31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 3


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 11 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 3


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 3 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 3 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Which one of the following pairs is not correctly matched? [2004]

Solution:

Rhizobium is a symbotic nitrogen fixing bacteria. Streptomyces is source for streptomycin. Spirulina is a rich source of vitamin B1 and proteins.

QUESTION: 2

Which of the following statements is not true for retroviruses? [2004]

Solution:

Retroviruses have RNA as the genetic material and hence they exhibit reverse transcription whereby DNA is synthesized on RNA template. They have reverse transcriptase  as the enzyme.

QUESTION: 3

The most thoroughly studied fact of the known bacteria-plant interactions is the [2004]

Solution:

This phenomenon has been successfully used in genetic engineering to produce disease resistant varieties of plants.

QUESTION: 4

 Viruses that infect bacteria, multiply and cause their lysis, are called [2004]

Solution:

Viruses like bacteriophage T4 undergo lytic cycle that involves lysis of bacteria. The replication cycle of bacteriophage T4 consists of following phases
(i) Adsorption of the phage to bacterial or host cell. Then the viral genetic material penetrates into the host cell.
(ii) Eclipse period involves the synthesis of new phage DNA and proteins.
(iii) Maturation involves the assembly of phage DNA into the protein coat.
(iv) Lysis of host cell occurs and releases infective progeny phases.

QUESTION: 5

 Auxopores and hormocysts are formed, respectively, by: [2005]

Solution:

Binary fission in diatoms reduces the size of most daughters which is corrected through the development of auxospores.
In some filamentous cyanobacterial forms unisexual reproduction occurs by hormogonia (hormocysts). They are identified by presence of biconcave (one disk or separation disc between two adjacent cells e.g. Oscillatoria).

QUESTION: 6

 All of the following statements concerning the Actinomycetes filamentous soil bacterium Frankia are correct except that Frankia : [2005]

Solution:

Frankia, aerobic Gram-positive actinomycetes can induce root nodules in about 8 families. These bacteria cannot fix nitrogen in free living state. They can infect the host root by intracellularly by infecting curled root hair or intercellularly by penetrating between two rhizoderm cells and then progress toward cortical cells. These bacteria in free-living state form diazovesicles containing nitrogenase which is protected from oxygen by a series of laminated lipid layers.

So all the statements are correct.

QUESTION: 7

For retting of jute the fermenting microbe used is[2005]

Solution:

Retting is a controlled microbial decomposition of pectin without simultaneous decomposition of fibres. Retting process is used for obtaining fibres from steins of flax, hemp, jute etc. For this purpose stems of fibre yielding plants are immersed in water for Song period where decomposition sets in. Retting is facilitated by anaerobic butyric acid bacteria such as Clostridium botulinwn, Clostridium tetani and Clostridium perfringens. These bacteria primarily decompose the plant pectin thus freeing the fibres. If process of retting continues for a long time then cellulose fermenting bacteria develop and destroy the fibres.

QUESTION: 8

There exists a close association between the alga and the fungus within a lichen. The fungus[2005]

Solution:

Lichens (coined by Theophrastus) are composite or dual organisms which are formed by a fungus partner or mycobiont (mostly ascomycetes) and an algal partner (mostly blue green algae). Fungus forms the body of lichen as well as its attaching and absorbing structures. Algae performs photosynthesis and provides food to the fungus

QUESTION: 9

Which antibiotic inhibits interaction between RNA and mRNA during bacterial protein synthesis? [2006]

Solution:

Neomycin is the antibiotic which inhibit the translation of bacterial cell so that it can not affect the host cell.

QUESTION: 10

Which of the following statements regarding cilia is not correct ? [2006]

Solution:

Cilia are fine hair-like vibratile, cytoplasmic processes borne by certain cell types. Their movement either propel the organism or move the medium past a fixed cell. The cilia are enclosed by a unit membrane which is an extension of the plasma membrane of the cell. Within the membrane, is a fluid matrix having a supporting axial shaft, or axoneme. The axoneme is composed of eleven microtubules. Two microtubules are single and lie at the centre with a gap in-between. They are called central singlets. The remaining nine microtubules are double and lie in a ring around the central microtubules. The two microtubules forming a doublet are named A and B subtubules. The microtubules, single as well as double, are composed of the globular units of the protein tubulin. The arms of A microtubules contain protein dynein. The latter is ATPase enzyme which catalyzes the hydrolysis of ATP to ADP and transfers the free energy released directly to ciliary work.

So, the correct answer is 'The organized beating of cilia is controlled by fluxes of Ca2+ across the membrane'.

QUESTION: 11

The thalloid body of a slime mould (Myxomycetes) is known as [2006]

Solution:

The thalloid body of slime moulds is made up of multinucleated cell which lacks septa in between and hence it is a multinucleated single celled mass called plasmodium.

QUESTION: 12

Which of the following environmental conditions are essential for optimum growth of  Mucor on a piece of bread ? [2006]
A. Temperature of about 25°C B. Temperature of about 5° C
C. Relative humidity of about 5%
D. Relative humidity of about 95%
E. A shady place
F. A brightly illuminated place
Choose the answer from the following options :

Solution:

Mucor is a fungus and most of the fungi require the optimum temperature of about 15-30ºC, good moisture content in atmosphere and not very dark and not very lightened place. So the Mucor requires a temperature of about 25ºC, humidity about 95% and a shady place to grow fully.

