Test: Animal Kingdom 5 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers | Test: Animal Kingdom 5 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Animal Kingdom 5 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Animal Kingdom 5 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Animal Kingdom 5 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Animal Kingdom 5 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Animal Kingdom 5 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Eye of the molluscan group that resembles vertebrate eye is [1992]

Solution:

Class Cephalopoda of the phylum Mollusca has eyes well developed and resemble vertebrate eyes e.g., Octopus, Sepia etc.

QUESTION: 2

Star fish belongs to [1992]

Solution:

Star fish belongs to the class – Asteroidea.

QUESTION: 3

Aristotle’s lantern occurs in class [1992]

Solution:

Jaw apparatus is called Aristotle’s  Lantern which is present in the Class Echinoidae of the Phylum Echinodermata.

QUESTION: 4

Bull Frog of India is [1992]

Solution:

Rana tigrina – Bull frog; Order - Anura Amphibia.

QUESTION: 5

The cervical vertebrae in humans is [1993]

Solution:

The number of cervical vertebrae are same in man & whale that is 7 in number.

QUESTION: 6

What is common in Whale, Bat and Rat ?

Solution:

 Diaphragm is present in mammals as a muscular seperator between thorax and abdominal region.

QUESTION: 7

Gorilla, Chimpanzee, Monkeys and Humans belongs to the same [1993]

Solution:

Gorilla, Chimpanzee, Monkeys and Man belongs to same order- Primates of class mammalia.

QUESTION: 8

Which phylum has a true coelom?

Solution:
QUESTION: 9

Mucus helps frog in forming [1993]

Solution:

Mucus helps frog in forming moist skin as it is necessary for cutaneous respiration during hibernation of frog.

QUESTION: 10

A larval stage occurs in the life history of all members of the group [1993]

Solution:

A larval stage occurs in the life history of butterfly, frog and mosquitoes.

QUESTION: 11

Tracheae of cockroach and mammal are similar in having [1993]

Solution:

Tracheal tube of cockroach and human have non-collapsable wall. Each tracheal tube is lined with cuticle which prevents collapsing.

QUESTION: 12

Give the correct matching of causative agent/ germ and disease [1993]

Solution:

Wuchereria – Filariasis

QUESTION: 13

Budding is a normal mode of asexual reproduction in [1993]

Solution:

Budding is an asexual mode of reproduction in Hydra & sponges. Bud is formed as an outgrowth on the body surface, then detached to form new animal.

QUESTION: 14

Which one of the following animals possesses nerve cells but no nerves [1993]

Solution:

Nerve cells are present in the form of network of neurons in Hydra but the brain and nerves are absent.

QUESTION: 15

What is true about Taenia saginata ? [1993]

Solution:

Rostellum and hooks are absent in Taenia saginata.

QUESTION: 16

Which one assists in locomotion [1993]

Solution:

Hirudinaria (leech), does not possesses setae or parapodia for locomotion. Its posterior sucker helps in locomotion

QUESTION: 17

What is common between Ostrich, Penguin and Kiwi? [1993]

Solution:

Ostrich, Kiwi, Penguin are all flightless birds.

QUESTION: 18

Radial symmetry is often exhibited by animals having [1994]

Solution:

In radial symmetry – body is cut longitudinally through any radius into two equal halves. Present in sessile animals i.e. star fish that live in the sea bottom.

QUESTION: 19

Coelom derived from blastocoel is known as [1994]

Solution:

Coelom or body cavity, when derived from blastocoel is pseudocoelom as in nematodes, rotifers. In this type of cavity, mesoderm is lined by only one side i.e., towards the body wall. Schizocoel is true coelom derived from mesodermal segments.

QUESTION: 20

Special character of Coelenterates is [1994]

Solution:

Presence of nematocysts or stinging cells are the characteristic feature of the phylum Coelenterata. It serves the  function of offence and defence by producing toxin to kill the prey & enemy.

QUESTION: 21

Point out the non-parasite [1994]

Solution:

Sea anemone (Adamsia) is marine animal attached to the empty shell of gastropods occupied by hermit crab. They live as symbionts, not as parasites.

QUESTION: 22

Which one belongs to Platyhelminthes ? [1994]

Solution:

Schistosoma (Blood fluke) – Platyhelminthes Trypanosoma – Aschelminthes Wuchereria – Aschelminthes Plasmodium – Protozoa

QUESTION: 23

Closed circulatory system occurs in [1994]

Solution:

Cockroach & snail has open type of circulatory system.
Closed type of blood circulatory system occurs in cuttlefish.

QUESTION: 24

Tube feet occur in [1994]

Solution:

Tube feet is the locomotory  organ that occur in star fishes

QUESTION: 25

All chordates possess [1994]

Solution:

All chordate possess : —  Notochord at some stage of life —  Dorsal tubular nervous system —  Pharyngeal gill slits at same stage of life cycle.