31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 2


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 11 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 2


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Pineapple (ananas) fruit develops from

[2006]

Solution:

Pineapple (Ananas sativus) is a sorosis fruit developed from a composite inflorescence which is actually a cluster of compactly borne flowers on a common axis.

QUESTION: 2

Pentamerous, actinomorphic flowers, bicarpellate ovary with oblique septa and fruit a capsule of berry, are characteristic features of

[2006]

Solution:

Pentamerous, actinomorphic flowers, bicarpillary ovary with oblique septa, fruit is capsule or berry are the characteristic features of family Solanaceae.
In Brassicaceae – dimerous or tetramerous, actinomorphic but sometimes zygomorphic flower, bicarpellary ovary with a false septum (called replum), fruit is siliqua or silicula.
Lilicaeae – Trimerous, actinomorphic flower, tricarpillary, syncarpous ovary, fruit is berry or capsula.
Asteraceae – Pentamerous, actinomorphic or zygomorphic flower, bicarpillary, syncarpous, unilocular ovary, fruit is cypsella.

QUESTION: 3

Which of the following is a flowering plant with nodules containing filamentous nitrogen-fixing micro-organism

[2007]

Solution:

It is also know as Australian pine, which is a deciduous tree with a soft, wispy, pine-like appearance that can grow to 100 feet or more in height. Also known as ironwood, beefwood. It bears a superficial resemblance to the conifer genus Pinus because of its small, round, cone-like fruits and its branchlets of scale-like leaves that look like pine needles. 

QUESTION: 4

Replum is present in the ovary of flower of

[2008]

Solution:

Replum is present in the ovary of flower of mustard. A false septun called replum develops between the two parietal placentae in mustard and other members of family Brassicaceae. The ovary becomes bilocular. 

QUESTION: 5

The floral formula

[2009]

Solution:

The given floral formula is of tobacco. It belong to the family Solanaceae. The flower is actinomorphic, bisexual and having superior ovary. Soyabean and sunhemp have monocarpellary pistil and tulip has trimerous flower and perianth.

QUESTION: 6

An example of axile placentation is:

[2009]

Solution:

Axile placentation is found in multi carpellary syncarpous gynoecium. The margin of carpels growing inward, fuse and meet in the centre of the ovary. Axis forms in the centre of the ovary, thus ovary becomes multi-chambered. The ovules are borne at the central axis. The number of these chambers are equal to the number of carpels. For example, potato, china rose, onion, lemon, orange and tomato.

QUESTION: 7

In unilocular ovary with a single ovule the placentation is :

[2010]

Solution:

In basal type of placentation, the ovary is unilocular with a single ovule. In this the placenta is at the base of the ovary. It is seen in Polygonum.

QUESTION: 8

Keel is characteristic of the flowers of:

[2010]

Solution:

Keel is the characteristic of the flowers of family papilionaceae. For example, bean, gram, pea etc.
The flowers of this family have butterfly shaped corolla. The outermost petals of these flowers is the largest and is called vexillum, the two largest petals are similar and have wings and the two anterior petals called keel are fused enclosing stamens and carpels.

QUESTION: 9

Ovary is half-inferior in the flowers of:

[2010]

Solution:

A flower in which floral parts arise from around the ovary is called perigynous. In this, the ovary is half inferior and half superior. It can be seen in the flowers of plum, peach etc.

QUESTION: 10

The technical term used for the androecium in a flower of China rose (Hibiscus rosa sinensis) is:

[2010]  

Solution:

Hibiscus belongs to Malvaceae family. It possess numerous stamens that are called monadelphous.

QUESTION: 11

Which one of the following statements is correct ?

[2011]

Solution:

Tulips are most popular and wildly grown flowers. Tulips are bulbs, possessing modified stems and leaves.

QUESTION: 12

What would be the number of chromosomes of the aleurone cells of a plant with 42 chromosomes in its root tip cells ?

[2011]

Solution:

Aleurone cells are the outer cell layer of the endosperm, usually only one cell thick in wheat and the only endosperm tissue alive at maturity. The cell layer of this layer are responsible for the de-novo synthesis of enzyme needed during germination. The chromosome number is 63 of a plant with 42 chromosome in its root tip cells.

QUESTION: 13

The correct floral formula of chilli is :

[2011]

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation :

Chilli (Capsicum annum) belongs to family-Solanaceae. In this family, flower is actinomorphic, complete and bisexual; calyx has five sepals which are gamosepalous showing valvate aestivation; corolla has five petals which are polypetalous showing valvate aestivation; androecium has five free stamens (polyandrous) but epipetalous; gynoecium is bicarpellary, syncarpous, bilocular with superior ovary having axile placentation.

.

QUESTION: 14

Flowers are zygomorphic in :

[2011]

Solution:

When a flower can be divided into two similar halves only in one particular vertical plane, it is zygomorphic, e.g. pea, gulmohar, bean, etc.

QUESTION: 15

The ovary is half inferior in flowers of

[2011]

Solution:

The ovary is half-inferior in flowers of peach.

QUESTION: 16

Which one of the following diagrams represents the placentation in Dianthus?

[2011M]

Solution:

Free central placentation occurs in  Dianthus and Primula in which ovules are borne on central axis and septa are absent.

QUESTION: 17

Whorled, simple leaves with reticulate venation are present in

[2011M]

Solution:

Whorled phyllotaxy is a feature of Nerium and Alstonia. In Alstonia five leaves are present in a whorl while in Nerium three leaves  are present in a whorl.

QUESTION: 18

Sweet potato is homologous to

[2011M]

Solution:

Sweet potato and turnip both are roots and become modified for special functions, the most common being the formation of tuberous roots for food storage.

QUESTION: 19

Placentation in tomato and lemon is

[2012]

Solution:

QUESTION: 20

Cymose inflorescence is present in :

[2012]

Solution:

Cymose infloresence in present in Solanum.  Cymose inflorescence is the name of determinate or definite inflorescence in which the tip of the main axis terminates in a flower and further growth continues by one or more lateral branches which also behave like the main axis.

QUESTION: 21

Phyllode is present in :

[2012]

Solution:

Phyllode is present in Australian Acacia. It is modification of leaf in which lamina is absent and petiole become flattened and perform the function of food synthesis.

QUESTION: 22

The gynoecium consists of many free pistils in flowers of

[2012]

Solution:

The gynoecium consists of many free pistils in flowers of Michelia.

If more than one carpel is present in gynoecium this condition is called polycarpellary. If all the carpels in gynoecium are free, then this condition is called apocarpous. For example, Michelia.

QUESTION: 23

How many plants in the list given below have composite fruits that develop from an inflorescence Walnut, poppy, radish, fig, pineapple, apple, tomato, mulberry

[2012]

Solution:

Fig - developed by hypanthodium inflorescence; pineapple- developed by spike inflorescence; Mulberry-developed by catkin inflorescence.

QUESTION: 24

The coconut water and the edible part of coconut are equivalent to :

[2012]

Solution:

Liquid endosperm is edible part of coconut.

QUESTION: 25

Vexillary aestivation is characteristic of the family

[2012]

Solution:

The flowers in Fabaceae family are perigynous, zygomorphic.

The perianth commonly consists of a calyx and corolla of 5 segments each.

The petals are overlapping (imbricate) in bud with the posterior petal (called as the banner or flag) outermost (i.e., exterior) in position. The two lowermost petals are joined together called as the keel petals. The lateral petals are often called as the wings.

This arrangement of floral whorls is called as vexillary aestivation.

So, the correct answer is 'Fabaceae'.