31 Years NEET Previous Year Questions: The Living World


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 11 | 31 Years NEET Previous Year Questions: The Living World


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: The Living World for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: The Living World (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: The Living World quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: The Living World exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: The Living World extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The common characteristics between tomato and potato will be maximum at the level of their: [2013]

Solution:
  • Potato (Solanum tuberosum) and tomato (Lycopersicum esculentum) both belong to family Solanaceae, which is commonly called as the "potato family". Many plants belonging to this family are sources of vegetables, fruits etc.
  • Tomato and potato belong to Genus solanum which belongs to family Solanaceae, where maximum common characteristics can be seen. 
QUESTION: 2

Which one of the following is NOT a correct statement? [NEET 2013]

Solution:
  • Museum – Biological museums are generally set up in educational institutes such as schools and colleges.
  • Museums have collections of preserved plant and animal specimens for study and reference.
  • Specimens are preserved in containers or jars in preservative solutions.
  • Plant and animal specimens may also be preserved as dry specimens.
  • Insects are preserved in insect boxes after collections, killing and pinning.
  • Larger animals like birds and mammals are usually stuffed and preserved.
  • Museums often have collections of skeletons of animals too.
QUESTION: 3

Which one of the following organisms is scientifically correctly named, correctly printed according to the International Rules of Nomenclature and correctly described? [2012M]

Solution:
  • As per the  International Rules of Nomenclature, the scientific name consists of two parts, genus and species.
    Both genus and species are either italicized or are underlined. In the genus, the first letter is capital whereas the species name is always written in lower case letters. 
  • Musca domestica is the common housefly. In option A, the scientific name is not italicized. 
  • Plasmodium falciparum is a protozoan pathogen causing the most serious type of malaria. 
  • Felis tigris is the scientific name of the Indian tiger. In option B, the first letter of genus Felis is not written in capital letter. 
  • Escherichia coli is the full name of E. coli. It commonly occurs in human intestine.
QUESTION: 4

Which one of the following aspects is an exclusive characteristic of living things? [2011M]

Solution:

Consciousness is the exclusive characteristic of living organisms as only living organisms are aware of their surroundings.

QUESTION: 5

Which one of the following is considered important in the development of seed habit? [2009]

Solution:
  • Heterospory is considered important in the development of seed habit.
  • Heterospory is the production of spores of two different sizes and sexes by the sporophytes of land plants.
  • Heterospory was evolved from isospory independently by several plant groups in the Devonian period as part of the process of evolution of the timing of sex differentiation.
  • Heterosporic plants produce small spores called microspores, which either germinate to become male gametophytes or have reduced male gametophytes packaged within them.
  • And similarly, larger spores called megaspores that germinate into female gametophytes, or have female gametophytes packaged within them.
QUESTION: 6

The haemoglobin of a human foetus: [2008]

Solution:
  • The haemoglobin of a human foetus has a higher affinity for oxygen than that of an adult.
  • Haemoglobin is a group of globular proteins occurring widely in the animal as oxygen carriers in blood. 
QUESTION: 7

Select the CORRECT statement from the following? [2007]

Solution:

To survive in a particular environment, an organism need to adapt to that environment. If the organism becomes a success in adapting them that organism is selected by nature.

QUESTION: 8

The biological organisation starts with: [2007]

Solution:
  • Biological organisms start with the submicroscopic molecular level like viruses, bacteria etc.
  • These organisms are unable to be seen by naked eyes without the help of a microscope or even an electron microscope.
QUESTION: 9

Which of the following is NOT true for a species? [2005]

Solution:
  • Gene flow is the spread of genes through populations as affected by movements of the individual and their propagules
    Example: Seeds spores
  • Gene flow ensures that all populations of a given species share a common gene pool. i.e. it reduces the difference between populations.
  • The interruption of gene flow between populations is a pre-requisite for the formation of new species.
QUESTION: 10

Angiosperms have dominated the land flora primarily because of their: [2004]

Solution:
  • Angiosperms have adapted themselves to all kinds of habitat - terrestrial, aquatic, tropical, deciduous and alpine.
  • Self-pollination is seen in very few angiosperms.
  • Production of a large number of seeds ensures that at least some will germinate.
  • Not all plants have been domesticated by man.
QUESTION: 11

Phenetic classification is based on: [2003, 04]

Solution:

Phenetic classification is based upon observable characteristics of an  organism. Phylogenetic system of classification is a system indicating the evolutionary or phylogenetic relationship of organisms.

