Test: Animal Kingdom 7 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers | Test: Animal Kingdom 7 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Animal Kingdom 7 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Animal Kingdom 7 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Animal Kingdom 7 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Animal Kingdom 7 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Animal Kingdom 7 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Animals/organisms floating on the surface of water are [1988]

Solution:

Organisms passively floating on the surface of water are planktons. If floating organisms are animals then it is zooplankton and if plant – phytoplankton.

QUESTION: 2

Organ Pipe Coral is [1988]

Solution:

 Tubipora is organ pipe coral comes under class Anthozia.

QUESTION: 3

Silk thread is obtained from Silk Moth during [1988]

Solution:

Caterpillar larva is a voracious eater, it gets matured and by secreting silk thread changes into pupa & it encloses into silk cocoon

QUESTION: 4

A wood boring mollusc/Shipworm is [1988]

Solution:

Teredo (shipworm) is the member of class – Bivalvia (double shell plates).
Shipworms are not in fact worms at all, but rather a group of marine mollusc (Eulamellibranchiata) in the family Teredinidae. They bore into submerged wood, and bacteria in a special organ called the gland of Deshayes enable them to digest cellulose. The shipworms belong to several genera of which Teredo is the most commonly mentioned. The best known species is Teredo navalis.

QUESTION: 5

Association between Sucker Fish (Remora) and Shark is [1988]

Solution:

Commensalism is an association between two organisms in which one is benefitted but the other is not harmed.

QUESTION: 6

Which is not a true amphibian animal[1988]

Solution:

Tortoise (Testudo) is a member of orderChelonia, Class – Reptiles

QUESTION: 7

Fire bellied toad is [1988]

Solution:

Fire bellied toad (Bombina Orientalis) is a member of family discoglossidae of order Anura of class Amphibia. Its belly is red or orange-red

QUESTION: 8

Necturus is [1988]

Solution:

Necturus (Mud puppy) order – Urodela class – Amphibia. It is a species of salamanders that is a part of the genus Necturus.

QUESTION: 9

Typhlops is [1988]

Solution:

Typhols is a non poisonous blind snake.

QUESTION: 10

Both male and female pigeons secrete milk through [1988]

Solution:

Crop in birds stores & softens food and in pigeons secrete milk.

QUESTION: 11

Feet of king fisher are modified for [1988]

Solution:

In birds hind limbs are variously modified for various functions like perching, grasping etc. In the kingfisher they are modified for wading.

QUESTION: 12

Bird vertebrae are [1988]

Solution:

Bird vertebrae are heterocoelous. Acoelous vertebrae are found in mammals.

QUESTION: 13

Hair occur in all mammals except those of [1988]

Solution:

Members of the order Cetacea of class Mammalia are aquatic animals like whales, dolphins having smooth and hairless skin.

QUESTION: 14

Lamina propria is connected with [1988]

Solution:

It is the middle layer of 3 layered Mucosa (outer muscularis mucosa, middle lamina propria & inner simple columnar epithelium) of intestine. It is made up of a highly vascular connective tissue containing lymphatic nodules.

QUESTION: 15

Fish which can be used in biological control of mosquitoes/Larvicidal fish is

[1989, 01]

Solution:

Gambusia

QUESTION: 16

 Jelly Fishes belongs to class [1989]

Solution:

Animals which are marine, solitary, bell or umbrella shaped belong to class Scyphozoa i.e., Jelly fish.

QUESTION: 17

Transfer of Taenia to secondary host occurs as [1989]

Solution:

The eggs of Taenia passes out through human faeces which is eaten by pigs, eggs develops into onchosphere then to cyst larva in the muscle of pig; The entry stage into secondary host (Pig) is onchosphere

QUESTION: 18

Photoreceptors of earthworm occur on [1989]

Solution:

Light receptors found in diffused condition to differentiate between light and dark. These receptors are present on the dorsal surface.

QUESTION: 19

Earthworms are [1989]

Solution:

Earthworms are very useful to human as they make the soil porous and increase its fertility through worm casting. They are called as Nature’s ‘plough man’.

QUESTION: 20

A chordate character is [1989]

Solution:

Chordates are featured by the presence of  the following characters.        

  • Notochord    (cephalic    or    head    region)  
  • Pharyngeal    gill    silts
  • Postanal    tail.
QUESTION: 21

Flight muscles of birds are attached to [1989]

Solution:

In birds flight muscles or breast muscles are attached to the large  sternum  or breast bone. The wings are powered by these flight muscles.

QUESTION: 22

Wish bone of birds is from [1989]

Solution:

Two clavicles fused with inter clavicle to form a fork shaped bone called wish bone  or  furcula  or  bone of merry thoughts.

QUESTION: 23

Eutherians are characterised by [1989]

Solution:

Etherians are placental animals. The foetus develop inside uterus of female where they are nourished by special structure called as placenta

QUESTION: 24

Onchosphere occurs in [1990]

Solution:

Onchosphere is the larval stage in Taenia solium.

QUESTION: 25

Taenia saginata differs from Taenia solium in [1990]

Solution:

Taenia saginata lacks rostellum and scolex hooks