen remained the court singer till _____.

Solution: Tansen remained the court singer till he died in 1585.

Similar Content

Related tests