31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 1


11 Questions MCQ Test Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers | 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 1


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 11 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Select the Taxon mentioned that represents both marine and freshwater species:        [2014]

Solution:

Cnidarians are aquatic, mostly marine, solitary or colonial sessile or free-swimming radially symmetry animals while members of Ctenophora, Cephalochordata, Echinodermata are found exclusively in the marine environment.
So the correct answer is 'Cnidaria'.

Cnidaria

QUESTION: 2

 Which one of the following living organisms completely lacks a cell wall?     [2014]

Solution:

Gorgonia (sea-fan) is an animal and all animals lacks a cell wall.

QUESTION: 3

Planaria possesses high capacity of:                 [2014]

Solution:
  • Planaria is a flatworm that possesses a high power of regeneration due to the neoplastic cells which are found in them.
  • If an individual is cut transversely into two parts, the anterior segment will generate a new tail and the posterior end will develop a new head.

Explain the process of regeneration in Planaria. How is this process  different from reproduction?

QUESTION: 4

 A marine cartilaginous fish that can produce electric current is:      [2014]

Solution:

Torpedo is a sluggish fish. It is carnivorous. The prey is firstly killed by electric shock. The shock can also be harmful to human beings.

QUESTION: 5

Which of the following animals is not viviparous?                [2015 RS]

Solution:

Platypus is an oviparous animal (egg-laying). It belongs to the class- Mammalia.

QUESTION: 6

Which of the following represents the correct combination without any exception?

Solution:
  • Cyclostomata have sucking and circular mouth without jaws. Median fins (appendages) are present but paired fins (appendages) are absent. Integuments are without scales.
  •  In aves, forelimbs are modified into wings for flying and hind limbs are used for walking and running. The body is covered with feathers. Skin is thin, dry and non-glandular. Lungs have air sacs. 
  • In mammals, mammary glands are present for the nourishment of the young ones. Hairs are present on the body. They have 2 pairs of limbs. Pinnae are absent in monotreme (mammals that lay eggs). 
  • Chondrichthyes have a persistent notochord, placoid scales as the exoskeleton and ventrally positioned mouth. Gill slits are not covered by an operculum. 
QUESTION: 7

A jawless fish, which lays eggs in fresh water and whose ammocoetes larvae after metamorphosis return to the ocean is:   [2015 RS]

Solution:
  • Petromyzon (Lamprey) 
    Class: Cyclostomata 
    Phylum: Chordata
  • It is a jawless fish that lays eggs in freshwater. The eggs hatch in about 3 weeks into minute transparent larvae called ammocoetes.
  • After metamorphosis, the young lampreys swim down to the sea where they remain for 3 or 4 years before reaching maturity when they once again migrate to streams or rivers to spawn and die.
  • Gonads become mature at that time when adults return to rivers for spawning.

Lamprey - Wikipedia

QUESTION: 8

Body having meshwork of cell, internal cavities lined with food filtering flagellated cells and indirect development are the characteristics of phylum ______.               [2015 RS]

Solution:
  • Phylum Porifera (the sponges) has a cellular level of body organisation, with an inner cellular layer consisting of highly specialised flagellated cells called choanocytes (or collar cells).
  • The development in this phylum is indirect as it includes a free-swimming larva called amphiblastula or parenchymula for dispersal of the species.
QUESTION: 9

Which of the following features is not present in the phylum - Arthropoda?        

Solution:
  • Parapodia are present in aquatic annelids like Nereis, which help them in swimming.
  • The other three features, i.e. metameric segmentation, jointed appendages and chitinous exoskeleton are present in phylum-Arthropoda. 
QUESTION: 10

Which of the following characteristic feature always holds true for the corresponding group of animals?             [2016]

Solution:
  • Chondrichthyes always have a cartilaginous endoskeleton.
  • Most mammals are viviparous, giving birth to live young. However, the five species of monotreme, the platypuses and the echidnas lay eggs.
  • Chordates have jawless animals (Agnatha) as well.
  • Most reptiles have 3 chambered heart. Crocodilians have 4 chambered hearts. Turtles have 3 chambered heart but with an incomplete wall in the single ventricle, so their hearts are functionally 4 chambered.
QUESTION: 11

Which one of the following characteristics is not shared by birds and mammals ?           [2016]

Solution:
  • Giving birth to living young that develop within the mother's body rather than hatching from eggs is called viviparity.
  • All mammals except the monotremes are viviparous. Birds are oviparous and mammals are viviparous.