31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 2


26 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 11 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 2


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 26 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ringworm in humans is caused by : [2010]

Solution:

Ring worm is a fungal disease caused by the dermatophyte fungi species of microsporum, trichophyton and epidermophyton.

QUESTION: 2

Membrane-bound organelles are absent in: [2010]

Solution:

Membrane bound organelles are absent in Streptococcus. Streptococcus is a bacterium that is included under kingdom Monera. Monerans are prokaryotes which lack membrane bound organelles like mitochondria, E.R, Golgi etc.
Saccharomyces, Chlamydomonas and Plasmodium are eukaryotes that have membrane bound organelles.

QUESTION: 3

Virus envelope is known as: [2010]

Solution:

Virus envelope is known as capsid. The capsid is composed of protein subunits called capsomere.

QUESTION: 4

Which one of the following is not a biofertilizer? [2011]

Solution:

Agrobacterium is a soil borne pathogen responsible for affecting many higher species of plant. But Rhizobium, Nostoc and Mycorrhiza are biofertilizers.

QUESTION: 5

Ethanol is commercially produced through a particular species of : [2011]

Solution:

Saccharomyces cerevisiae is commercially used to produce ethanol. S. cerevisiae is a yeast which helps in alcoholic fermentation in which sugars such as glucose, fructose and sucrose are converted into cellular energy and produce ethanol

QUESTION: 6

Which one of the following organisms is not an example of eukaryotic cells ? [2011]

Solution:

E. coli is a prokaryotic celled gram negative bacterium.

QUESTION: 7

Archegoniophore is present in : [2011]

Solution:

Archegoniophore is the female sex organ of bryophytes (Marchantia) and pteridophytes. Its neck region is made up of 4-6 vertical rows of cells.

QUESTION: 8

 In eubacteria, a cellular component that resembles eukaryotic cells is : [2011]

Solution:

Eubacteria are  prokaryotic but eubacteria are enclosed by plasma membrane like eukaryotic cells.

QUESTION: 9

Compared with the gametophytes of the bryophytes the gametophytes of vascular plants tend to be [2011]

Solution:

The plant kingdom is made up of nonvascular and vascular plants. Living groups of nonvascular plants include the bryophytes such as liverworts, hornworts, and mosses. Examples of vascular plants are pines, ferns, corn, and oaks. Comparing the gametophytes of vascular and nonvascular plants it is found that the gametophytes of the vascular plants are not only smaller but also bear smaller sex organs.
Therefore, the correct answer is option A.

QUESTION: 10

The gametophyte is not an independent, free living generation in : [2011]

Solution:

In Gymnosperms, the main plant body is a sporophyte. Sporophytic generation (diploid) is dominant and independent. It greatly exceeds the reduced and dependent gametophytic generation (haploid).

So,the correct answer is 'Pinus'

QUESTION: 11

Organisms called methanogens are most abundant in a : [2011]

Solution:

Methanogens are archaebacteria abundant in cattle yard and paddy fields.

QUESTION: 12

Which one of the following pairs is wrongly matched while the remaining three are correct? [2011M]

Solution:

Water hyacinth is a free floating perennial plant, can grow to a height of 3 feet.

QUESTION: 13

Consider the following four statements whether they are correct or wrong?

(A) The sporophyte in liverworts is more elaborate than that in mosses

(B) Salvinia is heterosporous

(C) The life cycle in all seed-bearing plants is diplontic (

D) In Pinus male and female cones are borne on different trees

The two wrong statements are together

Solution:

The sporophyte is more developed in mosses rather than liverwort. The simplest sporophyte is found in Riccia, a liverwort, where it is represented by capsule only. The most complex sporophye is found in Funaria, a moss. However, the most advanced sporophyte is found in Anthoceros (a hornwort) due to the presence of intercalary meristem. Pinus (a gymnosperm) is a monoecious plant in which male and female cones are borne on different branches of the same plant.

QUESTION: 14

Selaginella and Salvinia are considered to represent a significant step toward evolution of seed habit because: [2011M]

Solution:

Genera like Selaginella and Salvinia which produce two kind of spores, macro (large) and small (micro) spores are known as heterosporous. Microspore and macrospore germinate and gives rise to male and female gametophyte respectively. The female gametophytes in these plants are retained on the parent sporophyte for variable period. The development of zygote into young embryo takes place within the female gametophytes. This event is a precursor to the seed habits considered as an important step in evolution.
So, the correct answer is 'Embryo develops in female gametophyte which is retained on parent sporophyte'

QUESTION: 15

Examine the figure given below and zvselect the right option giving all the four parts (a, b, c and d) correctly identified. [2011M]

Solution:

The female gametangiophore is called an archegoniophore; it grows up from the thallus and consists of a stalk and an archegonial head with pendant (hanging) lobes or fingers. The gametophyte plant body is called a thallus, which means that it lacks xylem and phloem and therefore does not have true stem, true leaf or true root. The gemma cups are cup-like structures containing gemmae. The gemmae are small discs of haploid tissue, and they directly give rise to new gametophytes. They are dispersed from gemma cups by rainfall. Rhizoids are simple hair-like protuberances that extend from the lower epidermal cells of bryophytes, Rhodophyta and pteridophytes. They are similar in structure and function to the root hairs of vascular land plants.  Rhizoids absorb water by capillary action, in which water moves up between threads of rhizoids.

