31 Years NEET Previous Year Questions: Body Fluids And Circulation - 2


25 Questions MCQ Test Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers | 31 Years NEET Previous Year Questions: Body Fluids And Circulation - 2


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Body Fluids And Circulation - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Body Fluids And Circulation - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Body Fluids And Circulation - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Body Fluids And Circulation - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Body Fluids And Circulation - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Antigens are present [1995]

Solution:

Antigens are foreign proteins, which stimulate specific immune response (antibody) against itself when introduced into the body. They are present on the surface of cell wall.

QUESTION: 2

The correct route through which pulsemaking impulse travels in the heart is [1995]

Solution:

The pulse making impulse travels in the heart in the order of SA node→AV node→bundle of His→Purkinje fibres→heart muscles.

QUESTION: 3

The blood cancer is known as [1995]

Solution:

The leukaemia is a type of blood cancer, which is characterized by an uncontrolled increase in the number (through mitosis) of leucocytes in the blood.

QUESTION: 4

Which one of the following vertebrate organs receives the oxygenated blood only ? [1996]

Solution:

Spleen and brain are the organs which receive only oxygenated blood. In gills and lungs blood picks up oxygen.

QUESTION: 5

Which one of the following statements about blood constituents and transport of respiratory gases is most accurate ? [1996]

Solution:

RBCs as well as plasma both carry oxygen and CO2 in dissolved and chemically combined form.

QUESTION: 6

Which of the following is not a granulocyte? [1997] 

Solution:

White blood cells are of two types : (i) Granulocytes (with granular cytoplasm) - neutrophils, basophils and eosinophils. (ii) Agranulocytes (with clear cytoplasm)  - Lymphocytes and monocytes

QUESTION: 7

The life span of human W.B.C. is approximately [1997]

Solution:

The life span of WBC ranges from 6 - 20 days, depending on the type, after which they are destroyed in the lymphatic system. When immature WBCs are first released from the bone marrow into the blood, they are called bands or stabs.

QUESTION: 8

In mammals, histamine is secreted by [1998]

Solution:

Histamine is a potant vasodilator  formed by decarboxylation of the amino acid histidine and released by mast cells in response to appropriate antigens.
Mast cells are especially prevalent in the connective tissue of the skin and respiratory tract and in surrounding blood vessels.

QUESTION: 9

An adult human with average health has systolic and diastolic pressures as [1998]

Solution:

An adult human with average health has systolic and diastolic pressures as 120 mm Hg and 80 mm Hg respectively.

QUESTION: 10

With respect to the ABO group, there are four major blood types because this blood group is determined by [1998]

Solution:

Blood group is determined by three alleles - IA, IB, and Io. Alleles IA and IB are codominant. Blood group A is determined by IA IA or IA  Io. Blood group B is IB IB or IB Io. Blood group O is Io Io. Blood group AB is IA IB.

QUESTION: 11

Contraction of the ventricle in the heart begins by the command from [1999]

Solution:

SA is the site of generation of the rhythmic cardiac impulse. AV node is a compact mass of  myogenic fibres which receives impulse from SA node and transmits it to ventricles. Purkinje fibres are in contact with the contractile muscles of the ventricular walls. Chordae tendinae are the muscles which keep the AV valves  in position.

QUESTION: 12

Pulmonary artery differ from pulmonary vein in having [2000]

Solution:

Arteries have thick wall and  narrow lumen while veins have thin walls and large lumen. Arteries do not have valves.

QUESTION: 13

What is true about leucocytes ? [2000]

Solution:

Leucocytes  are colourless, nucleated amoeboid cells found in blood which are devoid of  haemoglobin and are  capable of coming out of blood capillaries through the process of diapedesis. Fall of  WBC count is called leucopenia, and occurs due to folic acid deficiency and AIDS etc. 

QUESTION: 14

As the age advances, there is a gradual thinning of hair in human males. This is mainly because of lowered [2000]

Solution:

Reduced protein synthesis causes thinning of hairs.

QUESTION: 15

Sickle cell anaemia is induced by [2001]

Solution:

Sickle cell anaemia is a hereditary disorder of autosomal nature caused  by mutation of the gene controlling b-chain of haemoglobin. It involves substitution of glutamine by valine.

QUESTION: 16

What is correct for blood group ‘O’? [2001]

Solution:

Blood group ‘O’ is known as the universal donor since it does not contain antigens.

QUESTION: 17

Impulse of heart beat originates from [2002]

Solution:

S.A node is called the pacemaker because it initiates the cardiac impulse AV node receives the impulse from the S.A  node and transmits it to the ventricles

QUESTION: 18

Which of the following statments is true for lymph? [2002]

Solution:

Lymph (called tissue fluid in the intercellular spaces) is a vascular tissue consisting of two parts-a clear, colourless fluid matrix, the plasma and floating amoeboid cells, the white blood cells, mostly lymphocytes. It differs from the blood in lacking red blood cells and some blood proteins. The lymph eventually enters the bloods near the heart.

QUESTION: 19

Systemic heart refers to 

Solution:

The answer is Option C because systemic heart refers to systemic circulation of blood, which is done only through the left auricles and left ventricles combined effort.

QUESTION: 20

Bundle of His is a network of [2003]

Solution:

The atrioventricular bundle (AV bundle), on entering the ventricles splits into right and left branches. These branches then enter  the heart muscles. They branch extensively and are called Purkinje fibres. They conduct the cardiac impulse to the ventricular wall. 

QUESTION: 21

In the ABO system of blood groups, if both antigens are present but no antibody, the blood group of the individual would be [2004]

Solution:

Blood group AB is also known as the universal recipient.

QUESTION: 22

You are required to draw blood from a patient and to keep it in a test tube for analysis of blood corpuscles and plasma. You are also provided with the following four types of  test tubes. Which of them will you not use for the purpose? [2004]

Solution:

Presence of calcium will remove heparin - blood anti-coagulant and will promote blood clotting. Sodium oxalate and heparin containing test tubes will not allow the blood to clot.

QUESTION: 23

The cardiac pacemaker in a patient fails to function normally. The doctors find that an artificial pacemaker is to be grafted in him. It is likely that it will be grafted at the site of

Solution:

SA node is the natural pacemaker located in the right atrium. SA node initiates the cardiac impulse. So, artificial pacemaker will be grafted at the site of SA node

QUESTION: 24

Damage to thymus in a child may lead to: [2005]

Solution:

The thymus is a major gland of our immune system. The thymus is responsible for production of T (thymus dervied) lymphocytes from immature lymphocytes, a type of white blood cells responsible for cell mediated immunity. Cell mediated immunity is extremely important for raising immune response against bacteria, yeast, fungi, parasites and virus. It is also critical in protecting against cancer, autoimmune disorders like rheumatoid arthritis, allergies etc.

QUESTION: 25

Which one of the following statements is incorrect ? [2006]

Solution:
  • Residual capacity is that portion of air contained in the lungs which can not be expelled even by the most violent expiratory effort.
  • Residual air is actually part of dead space & it doesn't play active part in respiration.
  • Therefore, residual air in lungs dont affect efficiency of respiration.