31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 2


19 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 11 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 2


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 19 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following statements about certain given animals is correct? [2010]

Solution:

Acoelomates are animals that have no body cavity or coelom. The examples are poriferans, coelenterates, ctenophore, Platyhelminthes and nemertean. pseudocoelomates are animals that has false or pseudo coelom. Examples are aschelminthes. Coelomates are animals that has true coelom enclosed by mesoderm on both sides. Examples: from annelida to arthropoda are coelomates. Hence roundworms are pseudocoelomates, molluses and insects are coelomates while flatworms are acoelomates.

QUESTION: 2

What will you look for to identify the sex of the following? [2011]

Solution:

A male shark possesses a pair of claspers which are inserted into a female shark’s cloaca (an opening on the underside of the body) at the time of mating. Claspers are located on the inner edge of the pelvic fins near the male’s cloaca. The function of claspers is to introduce sperm into a female shark’s body for the purpose of fertilizing her eggs. Female sharks do not have claspers.

QUESTION: 3

Which one of the following have the highest number of species in nature? [2011]

Solution:

In nature insects have the highest number of species (30 million). Fungi have 100,000, angiosperms have 260000 and birds have 10,000 species.

QUESTION: 4

Which one of the following groups of animals is correctly matched with its one characteristic feature without even a single exception ? [2011]

Solution:

Chondrichthyes are the cartilaginous fish with a flexible skeleton made of cartilage rather than bone.

QUESTION: 5

In which one of the folllowing, the genus name, its two characters and its class/phylum are correctly matched? [2011]

Solution:

The correct option is B.

Ascaris belongs to Aschelminthes there is no segmentation of its body.

Pteropus is a flying fox. It is viviparous and mammals.

Aurelia is coelentra but only tissue level organisation is present. 

Salamander is an amphibian and it has tympanic membrane and external fertilization.

QUESTION: 6

Which one of the following statements is totally wrong about the occurrence of notochord, while the other three are correct? [2011M]

Solution:

Notochord is a flexible rod like structure that forms the main support of the body in the lowest chordates. It is not absent in humans through out their life. Notochord is present in embryonic stage and get changed or replaced by vertebral column in the adult.

QUESTION: 7

Frogs differ from humans in possessing:

Solution:

Human possesses enucleated RBC in mature state. But frog blood has both white and red blood cells which are nucleated. Frog cells do not lack platelets.

QUESTION: 8

The figure shows four animals (A), (B), (C) and (D). Select the correct answer with respect to a common characteristics of two of these animals. [2011M]

(A)         (B) 

(C)            (D) 

Solution:

From annelida to chordata all are eucoelomate. C-Mollusca (Octopus), D-Arthropoda (Scorpion) have a true coelom.

QUESTION: 9

In which one of the following the genus name, its two charcters and its phylum are not correctly matched, whereas the remaining three are correct
[2012]

Solution:

Molluscans are soft bodied animals. Their body is unsegmented with a distinct head, muscular foot and visceral hump. In Pila the buccal cavity contains a resping organ, the radula with transverse rows of teeth.

QUESTION: 10

Which one of the following pairs of animals are similar to each other pertaining to the feature stated against them? [2012M]

Solution:

Sea horse and flying fish are cold blooded animals. Ornithorhyncus is oviparous. Crocodile has four chambered heart. Ascaris and Ancylostoma are segmented roundworms.

QUESTION: 11

Which one of the following categories of animals, is correctly described with no single exception in it?

Solution:

All sponges are marine and have collared cells without any exception. Sponges are animals of the phylum Porifera. They are multicellular organisms that have bodies full of pores and channels allowing water to circulate through them, consisting of jelly-like substances sandwiched between two thin layers of cells.

QUESTION: 12

Which group of animals belong to the same phylum? [NEET 2013]

Solution:

Prawn, Scoripion, Locusta belong to phylum-Arthropoda
Malarial parasite (Plasmodium vivax) and Amoeba belong to phylum-Protozoa.

Mosquito- Phylum- Arthropoda
Pinworm and
Tapeworm- Phylum-  Platyhelminthes

Sponge-phylum-Porifera, Sea abemone-phylum-Coelenterata
Starfish-phylum-Echinodermata

QUESTION: 13

Match the name of the animal (column I), with one characteristics (column II), and the phylum/class (column III) to which it belongs [NEET 2013]

Solution:

Ichthyophis – Amphibian
Limulus – Arthropoda
Adamsia – Cnidaria
Petromyzon – Jawless vertebrate & ectoparasite, cyclostomate

QUESTION: 14

 Which of the following are correctly matched with respect to their taxonomic classification? [NEET 2013]

Solution:

 House fly, butterfly, tse tse fly,  silverfish all belongs to insecta.

QUESTION: 15

One of there presentatives of phylum Arthropoda is : [NEET 2013]

Solution:

Representive of Phylum Ar thropoda is silverfish. Arthropoda is the largest phylum of Animalia, which covers two-thirds of all named species.

QUESTION: 16

The characteristics of class Reptilia are : [NEET Kar. 2013]

Solution:

In option (a) all the characteristics belong to class Reptilia. In options (b), (c) and (d) the characteristics belong to the classes Amphibia, Osteichthyes and Chondrichthyes respectively.

QUESTION: 17

Which one of the following animals is correctly matched with its one characteristics and the taxon? [NEET Kar. 2013]

Solution:

Duckbilled platypus is oviparous and comes under phylum mammalia. Millipede belongs to the phylum arthropoda. Seaanemone is diploblastic belongs to phylum cnidaria. Silver-fish is an insect belongs to phylum arthropoda, having long antennae, no wings and move in a wiggling motion that resembles the movement of a fish.

QUESTION: 18

Which one of the following groups of animals reproduces only by sexual means? [NEET Kar. 2013]

Solution:

In Ctenophora, sexes are not separate. Reproduction takes place only by sexual means. In Cnidaria, which exist in both forms, polyps produce medusae asexually and medusae form the polyps sexually. Porifera (sponge) reproduce asexually by fragmentation and sexually by formation of gametes. Protozoans come under protista which reproduce asexually and sexually by cell fusion and zygote formation.

QUESTION: 19

 Sharks and dogfishes differ from skates and rays by [NEET Kar. 2013]

Solution:

Sharks and dogfishes have cylindrical body while skates and rays have flattened body with winglike pectoral fins which are not distinct from body.