31 Years NEET Previous Year Questions: Structural Organisation In Animals - 2


25 Questions MCQ Test Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers | 31 Years NEET Previous Year Questions: Structural Organisation In Animals - 2


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Structural Organisation In Animals - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Structural Organisation In Animals - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Structural Organisation In Animals - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Structural Organisation In Animals - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Structural Organisation In Animals - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Mast cells of connective tissue contain

[2004]

Solution:

Mast cells are granulated wandering leucocyte  cells. Their granules contain histamine  which is vasodilator and heparin  (anticoagulant). These take part in body defence and allergic reaction. Vasopressin is released by posterior lobe of pituitary. Relaxin  is released by placenta. Calcitonin is released by thyroid. Serotonin and melanin are released by intermediate lobe of pituitary gland.

QUESTION: 2

ATPase enzyme needed for muscle contraction is located in

[2004]

Solution:

During muscular contraction myosin cross bridges heads. Myosin is not only an actin binding protein, it is also an ATPase (an enzyme) which is activated by Ca2+ and Mg2+ ions. Hence, ATPase enzyme is located in myosin.

QUESTION: 3

Which of the following substances, if introduce in the blood stream, would cause coagulation, at the site of its introduction?

Solution:

Fibrinogen, prothrombin, throm- boplastin are respectively clotting factors I, II and III.
Thromboplastin released from injured platelets or injured tissue. This converts prothrombin into thrombin in the presence of calcium ions. The thrombin converts fibrinogen into fibrin and the latter froms the clot.

QUESTION: 4

Areolar connective tissue joins

[2006]

Solution:

Areolar connective tissue has rich supply of nerve fibres and blood vessels. It joins skin epithelia with muscles, nerves & blood vessels. Binding of body parts together is the main function of areolar connective tissue.

QUESTION: 5

Mast cells secrete

[2006]

Solution:

At the site of infection, the infectious organism release some chemical to increase the flow of mast cells towards the inflammation site. Mast cell release histamine which increases the permeability of blood vessels at the site of inflammation so that more blood supply takes place. The site gets warm and red due to this.

QUESTION: 6

Bowman’s glands are found in

[2006]

Solution:

Bowman’s glands are found in olfactory epithelium which secrete mucus to keep the olfactory epithelium moist and free from germs.

QUESTION: 7

In which one of the following preparations are your likely to come across cell junctions most frequently ?

[2007]

Solution:

It is ciliated epithelium which bears numerous delicated hair like outgrowths the cilia, arising from basal granules. The cilia remains in rhythmic motion and creates current to transport the materials which comes in contact with them

QUESTION: 8

Earthworms have no skeleton but during burrowing, the anterior end becomes turgid and acts as a hydraulic skeleton. It is due to 

[2008]

Solution:

Earthworms have no skeleton but during burrowing, anterior end becomes turgid and acts as a hydraulic skeleton. It is due to coelomic fluid. The coelom is filled with an alkaline milky coelomic fluid. This coelomic fliud contains water, salts, proteins and 4 types of cells namely amoebocytes, mucocytes, circular cells and chloragogen cells. 

QUESTION: 9

Which one of the following is correct pairing of a body part and the kind of muscle tissue that moves it ?

[2009]

Solution:

There are three types of muscles found in human body, namely skeletal muscle, smooth muscle and cardiac muscle. Skeletal muscles are also called as striated muscles. They are attached to the bone and helps in the movement of skeleton. These muscles are voluntary muscles as they are under voluntary control of somatic nervous system. Examples of skeletal muscle are muscles of arms and legs, muscles of abdomen and back. Smooth muscles are involuntary muscles as they are not controlled voluntarily. They are also called as unstriated muscles as they do not have stripes appearance as in case of skeletal muscle. Examples of smooth muscles include walls of stomach, oesophagus, bronchi and iris. Involuntary smooth muscle of iris helps to adjust pupil size. Cardiac muscles are found only in the walls of the heart. These are involuntary muscles.

QUESTION: 10

The epithelial tissue present on the inner surface of bronchioles and fallopian tube is:

[2009]

Solution:

Ciliated epithelium has simple columnar epithelial cells, but in addition, they posses fine hair-like outgrowths, cilia on their free surfaces. These cilia are capable of rapid, rhythmic, wavelike beatings in a certain direction. This movement of the cilia in a certain direction causes the mucus, which is secreted by the goblet cells, to move (flow or stream) in that direction. Ciliated epithelium is usually found in the air passages like the nose. It is also found in the uterus and fallopian tubes of females. The movement of the cilia propel the ovum to the uterus.

