Test: Biological Classification 4 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers | Test: Biological Classification 4 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Biological Classification 4 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biological Classification 4 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biological Classification 4 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biological Classification 4 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biological Classification 4 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A virus can be considered a living organism because it [2000]

Solution:

Virus  is an  ultra microscopic nucleoprotein entity which becomes active only inside a living cell. It resembles living beings due to presence of genetic material and  reproduction.

QUESTION: 2

In fungi stored food material is [2000]

Solution:

Glycogen is a glucosan Ohomopolysaccharide which is the major reserve food of animals, fungi and some bacteria. Starch is also glucosan homopolysaccharide and is  the major reserve food of plants. Sucrose is formed of one molecule of glucose and one molecule of fructose.

QUESTION: 3

Black rust of wheat is caused by [2000]

Solution:

Black rust of wheat is caused by Puccinia graminis. The symptoms are seen in stem or leaf sheath as brownish spot.
Yeast helps in ethyl alcohol formation.

QUESTION: 4

Industrial production of ethanol from starch is brought about by [2000]

Solution:

Lactobacillus is the milk bacteria while Azotobacter is the free living nitrogen fixing bacteria and Penicillium is the source of Penicillin.

QUESTION: 5

Interferons are synthesized in response to

Solution:

Interferons are virus induced proteins produced by cells infected with virus.

QUESTION: 6

Extra-nuclear inheritance occurs in [2001]

Solution:

Colour blindness follows sex-linked inheritance. Phenylketonuria is an in born error of metabolism.

QUESTION: 7

What is true for cyanobacteria? [2001]

Solution:

Cyanobacteria are oxygenic photoautotroph. Many members perform nitrogen fixation. 

QUESTION: 8

What is true for archaebacteria ? [2001]

Solution:

Archaebacteria are the most ancient and halogenous group of bacteria and are called living fossils.

QUESTION: 9

Cauliflower mosaic virus contains [2001]

Solution:

Cauliflower mosaic virus contains double stranded DNA.

QUESTION: 10

What is true for plasmid ? [2001]

Solution:

Plasmids are small intranuclear circular DNAs which carry extra chromosomal genes in bacteria.

QUESTION: 11

Plant decomposers are [2001]

Solution:

Plant decomposers are Bacteria (Kingdom Monera) and Fungi.

QUESTION: 12

Adhesive pad of fungi penetrates the host with the help of [2001]

Solution:

The fungal hyphae secrete enzymes which convert insoluble complex food material in the substratum to the soluble ones. The hyphae wall  of intracellular hyphae come in contact with the host protoplasm and obtain food by direct diffusion.

QUESTION: 13

Some bacteria able to grow in Streptomycin containing medium due to

Solution:

Normally bacteria cannot survive in antibiotic containing medium but if it does so it must have acquired resistance against that antibiotic. These are well adapted to grow in streptomycin containing medium and thus are more evolved. So due to natural selection only the more evolved and better adapted species is able to survive.

QUESTION: 14

Which bacteria is utilized in gober gas plant?

Solution:

Methanobacillus (methanogen) occurs in marshes and also in dung. It produces CH4 gas under anaerobic condition and is utilized in gobar gas plant. 

QUESTION: 15

In bacteria, plasmid is [2002]

Solution:

Plasmid is attached to mesosome in bacteria.

QUESTION: 16

Which statement is correct for bacterial transduction ? [2002]

Solution:

 Transduction experiments were carried out by Hershey and Chase.

QUESTION: 17

Which of the following secretes toxins during storage conditions of crop plants? [2002]

Solution:

Aspergillus f lavus produces carcinogenic fungus toxin (Aflatoxin) during storage condition of crop plant.

QUESTION: 18

Which fungal disease spreads by seed and flowers? [2002]

Solution:

Ustilago causes loose smut of wheat, as a result the grain and flower get converted into powdered mass.

QUESTION: 19

During the formation of bread it becomes porous due to release of CO2 by the action of

Solution:

Yeast carry out fermentation, releasing CO2 making bread soft and porous. Hence Saccharomyces is referred to as baker’s yeast. 

QUESTION: 20

The chief advantage of encystment to an Amoeba is [2003]

Solution:

Encystment enables the zygote to survive  under adverse or infavourable conditions wherein it lies dormant.

QUESTION: 21

Viruses are no more “alive” than isolated chromosomes because [2003]

Solution:

Viruses can live only inside the host cell, using their machinery for its own metabolism.

QUESTION: 22

Chromosomes in a bacterial cell can be 1 – 3 in number  and [2003]

Solution:

 Prokaryotes (bacteria) have only circular chromosomes.

QUESTION: 23

Which one of the following statements about viruses is correct ? [2003]

Solution:

Virus is a nucleoprotein entity which becomes active only inside a living cells utilizing the latter machinery for multiplication. Capsid is the protein covering around the genetic material.

QUESTION: 24

Tobacco mosaic virus is a tubular filament of size[2003]

Solution:

Tobacco mosaic virus is 300 nm long and 20 nm in diameter.

QUESTION: 25

Lichens are well known combination of an alga and a fungus where fungus has [2004]

Solution:

Lichens are composite dual organisms formed by symbiotic association between  a fungus and alga. A saprophyte is an organism feeding on dead, decaying organic matter. Epiphyte is a plant growing over another plant. Parasites live inside their host.