31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 1


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 11 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 1


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Placenta and pericarp are both edible portions in:           [2014]

Solution:

In Tomato the edible part is pericarp and placenta.

QUESTION: 2

When the margins of sepals or petals overlap one another without any particular direction, the condition is termed as:            [2014]

Solution:

If the margins of sepals or petals overlap one another but not in any particular direction as in Cassia and gulmohur, the aestivation is called imbricate. 

QUESTION: 3

Which one of the following statements is correct?         [2014]

Solution:

Generally, monocotyledonous seeds (e.g., grasses) are endospermic but some as in orchids are non-endospermic. Mango is a drupe fruit develop from multicarpellary, syncarpous, superior ovary having one or many seeded. A sterile stamen is called a staminode. In monocots, outer covering of endosperm separates the embryo by a proteinous layer called aleurone layer. 

QUESTION: 4

 An example of edible underground stem is:             [2014]

Solution:

Potato is an example of edible underground stem. It is differentiated into nodes and internodes. The ‘eyes’ on potato tuber indicate axillary buds at the nodes. 

QUESTION: 5

An aggregate fruit is one which develops from:                [2014]

Solution:

Aggregate fruits of etec rio are those fruits that develop from the merger of multicarpelllary apocarpous gynoecium ( ovary). In contrast, a simple fruit develops from one ovary, Aggregate fruit may also be called accessory fruits in which part of the flower and form part of the fruit, e,g., raspberry, etc. They are of following types; Etaerio of follicles, etaerio of achenes, etaerio of berries, etaerio of drupes. 

QUESTION: 6

Leaves become modified into spines in :   [2015 RS]

Solution:

In Opuntia, leaves become modified into spines to avoid transpiration so as to save water for desert adaptation. The stems of this plant appear like-leaf, termed as phylloclades which perform the process of photosynthesis. 

QUESTION: 7

 Napiform roots are recorded from

Solution:

The root is nearly globular or spherical in shape. The basal portion of root is much swollen which suddenly tapers towards the apex giving a top shaped appearance, e.g., Turnip and Beet.

QUESTION: 8

 Keel is the characteristic feature of flower of :           [2015 RS]

Solution:

Indigofera is a member of family fabaceae. It has keel type of floral structure in which two anterior fused petals are present. 

QUESTION: 9

 Perigynous flowers are found in :-            [2015 RS]

Solution:

Ovary is half superior and half inferior in perigynous flower. Among the lists of options, rose is the peri-gynous flower.
This characterisation is based on the position of the ovary in the flowers. In this case, all sepals, petals and stamens are fused together in a cup like structure which is usually around the ovary called hypanthium.These flowers are termed as perigynous.

QUESTION: 10

In ginger vegetative propagation occurs through:            [2015 RS]

Solution:

Vegetative propagation takes place through rhizome in ginger. 

QUESTION: 11

Among china rose, mustard, brinjal, potato, guava, cucumber, onion and tulip, how many plants have superior ovary?     [2015 RS]

Solution:

Superior ovary is found in china rose, mustard brinjal, potato, onion and tulip. Guava and cucumber have inferior ovary. 

QUESTION: 12

Coconut water from a tender coconut is                                                                   [2015 RS]

Solution:

The coconut water from tender coconut that we are familiar with, is nothing but free nuclear endosperm (made up of thousands of nuclei) and the surrounding white kemel is the cellular endosperm. In the most common type of endosperm development, the Primary Endosperm Nucleus (PEN) undergoes successive nuclear divisions to give rise to free nuclei. This stage of endosperm development is called free-nuclear endosperm.

QUESTION: 13

Which of the following pairs is not correctly matched?               [2015 RS]

Solution:

Binary fission usually takes place in Amoeba, Paramoecium and Euglena. 

QUESTION: 14

 Flowers are unisexual in:                  [2015 RS]

Solution:

The flowers of cucumber are unisexual, it means they have only male flowers or only female flowers.

QUESTION: 15

Which one of the following fruits is parthenocarpic?                    [2015 RS]

Solution:

Parthenocarpic fruits (eg - banana) are produced without fertilization of ovule

QUESTION: 16

The wheat grain has an embryo with one, large, shield-shaped cotyledon known as:                    [2015 RS]

Solution:

Scutellum is large, shield shaped cotyledon that helps in the absorption of nutrients from endosperm during germination. 

QUESTION: 17

Axile placentation is present in            [2015 RS]

Solution:

Axile placentation occurs in syncarpous pistils. The ovary is partitioned into two or more chambers. Placentae occur in the central region where the septa meet so that an axile column bearing ovules is formed e.g., shoe flower (pentalocular), lemon (multilocular), etc.

QUESTION: 18

Pneumatophores occur in plants of

Solution:

Mangroves grow in salt marshy soil and thus produces pneumatophore, a type of roots grow negatively geotropic for taking in oxygen from the air. They are pencil-like roots that stick up out of the dense, wet ground like snorkels. 

QUESTION: 19

 The standard petal of a papilionaceous corolla is also called                [2016]

Solution:

Papilionaceous flowers are flowers with the characteristic irregular and butterfly-like corolla. A single, large upper petal is known as the banner or vexillum and the name has been derived from an ancient military standard. 

QUESTION: 20

Tricarpellary syncarpous gynoecium is found in flowers of                    [2016]

Solution:

The Liliaceae are a huge variety, comprising about 280 genera and 4000 species of perennial herbs mostly. It includes starchy rhizomes, corms or bulbs, characterized by alternate leaves which are whorled. The flowers are often showy, mostly bisexual and actinomorphic. Also, they exhibit tricarpellary syncarpous gynoecium. Example of such a class is the Erythronium montanum, the alpine fawn lily. 

QUESTION: 21

Proximal end of the filament of stamen is attached to the               [2016]

Solution:

The proximal end is attached to the thalamus and the distal end bears the anthers.

QUESTION: 22

Which of the following is not a stem modification? [2016]

Solution:

Pitcher of Nepenthes or pitcher plant is modification of leaf whereas thorns in citrus tendrils of cucumber and flattened structure of Opuntia are all stem modification.

QUESTION: 23

Cotyledon of maize grain is called                [2016]

Solution:

The cotyledons are known as seed leaves, they are attached to the embryonic axis. Dicotyledons typically have two cotyledons and monocotyledons have only one cotyledon. The single shield-shaped cotyledon in grains known as scutellum.

QUESTION: 24

Stems modified into flat green organs performing the functions of leaves are known as                  [2016]

Solution:

Phylloclades are aerial modified stem, in which stem becomes thick, fleshy, succulent, green and perform the function of photosynthesis. The leaves are reduced to spines in this.

QUESTION: 25

What type of placentation is seen in sweet pea?                                                                                           [2006]

Solution:

In sweetpea (Pisum sativum), the placentation is marginal, in which the placenta develops along the junction of two carpels, in a unilocular ovary. In basal placentation, the ovules are few or reduced to one and are borne at the base of ovary.