31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 3


25 Questions MCQ Test Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers | 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 3


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 3 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Animal Kingdom - 3 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Sycon belongs to a group of animals, which are best described as [2003]

Solution:

Sponges show cellular grade of organization. They do not have tissue system. Sycon is a sponge.

QUESTION: 2

One of the following is a very unique feature of the mammalian body: [2004]

Solution:

Presence of diaphragm which separates the thoracic cavity from the abdominal cavity is characteristic feature of all mammals. Homeothermy is the phenomenon whereby  warm blooded animals, birds and mammals can maintain a constant body temperature. Four chambered heart is observed in birds and mammals. Rib cage occurs in all vertebrates

QUESTION: 3

The animals with bilateral symmetry in young stage, and radial pentamerous symmetry in the adult stage, belong to the phylum [2004]

Solution:

Echinoderms show bilateral  symmetry  in their larval stage and pentamerous radial symmetry in the adult stage. Annelids are bilaterally symmetrical, coelenterates show radial symmetry.  Molluscs are also bilaterally symmetrical.

QUESTION: 4

In Arthropoda, head and thorax are often fused to form cephalothorax, but in which one of the following classes, is the body divided into head, thorax and abdomen ?

Solution:

Insects show a distinct division into head, thorax and abdomen. In crustaceans and myriapods head and thorax are fused. In arachnids body is divided into prothorax, mesothorax and metathorax.

QUESTION: 5

Which one of the following characters is not typical of the class Mammalia? [2005]

Solution:

Mammals have 12 pairs of cranial nerves.

QUESTION: 6

From the following statements select the wrong one. [2005]

Solution:

Animals belonging to Phylum Porifera are mostly marine except a few which are found in fresh water- e.g. Spongilla, Euspongia.

QUESTION: 7

 In contrast to Annelids the Platyhelminths show:[2005]

Solution:

Platyhelminthes includes flat warms.
There is no body cavity. The animals are therefore acoelomates. Annelids also have bilateral symmetry. They are coelomate having a perivisceral cavity divided into compartments.

QUESTION: 8

Two common characters found in centipede, cockroach and crab are [2006]

Solution:

Jointed legs & chitinous exoskeleton are the common characters found in centipede, cockroach & crab.

QUESTION: 9

In which one of the following sets of animals do all the four give birth to young ones? [2006]

Solution:

Penguin, Kiwi & Ostrich all belong to class Aves of chordata (i.e. birds) and they do not give birth to their young ones, they are oviparous while Kangaroo, Hedgehog, Dolphin, Loris all belong to class mammalia and are viviparous.

QUESTION: 10

Biradial symmetry and lack of cnidoblasts are the characteristics of [2006]

Solution:

Aurelia, Hydra & Sea anemone have the characteristic cnidoblast cells.

QUESTION: 11

 Metameric segmentation is the characteristic of [2006]

Solution:

Metameric segmentation means body is divided externally as well as internally. This characteristic is present in annelida (eg. earth worm) and arthropoda (eg. cockroach). Their body is divided externally and internally as well.

QUESTION: 12

Which one of the following is a matching set of a phylum and its three examples ? [2006]

Solution:

Examples of Phyllum mollusca is loligo teredo and octopus because they all have unsegmented body and show bilateral symmetry which are main characteristics of mollusca .

QUESTION: 13

What is common about Trypanosoma, Noctiluca, Monocystis and Giardia ?

Solution:

Trypanosoma, Noctiluca, Monocystis & Giardia are unicellular protists i.e. unicellular eukaryotes.

QUESTION: 14

Annual migration does not occur in the case of[2006]

Solution:

Salamander does not undergo any annual migration as it occurs in Siberian crane, Arctic tern and Salmon mainly for the search of food or for breeding.

QUESTION: 15

Which of the following pairs are correctly matched ? [2007]

Animals            -      Morphological features
(i) Crocodile - 4-chambered heart
(ii) Sea urchin - Parapodia
(iii) Obelia - Thecodont
(iv) Lemur - Thecodont

Solution:

Crocodile belongs to reptilia class which has four chambered heart. Lemur teeth are combedded in the sockets of two which is known as thecodont.

QUESTION: 16

Which one of the following is NOT a characteristic of phylum Annelida? [2008]

Solution:

Characteristic of phylum-Annelida is pseudocoelomate. Pseudocoelomate is any invertebrate animal whose body cavity is a pseudocoel, a cavity between the gut and the outer body wall derived from a persistent blastocoel, rather than a true coelom. Pseudocoelomate animal include the Rotifera and Nematoda. 

QUESTION: 17

Which one of the following is the true description about an animal concerned? [2008]

Solution:

Cockroach belongs to phylumArthropoda. It has 10 pairs of  Spiracles (2 pairs on thorax and 8 pairs on abdomen). 

QUESTION: 18

Which one of the following phyla is correctly matched with its two general characteristics? [2008]

Solution:

Mollusca mostly oviparous and a few viviparous. The development may be direct or indirect with trochophore, velliger and glochidium. 

QUESTION: 19

 Ascaris is characterized by [2008]

Solution:

Ascaris is a common parasite found in the large intestine of man. It is world wide in distribution. The number of worms may be 500 or more in a single host. Ascaris is characterised by presence of neither true coelom nor metamerism. 

QUESTION: 20

Which one of the following groups of three animals each is correctly matched with their one characteristic morphological feature? [2008]

Solution:

Scorpion, spider and cockroach have ventral solid central nervous system. All three belongs phylum-Arthopoda. —  Spider belong to class-Archnida —  Scorpion belong to c1ass- Archnida —  Cockroach belong to class-Insecta 

QUESTION: 21

 Which one of the following groups of animals is bilaterally symmetrical and triploblastic?

Solution:

 Aschelminthes is bilaterally symmetrical and triploblastic. These are mostly aquatic, free living or parasitic. Their body is three layered which is ectoderm, mesoderm and endoderm.

QUESTION: 22

Which one of the following pairs of animals comprises ‘jawless fishes’? [2009]

Solution:

Lampreys and hagfishes are unusual, jawless fish that comprise the order Cyclostomata, so named because of the circular shape of the mouth. The brains of lampreys and hagfishes differ a lot, but they also show a large number of similarities, as do all craniate brains.

QUESTION: 23

One example of animals having a single opening to the outside that serves both as mouth as well as anus is: [2010]

Solution:

Fasciola, a flatworm has a single body cavity to the outside that serves both as mouth for ingestion and anus for egestion of undigested food. This is known as blind sac plan. 

QUESTION: 24

Which one of the following statements about all the four of Spongilla, Leech, Dolphin and Penguin is correct? [2010]

Solution:

Spongilla is a fresh water sponge that belongs to phylum porifera. It has special collared cells called choanocytes. Choanocytes are not found in leech, dolphin and penguin.

QUESTION: 25

Which one of the following kinds of animals are triploblastic? [2010]

Solution:

Triploblastic condition can be seen in flat worms. Ctenophores, sponges and corals are diploblastic.