Introduction, Process,Threads & CPU Scheduling - 1


10 Questions MCQ Test GATE Computer Science Engineering(CSE) 2022 Mock Test Series | Introduction, Process,Threads & CPU Scheduling - 1


Description
This mock test of Introduction, Process,Threads & CPU Scheduling - 1 for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Introduction, Process,Threads & CPU Scheduling - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Introduction, Process,Threads & CPU Scheduling - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Introduction, Process,Threads & CPU Scheduling - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Introduction, Process,Threads & CPU Scheduling - 1 extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is an example of a SPOOLED device?

Solution:

Spool means simultaneous peri-pheral operations on line, a printer is a spooling device.

QUESTION: 2

Concurrent processes are processes that

Solution:

Concurrent processes are processes that share the CPU and memory. They do overlap in time while execution. At a time CPU entertain only one process but it can switch to other without completing it as a whole.

QUESTION: 3

Which of the following are real-time systems?
1. An on-line railway reservation system ,
2. A process control system
3. Aircraft control system
4. Payroll processing system

Solution:

Real-time system are very fast and quick respondents systems. Response time of such systems is very low, to the tune of 10 ms or 100 ms or even less.

  • Such systems are used where real-life scenario are being implemented like missile system, aircraft system extra.
  • In process control system, the time quantum in reality is very less (to give a feel of multiprocessing so real time system is needed.
QUESTION: 4

In a time-sharing operating system, when the time slot given to a process is completed, the process goes from the RUNNING state to the

Solution:


In time-sharing operating system (example in Round-Robin), whenever the time slot given to a process expires, it goes back to READY state and if it requests for same I/O operation, then it goes to BLOCKED state.

QUESTION: 5

Which of the following are single-user operating system?

Solution:

MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) is a single-user, single-tasking computer operating system that uses a command line interface. In spite of its very small size and relative simplicity, it is one of the most successful operating systems that has been developed to date.

QUESTION: 6

In a multiprogramming environment

Solution:

Multiprogramming environment means processor is executing multiple processes simultaneously by continuously switching between one-another. Therefore, multiple processes should reside in memory. However, processor can't executes more than one process at a time.

QUESTION: 7

Suppose that a process is in ‘BLOCKED’ state waiting for some I/O service. When the service is completed, it goes to the

Solution:

When process in blocked state waiting for some I/O services, whenever the services is completed it goes in the ready queue of the ready state.

QUESTION: 8

Consider a set of 5 processes whose arrival time, CPU time needed and the priority are given below:

Note: Smaller the number, higher the priority.

If the CPU scheduling policy is FCFS, the average waiting time will be 

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation : According to FCFS process solve are p1 p2 p3 p4 p5 so  

 for p1 waiting time =0 process time=10 then 

 for p2 waiting time = (process time of p1-arrival time of p2)=10-0=10 then 

 for p3 waiting time = (pr. time of (p1+p2)-arrival time of p3)=(10+5)-2=13 and 

same for p4 waiting time=18-5=13 

same for p5 waiting time=38-10=28 

So total average waiting time = (0+10+13+13+28)/5

= 12.8

QUESTION: 9

Consider a set of 5 processes whose arrival time, CPU time needed and the priority are given below:

Note: Smaller the number, higher the priority.

If the CPU scheduling policy is SJF, the average waiting time (without pre-emption) will be 

Solution:


QUESTION: 10

Consider a set of 5 processes whose arrival time, CPU time needed and the priority are given below:

Note: Smaller the number, higher the priority.

If the CPU scheduling policy is SJF with preemption, the average waiting time will be 

Solution:


Similar Content

Related tests