QUESTION: 13

The causative agent of mad-cow disease is a

Solution:

Mad cow disease is actually Bovine Spongiform Encephalopathy or BSE. In this disease cattles in Britain got their brain become spongy & ultimately gradual degradation of nervous system. It is caused by some virus like but nucleic acid devoid proteinaceous particles called prions (proteinaceous infectious particle).

QUESTION: 14

Which one of the following statements about mycoplasma is wrong ? [2007]

Solution:

While working at the Rockefeller Institute, Brown reported isolation of a PPLO from human arthritic joint tissue in 1938. In 1949, Diennes reported to the 7th International Rheumatology Congress the isolation of PPLO from the genitourinary tracts of men afflicted with arthritis. In discussing the significance of this observation, Brown reported successful treatment of arthritic patients in 1949 with a new antibiotic called aureomycin (Clark, 1997).

QUESTION: 15

Which pair of the following belongs to Basidiomycetes [2007]

Solution:

The class Basidiomycetes includes those members that produce their basidia and basidiospores on or in a basidiocarp.

QUESTION: 16

Ergot of rye is caused by a species of [2007]

Solution:

Ergot of Rye is a plant disease that is caused by the fungus Claviceps purpurea. The so-called ergot that replaces the grain of the rye is a dark, purplish sclerotium, from which the sexual stage, of the life cycle will form after over wintering.

QUESTION: 17

Which one of the following is a slime mould? [2007]

Solution:

Physarum polycephalum belongs to phylum Amoebozoa, infraphylum Mycetozoa, and class Myxogastrea. P. polycephalum, often referred to as the “many-headed slime,” is a slime mold that inhabits shady, cool, moist areas, such as decaying leaves and logs.

QUESTION: 18

Which one of the following is linked to the discovery of Bordeaux mixture as a popular fungicide? [2008]

Solution:

Downy mildew of grapes disesase is linked to the discovery of Bordeux mixture as a popular fungicide. Bordeux mixture was discovered by Millardet in France in 1882. Bordeux mixture is prepared by dissolving 40g. of copper sulphate and 40 g of calcium hydroxide in 5 litres of water. Bordeux mixture is used primarily as a fungicide, it was first used to control downy mildew disease of grape-vine caused by a fungus, Plasmopara viticola. The first pesticide to be used commercially was bordeux mixture.

QUESTION: 19

 Bacterial leaf blight of rice is caused by a  species of [2008]

Solution:

Bacterial leaf blight of rice is caused by a species of Xanthomonas. Mature rice plant infected by these bacteria, lesion begins as water soaked stripes on the leaf blades and eventually would increase in length and width becoming yellow to grayish-white until the entire leaf dries up. 

QUESTION: 20

 In the light of recent classification of living organisms into three domains of life (bacteria, archaea and eukarya), which one of the following statements is true about archaea? [2008]

Solution:

A domain of prokaryotic organisms containing the archaebacteria including the methanogens, which produce methane; the thermoacidophilic bacteria, which live in extremely hot and acidic environments, & the halophilic bacteria, which can only function at high salt concentrations are abundant in the world’s oceans. 

QUESTION: 21

 Thermococcus,  Methanococcus  and   Methanobacterium exemplify: [2008]

Solution:

Thermococcus, Methanococcus and Methano bacterium exemplify archaebacteria that contain protein homologous to eukaryotic core histones.

QUESTION: 22

Which one is the wrong pairing for the disease and its causal organism? [2009]

Solution:

Late blight is caused by the fungus Phy-tophthora infestans. Late blight appears on potato or tomato leaves as pale green, water-soaked spots, often beginning at leaftips or edges. The circular or irregular leaf lesions are often surrounded by a pale yellowishgreen border that merges with healthy tissue. Lesions enlarge rapidly and turn dark brown to purplish-black. During periods of high humidity and leaf wetness, a cottony, white mold growth is usually visible on lower leaf surfaces at the edges of lesions. In dry weather, infected leaf tissues quickly dry up and the white mold growth disappears. Infected areas on stems appear brown to black and entire veins may be killed in a short time when moist weather persists.

QUESTION: 23

 Phylogenetic system of classification is based on:[2009]

Solution:

Phylogenetic system of classification is based on evolutionary relationships. This phylogenetic classification system names only clades-groups of organisms that are all descended from a common ancestor. Under a system of phylogenetic classification, we could name any clade on this tree. For example, the Testudines, Squamata, Archosauria, and Crocodylomorpha all form clades.

QUESTION: 24

Mannitol is the stored food in: [2009]

Solution:

Fucus belongs to class-Phaeophyceae, in which reserve food is found in form of laminarin, mannitol and oil.
Chara belongs to class- Chlorophyceae, in which reserve food is found in form of starch and oil.
Porphyra and Grachillaria belong to class- Rhodophyceae, in which reserve food is found in form of floridean starch and Galactan- SO4 polymers

QUESTION: 25

Single-celled eukaryotes are included in:

Solution:

Single celled eukaryotes are included in protista. Protista includes all unicellular and colonial eukaryotes except green and red algae. It is also known as kingdom of unicellular eukaryotes.