Test: Animal Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 11 | Test: Animal Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Animal Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Animal Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Animal Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Animal Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Animal Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A common characteristic of all vertebrates is

Solution:

Vertebrates are also known as  Craniata due to presence of skull in all its members.

QUESTION: 2

Golden era/age of reptiles is [1994]

Solution:

Jurassic period of mesozoic era is known as the ‘Age of reptiles’.

QUESTION: 3

The organisms attached to the substratum, generally, possess [1995]

Solution:

The organisms, which are attached to substratum, generally, possess radial symmetry in all vertical planes.

QUESTION: 4

Besides annelida and arthropoda, the metamerism is exhibited by [1995]

Solution:

Metamerism is an important character of annelida and arthropoda. The body is divided externally into segments called metameres. Metamerism is also exhibited by chordata due to repetition of a succession of homologous structures alongth anterio-posterior axis.

QUESTION: 5

Pneumatic bones are expected to be found in[1996]

Solution:

Birds have pneumatic bones.

QUESTION: 6

Radial symmetry is usually associated with

Solution:
QUESTION: 7

True coelom is the space lying between the alimentary canal and body wall enclosed by the layers of [1996]

Solution:

Coelom is a fluid filled space between body wall and alimentary canal which is lined by parietal peritoneum (mesoderm) on the outer side and visceral peritoneum ( mesoderm) on the inner side.

QUESTION: 8

What is true about all sponges without exception [1996]

Solution:

Sponges are marine with the exception of family spongilidae, the members of which occur in fresh water e.g. Spongilla. Their endoskeleton is made of either spicules or spongin fibres or both. Sponges reproduce asexually by fragmentation or by budding or through gemmules and reduction bodies. Sponges also exhibit sexual reproduction.

QUESTION: 9

Functionwise, just as there are nephridia in an earthworm, so are [1996]

Solution:

Toads possess a  pair of large parotid glands behind the tympana. They produce a milky poisonous fluid. Statocysts are the organs of equilibrium and sensory perception located at the base of antennae. Flame cells in liver fluke are the excretory organs.

QUESTION: 10

The flightless bird Cassowary is found in

Solution:

Flightless birds are restricted to the islands of Australia and New Guinea.

QUESTION: 11

What is common among silverfish, scorpion, crab and honey bee? [1997]

Solution:

Silver fish (Insecta), scorpion (Arachnida); crab (Crustacea) and honey bee (Insecta) all belong to phylum Arthropoda which is characterized by the presence of jointed appendages. Poison gland occur only in scorpion. Compound eyes  and metamorphosis are the characteristic of  insects.

QUESTION: 12

The long bones are hollow and connected by air passages these are characteristics of

Solution:

Hollow bones are characteristic adaptive features of  birds. It reduces their body weight and is a major flight adaptation.

QUESTION: 13

Most appropriate term to describe the life cycle of Obelia is [1998]

Solution:

Metamorphosis is the gradual transformation of the embryo to the adult through a larval and pupal stage. Alternation of generation is seen in the plant kingdom wherein a haploid gametophyte generation alternates with diploid sporophyte generation. Phenomenon of  sexual reproduction by a larva is known as neoteny e.g. Axolotl larva. In Obelia polyps reproduce medusaes asexually and medusae form the polyps sexually. Such alternation of asexual and sexual phases in the life cycle of Obelia is called metagenesis.

QUESTION: 14

In desert grasslands which type  of animals are relatively more abundant? [1998]

Solution:

Fussorial are the animals which live beneath the soil (in low temperature) and are found abundant in desert grasslands.

QUESTION: 15

Cell-tissue-body organisation is characteristic of[2000]

Solution:

Sponges show cell aggregate body organization. Cell tissue organization appears in coelenterates.   Platyhelminthes show tissue organ organizations.

QUESTION: 16

Indicate the correct statement [2000]

Solution:

Duck-billed platypus is an egg laying mammal.

QUESTION: 17

What is common between Ascaris lumbricoides and Anopheles stephensi? [2000]

Solution:

Sexual dimorphism is common between Ascaris lumbricoides and Anopheles stephensi. Male and female round worms can be morphologically differentiated. Female Anopheles mosquito is sanguivorous whereas male Anopheles mosquito sucks nectar.

QUESTION: 18

In which of the following animal post anal tail is found? [2001]

Solution:

Post anal tail is present in chordates at some stage in the life.

QUESTION: 19

In which of the following, haemocyanin pigment is found ? [2001]

Solution:

Haemocyanin is the pigment carrying O2 in molluscs. Annelids have erythrocruosin.

QUESTION: 20

Cause of mimicry is [2002]

Solution:

Mimicry is resemblance of an organism to its natural surroundings, a non living object or another organism for concealing itself from its natural predators or preys.

QUESTION: 21

In which of the following notochord is present in embryonic stage? [2002]

Solution:

Presence of notochord in any stage of the life cycle is a major chordate characteristic.

QUESTION: 22

In which of the animals dimorphic nucleus is found? [2002, 05]

Solution:

Paramecium has two types of nucleus, a larger macronucleus involved with the vegetative activities and a smaller involved with reproduction.

QUESTION: 23

Which one of the following is a matching pair of an animal and a certain phenomenon it exhibits ? [2003]

Solution:

Obelia exhibits polymorphism. Round worm (Ascaris) exhibits sexual dimorphism. Pheretima is hermaphrodite and Chameleon shows camouflage.

QUESTION: 24

Given below are four matchings of an animal and its kind of respiratory organ : [2003]

(A) Silver fish – trachea (B) Scorpion – book lung (C) Sea squirt – pharyngeal gills (D) Dolphin – skin The correct matchings are

Solution:

Sea squirt is Herdmania. Dolphin is an aquatic mammal and breathes through lungs.

QUESTION: 25

During its life-cycle, Fasciola hepatica (liver fluke) infects its intermediate host and primary host at the following larval stages respectively : [2003]

Solution:

Liver fluke (Fasciola hzpatica) is a digenetic endoparasite i.e., it's life cycle completes within two hosts. The primary host is sheep and the secondary or intermediate host is fresh water gastropod, snail. Fasciola kepatica infects it's intermediate host at miracidium stage and it's primary host at metacercaria stage.