31 Years NEET Previous Year Questions: Human Reproduction - 2


25 Questions MCQ Test Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers | 31 Years NEET Previous Year Questions: Human Reproduction - 2


Description
Attempt 31 Years NEET Previous Year Questions: Human Reproduction - 2 | 25 questions in 25 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The figure given below depicts a diagrammatic sectional view of the female reproductive system of humans. Which one set of three parts out of I-VI have been correctly identified ?

[2011]

Solution:

The Fallopian tube is about 10-20 cm long and extends from the periphery of each ovary to the uterus. The part closer to the ovary is funnel-shaped and is called the infundibulum. The edges of the infundibulum possess finger-like projections called fimbriae, which help in the collection of the ovum after ovulation. the uterus opens into the vagina through a narrow cervix.

QUESTION: 2

The testes in humans are situated outside the abdominal cavity insides pouch called scrotum. The purpose served is for        [2011]

Solution:

The testes are present in the scrotum which maintains the scrotal temperature below 2ºC of the internal body temperature.

QUESTION: 3

If for some reason, the vasa efferentia in the human reproductive system gets blocked, the gametes will not be transported from       [2011]

Solution:

If the vasa efferentiain the human reproductive system get blocked the gametes will not be transformed from testes to epididymis.

QUESTION: 4

The part of fallopian tube closest to the ovary is                            [2010]

Solution:

The part of fallopian tube closest to the ovary is infundibulum. Infundibulum possess finger-like projections called fimbriae that help in collection of ovum after ovulation. It leads to wider part of oviduct called ampulla. The last part of oviduct is isthmus that has a narrow lumen and joins the uterus.

QUESTION: 5

Which one of the following statements about morula in humans is correct?                     [2010]

Solution:

Morula is a solid ball contained within the zone pellucida. It has almost equal quantity of cytoplasm as an uncleaved zygote but much more DNA.

QUESTION: 6

Which one of the following statements about human sperm is correct?                                        [2010]

Solution:

Acrosome a small pointed structure at the tip of nucleus. It breaks down just before fertilization, releasing hydrolytic enzymes that assist penetration between follicle cells that surrounds the ovum, thus facilitating fertilization.

QUESTION: 7

The second maturation division of the mammalian ovum occurs                                                   [2010]

Solution:

In Oogenesis, the second maturation division occurs until after the ovum has been penetrated by a sperm. Oogenesis involves the formation of haploid female gametes, ova, from this diploid egg mother cells, oogonia of ovary of female organism.

QUESTION: 8

The first movements of the foetus and appearance of hair on its head are usually observed during which month of pregnancy?                       [2010]

Solution:

In human beings, after one month of pregnancy, the embryo’s heart is formed. By end of the second-month pregnancy, the foetus develops limbs and digits. By end of 12 weeks, major organ systems are formed. After fifth month, the first movement of foetus and the appearance of hair on its head is observed. By the end of 24 weeks, the body is covered with hairs, eyelids separate and eyelashes are formed.

QUESTION: 9

The signals for parturition originate from

[2010]

Solution:

Parturition is the process of delivery of the foetus. The signals for parturition originate from the fully developed foetus and placenta that induce uterine contraction called foetal ejection reflex. This triggers the release of oxytocin hormone from pituitary. This in turn leads to expulsion of the baby out of uterus.

QUESTION: 10

The permissible use of the technique amniocentesis is for

[2010]

Solution:

Amniocentesis involves prenatal diagnosis of metabolic error and other genetic abnormalities.

QUESTION: 11

Seminal plasma in human males is rich in :

[2010]

Solution:

Seminal plasma in human males are rich in fructose, calcium and certain enzymes. They provide a medium for transport of sperms, nourishes and activates sperms.

QUESTION: 12

Sertoli cells are found in

[2010]

Solution:

Sertoli cells are found in the walls of seminiferous tubules of the testes. They anchor and provide nutrition to the developing germ cells especially the spermatids.

QUESTION: 13

In vitro fertilisation is a technique that involves transfer of which one of the following into the fallopian tube?

[2010]

Solution:

In vitro fertilization (IVF) or test-tube baby technique involves fertilizing one or more eggs outside the body and then transferring the fertilized eggs known as pre-embryos back into the uterus. Zygote Intra Fallopian Transfer (ZIFT) is an example of IVF. In this, the zygote or early embryos upto 8 blastomeres are transferred into the Fallopian tube. If the embryo has more than 8 blastomeres then it is transferred into uterus called as IUT.

QUESTION: 14

A change in the amount of yolk and its distribution in the egg will affect                                     [2009]

Solution:

A change in the amount of yolk and its distribution in the egg will affect pattern of cleavage. The pattern of cleavage is influenced by the amount of yolk in the egg. In eggs with less yolk, cleavages are equal, and the resulting blastomeres are of similar size. If the yolk is localized, such as in frog eggs, then clevages are unequal, the cells derived from the yolky region (the vegetal pole) are larger than those derived from the region without yolk (the animal pole).