QUESTION: 11

The cell junctions called tight, adhering and gap junctions are found in

[2009]

Solution:

The cell junctions called tight, adhering and gap junctions are found in epithelial tissue. Epithelial tissue covers the whole surface of the body. It is made up of cells closely packed and ranged in one or more layers. This tissue is specialised to form the covering or lining of all internal and external body surfaces. Epithelial tissue that occurs on surfaces of the interior of the body is known as endothelium.

QUESTION: 12

If a live earthworm is pricked with a needle on it outer surface without damaging its gut, the fluid that comes out is :

[2009]

Solution:

If a live earthworm is pricked with a needle on its outer surface without damaging its gut, the fluid that comes out is coelomic fluid because coelomic fluid lies between body wall and alimentary canal. Earthworms are helpful to man as bait for fishing and loosen the soil for roots to grow. A earthworm’s wastes help to fertilize the soil.

QUESTION: 13

Which one of the following correctly describes the location of some body parts in the earthworm Pheretima ?

[2009]

Solution:

In Pheretima two pairs of testes sacs are situated in the 10th and 11th segments. Each testes sac of the 10th segment encloses a testes and a seminal funnel. Each testes sac of the 11th segment encloses a testes, a seminal vesicle and a seminal funnel. 

QUESTION: 14

The kind of tissue that forms the supportive structure in our pinna (external ears) is also found in:

[2009]

Solution:

The kind of tissue that forms the supportive structure in our pinna (external ears) is also found in tip of the nose. External pinna is made up of elastic cartilage. It is passage towards middle ear.

QUESTION: 15

The kind of epithelium which forms the inner walls of blood vessels is :

[2010]

Solution:

Squamous epithelium is formed of thin discoidal and polygonal cells that fit like tiles in a floor, so is also called pavement epithelium. It is found in the walls of blood vessels, in the alveoli of lung for exchange of gas, and in Bowman’s capsule of nephron for ultra filtration.

QUESTION: 16

One very special feature in the earthworm Pheretima is that

[2011]

Solution:

The intestine of an earthworm has a peculiar fold of tissue that forms a pocket in the intestine that is visible when viewing a cross section. This space, which runs almost the whole length of the body dorsally is known as the typhlosole and it serves to increase the surface area of the intestine for absorption.

QUESTION: 17

The ciliated columnar epithelial cells in humans are known to occur in :

[2011]

Solution:

Ciliated epithelium is usually found in the respiratory tract, fallopian tubes.

QUESTION: 18

Which of the following is correctly stated as it happens in the common cockroach ?  

[2011]

Solution:

Cockroach takes the food after grounding by its mandibles and gizzard.

QUESTION: 19

The cells lining the blood vessels belong to the category of:

[2011M]

Solution:

The lining of a blood vessel is simple squamous epithelium. Inner most lining of blood vessels is called endothelium. “Squamous” refers to the fact that the cells are flat.

QUESTION: 20

The breakdown of detritus into smaller particles by earthworm is a process called

[2011M]

Solution:

The break down of detritus into smaller particles by earthworm is known as fragmentation.

QUESTION: 21

Which one of the following structures in Pheretima is correctly matched with its function?

[2011M]

Solution:

Clitellum - secretes cocoon during breading season of earthworm. Gizzard -grinding of food particles. Setae help in locomotion. Typhlosole increases the absorption area in intestine

QUESTION: 22

The type of muscles present in our :

[2011M]

Solution:

Thigh muscles are skeletal muscles that are striated and voluntary.

QUESTION: 23

Compared to those of humans, the erythrocytes in frog are

[2012]

Solution:

The erythrocytes or RBCs in frog are large, oval and biconvex nucleated cell with respiratory red pigment haemoglobin in its cytoplasm.

QUESTION: 24

Select the correct statement from the ones given below with respect to Periplaneta americana.

[2012]

Solution:

Males bear a pair of short, thread-like anal styles which are absent in females, anal/caudal styles arise from the 9th abdominal segment in the male cockroach.

So, the correct option is 'Males bear a pair of short thread-like anal styles'.

QUESTION: 25

Select the cor rect option with respect to cockroaches

[NEET Kar. 2013]

Solution:

In cockroaches, males bear a pair of short, thread like anal styles which are absent in females.