QUESTION: 12

Plants reproducing by spores such as mosses and  ferns are grouped under the general term: [2003]

Solution:
  •  The word cryptogam came from the greek word cryptos - hidden; gamos - marriage.
  • The sporophyte is a stage in the life cycle of a plant. In ordinary conditions it always diploid.
  • Thallophytes are the group of lower plants that do not have vascular supply,
    Example: Bacteria, algae, fungi etc.
  • Bryophyta is a group of cryptogams that has an amphibious type of adaptation.
QUESTION: 13

Species are considered as: [2003]

Solution:
  • In biology, a species is one of the basic units of biological classification and a taxonomic rank.
  • A species is often defined as a group of organisms capable of interbreeding and producing fertile offspring.
  • While in many cases this definition is adequate, more precise or differing measures are often used, such as similarity of DNA, morphology or ecological niche.
  • The presence of specific locally adapted traits may further subdivide species into subspecies. 
QUESTION: 14

Biosystematics aims at: [2003]

Solution:
  • Biosystematics is the study of biological diversity and its origins. It focuses on understanding evolutionary relationships among organisms, species, higher taxa or other biological entities, such as genes and the evolution of the properties of taxa including intrinsic traits, ecological interactions, and geographic distributions.
  • An important part of systematics is the development of methods for various aspects of phylogenetic inference and biological nomenclature.
  • Whereas morphological characteristics ( physical appearance) and cytological characteristics ( size of cell and nucleus) are not used for systematics.
QUESTION: 15

Organisms that obtain energy by the oxidation of reduced inorganic compounds are called: [2002]

Solution:
  • The organisms obtaining energy by chemical reactions independent of light are called chemotrophs.
  • When the reductants obtained from the environment in the inorganic form then organisms are chemoautotrophs. While when it is organic then organisms are chemoheterotrophs.
  • Photoautotroph makes their food by photosynthesis using the energy of the sun.
  • Saprozoic organisms obtain food from dead and decaying matter.
QUESTION: 16

What is TRUE for individuals of the same species? [2002]

Solution:

Individuals of the same species can interbreed. No two individuals share the same ecological niche.

QUESTION: 17

In a five-kingdom system, the main basis of classification is: [2002]

Solution:

The five-kingdom classification is a mode of classification based on the following criteria

  • The complexity of cell structure.
  • The complexity of body structure.
  • Modes of nutrition  
  • Ecological lifestyles  
  • Phylogenetic relationship
QUESTION: 18

First life on earth was: [2001]

Solution:

Early conditions on earth were high temperature, volcanic eruptions, lightning and a reducing atmosphere (because there was no oxygen), so an organism that can survive in these extreme conditions might have lived on the early earth. Therefore, among given options, chemoheterotrophs fit right in the given situations.

QUESTION: 19

What is TRUE for photolithotrophs? [2001]

Solution:

Photolithotrophs manufacture their own organic nutrients from inorganic raw materials (H2, O2) with the help of radiation energy. 

QUESTION: 20

Which of the following is less general in characters as compared to genus? [2001]

Solution:

The correct hierarchy of classification of various taxons in descending order is given by:
Kingdom → Phylum → Class → Order → Family → Genus → Species

The kingdom is the highest taxon with the least similar characters shared between its various members while the species is the lowest level with almost similar morphological and behavioural similarities. Species is followed by Genus with slightly fewer similarities among its members.

QUESTION: 21

Relative biological effectiveness (RBE) is usually referred to as damages caused by: [2000]

Solution:

RBE (Relative Biological Effectiveness) is a comparison of the dose of the radiation being studied with the dose of standard radiation producing the same effect.

QUESTION: 22

The most important feature of all living systems is to: [2000]

Solution:
  • Reproduction is necessary for continuity of life. However, the production of gametes is not the only method for this.
  • A number of organisms reproduce asexually. In any case, cell division is necessary which involves replication of DNA.
QUESTION: 23

A system of classification in which a large number of traits are considered is: [1999]

Solution:
  • An artificial system of classification is based on a comparison of one or a few characters.  
  • A system based upon a large no. of natural characters or traits is a natural system of classification, Proposed by de Jussieu.
  • The phylogenetic system of classification indicates the evolutionary or phylogenetic relationship of organisms.
QUESTION: 24

The practical purpose of the classification of living organisms is to: [1999]

Solution:
  • Biological classification is the scientific arrangement of organisms in a hierarchical series of groups and subgroups on the basis of similarities and differences in their traits.
  • It helps in building evolutionary pathways and in identifying new organisms.
  • The practical purpose of the classification of living organisms is to facilitate the identification of unknown organisms.
  • It helps in building evolutionary pathways and in identifying new organisms.
QUESTION: 25

System of classification used by Linnaeus was: [1989]

Solution:

Linnaeus put forward an “Artificial system” of plant classification which was based on sexual characters. It is commonly also called as Sexual System of plant classification.