QUESTION: 15

Which one of the following is the most likely root cause why menstruation is not taking place in regularly cycling human female?    [2009]

Solution:

A high blood concentration of progesterone and oestrogen will delay or stop menstruation. A high concentration of sex hormone inhibits ovulation and implantation, as well as alter the quality of cervical mucus to prevent / retard entry of sperms. This happens because high concentration of circulating progesterones are an indication of successful conception and pregnancy. Hence, secretion of follicle stimulating hormone (FSH) and luteinizing hormone (LH) from pituitary is inhibited.

QUESTION: 16

The correct sequence of spermatogenetic stages leading to the formation of sperms in a mature human testes is:    [2009]

Solution:

The formation of sperms in mature human testes completed in three important phases in gametogenesis- multiplication, growth and maturation phase. During these phases primarily germ cells change into spermatogonia then spermatocyte during growth phase which change into spermatoids and spermatids into sperms.

QUESTION: 17

Foetal ejection reflex in human female is induced by                                                               [2009]

Solution:

Foetal ejection reflex in human female is induced by fully developed foetus and placenta. When a woman is in a lithotomy or semi-sitting position, the Foetal Ejection Reflex is impaired and the increased pain caused by the sacrum’s inability to move as the baby descends can be intolerable.

QUESTION: 18

Given below is a diagrammatic sketch of a portion of human male reproductive system. Select the correct set of the names of the parts labelled A, B, C, D.

[2009]

Solution:

The human male reproductive system consists of a number of sex organs that are a part of the human reproductive process. In diagram of male reproductive system of human, the point indicated by A,B,C,D are vas deferens, seminal vesicle, prostate and bulbourethral gland.

QUESTION: 19

Seminal plasma in human is rich in                                                                                          [2009]

Solution:

Seminal plasma is composed of the fluid and sperms from the vas deferens. The major components of the seminal plasma in the male reproductive system are mucusspermatozoa, and various secretions of accessory glands. The seminal plasma is rich in fructose, calcium, ascorbic acid, and certain enzymes. It provides nourishment and protection to sperms.

QUESTION: 20

Which one of the following is the correct matching of the events occurring during menstrual cycle?           [2009]

Solution:

The next phase of the menstrual cycle is the luteal or secretory phase. This phase always occurs from day 14 to day 28 of the cycle. Progesterone stimulated by LH is the dominant hormone during this phase to prepare the corpus luteum and the endometrium for possible fertilized ovum implantation.

The corpus luteum is essential for establishing and maintaining pregnancy in females. In the ovary, the corpus luteum secretes estrogens and progesterone, which are steroid hormones responsible for the thickening of the endometrium and its development and maintenance, respectively.

QUESTION: 21

In humans, at the end of the first meiotic division, the male germ cells differentiate into the     [2008]

Solution:

Each spermatogonium is produced from the premordial germ cell then actively grows to a larger primary spermatocyte. Each primary spermatocyte divides meiotically and produces haploid secondary spermatocytes. 

QUESTION: 22

Which extra-embryonic membrane in humans prevents desiccation of the embryo inside the uterus?       [2008]

Solution:

Amnion is an extraembryonic membrane in human prevents desiccation of the embryo inside the uterus. Amnion is a membrane that encloses the embryo of reptiles, birds and mammals within the amniotic cavity. This cavity is filled with amniotic fluid, in which the embryo is protected from dessication and from external pressure. 

QUESTION: 23

Which one of the following statements is incorrect about menstruation?        [2008]

Solution:

In human female, the periodic discharge of blood, mucus and cellular debris from uterine wall from non-pregnant women of sexual maturity is known as menstrual cycle. Few hours before the start of mensuration, the spiral arterioles constrict one by one resulting into the blanch mucosa. The mucosa shrinks and the death of the blood deprived tissues takes place. 

QUESTION: 24

Vasa efferentia are the ductules leading from  [2008]

Solution:

Rete testis is connected to caput epididymis by 12-20 fine tubules called vasa efferentia or ductuli efferens. These collect sperms from inside the testis and transfer them to the epididymis. Vas deferens arises from caudal epididymis, conducts sperms from epididymis to urethra.

QUESTION: 25

What happens during fertilization in humans after many sperms reach close to the ovum?   [2008]

Solution:

The secretions of the acrosome help the sperm enter into the cytoplasm of the ovum through the zona pellucida and the plasma membrane. ... It is known as acrosomal reaction. Acrosome reaction results in dissolving of corona cells and degeneration of zona pellucida which helps in sperm penetration.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code