QUESTION: 16

The most abundant prokaryotes helpful to humans in making curd from milk and in production of antibiotics are the ones categorised as :[2012]

Solution:

The most abundant prokaryotes helpful to humans in making curd from milk and in production of antibiotics are the heterotrophic bacteria. Lactobacillis bacteria convert milk into curd.

QUESTION: 17

 The cyanobacteria are also referred to as [2012]

Solution:

Cyanobacteria are also referred as blue green algae, they perform oxygenic photosynthesis. They are most successful autotrophic organisms on earth which one found in all types of environment - fresh water, sea water, salt marshes, moist rocks, tree trunks, moist soils, hot springs, frozen waters.

QUESTION: 18

Which statement is wrong for viruses [2012]

Solution:

All the viruses are obligate parasite i.e. they remain inert outside the host cell. They have ability to syntheize nucleic acids and proteins by using host cellular machinery (ribosomes, tRNAs, aminoacids, energy). Three shapes are found in viruses helical (elongate body e.g. T.M.V) cuboidal (short broad body with rhombic rounded, polyhedral shape e.g. Poliomyelitis virus) and binal (with birth cuboidal and helical parts e.g. many bacteriophages like T2). Antibiotics have no effect on them, antiviral drugs can only kill them.

QUESTION: 19

Which one single organism or the pair of organisms is correctly assigned to its taxonomic group[2012]

Solution:

Saccharomyces cervisiae is a yeast used in making bread (Baker’s yeast) and commercial production of ethanol. Paramoecium & Plasmodium are of animal kingdom while pencillium is a fungi. Lichen is composite organism formed from the symbiotic association of an algae and a fungus. Nostoc & Anabaena are examples of kingdom monera.

QUESTION: 20

How many organisms in the list given below are autotrophs?Lactobacillus, Nostoc, Chara, Nitrosomonas, Nitrobacter, Streptomyces, Saccharomyces, Trypanosomes, Porphyra, Wolffia [2012M]

Solution:

Autotrophs are those organisms that are able to make energy-containing organic molecules from inorganic raw material by using basic sunlight. Nostoc, Chara, Porphyra and Wolffia are photoautotrophs while Nitrosomonas and Nitrobacter are chemoautotrophs.

QUESTION: 21

In the five-kingdom classification, Chlamydomonas and Chlorella have been included in [2012M]

Solution:

According to 5 kingdom system given by R.H. Whittaker, kingdom Monera include all the prokaryotes and kingdom Protista includes all unicellular eukaryotes. Kingdom Protista also includes  Chlorella, Chlamydomonas which were initially placed with algae. This is because the criteria for classification changed. As time passes by, an effort has been made to give a classification system which also includes phylogeny in addition with morphological, and physiological character closeness.

QUESTION: 22

 Which one of the following sets of items in the options 1 - 4 are correctly categorized with one exception in it? [2012M]

Solution:

UAG is also a stop codon. Wombats are also Australian marsupials. They are short-legged, muscular quadrupeds, approximately 1 metre (40 in) in length with a short, stubby tail. Diphtheria is an acute infectious disease caused by the bacteria Corynebacterium diphtheriae.
Cuscuta, or Dodder plant, is not a protozoan. It is a parasitic vine that wraps around other plants for nourishment.

QUESTION: 23

Which of the following are likely to be present in deep sea water ? [NEET 2013]

Solution:

Archaebactera live in some of the most harsh habitats such as extreme salty areas (halophiles), hot springs (thermoacidophiles) and marshy areas (methanogens) and in deep sea water.

QUESTION: 24

Which one of the following is true for fungi? [NEET Kar. 2013]

Solution:

Fungi lack chlorophyll, hence, they do not prepare their food by photosynthesis. They can grow where organic material is available. So, they are heterotrophs that acquire their nutrient by absorption and store in the form of glycogen.

QUESTION: 25

Specialized cells for fixing atmospheric nitrogen in Nostoc are [NEET Kar. 2013]

Solution:

Heterocysts are large sized, thick-walled specialised cells which occur in terminal, intercalary or lateral position in filamentous cyanobacteria, e.g., Nostoc. They have enzyme nitrogenase and specialised to perform    biological    nitrogen    fixation.

QUESTION: 26

Satellite RNAs are present in some [NEET Kar. 2013]

Solution:

Plant viruses often contain parasites of their own, referred to as satellites. Satellite RNAs are dependent on their associated (helper) virus for both replication and encapsidation. Example—Tobacco Necrosis Virus (TNV). Viroids are infectious agents smaller than viruses. Bacteriophages are viruses that infect the bacteria. A prion is an infectious agent that is composed primarily of protein