Test: Biological Classification 7 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 11 | Test: Biological Classification 7 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Biological Classification 7 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biological Classification 7 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biological Classification 7 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biological Classification 7 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biological Classification 7 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The causal organism for African sleeping sickness is [1989]

Solution:

African sleeping sickness disease also called trypanosomiasis common in Africa is caused by parasite Trypanosoma gambiense. The parasite is transmitted by Tse-Tse fly (Glossina palpalis).

QUESTION: 2

The vector for sleeping sickness is [1989]

Solution:

Vector for sleeping sickness is TseTse fly (Glossina palpalis). The parasite Trypanosoma is transmitted through the bite of this fly. Tse-tse have been extensively studied because they are biological vectors of the African trypanosomiasis, deadly disease which include sleeping sickness in people and nagana in cattle. Tse-tse have existed in the modern morphological form for at least 34 million years since fossil tse-tse have been recovered from the Florissant Fossil Beds in Colorado.

QUESTION: 3

Trypanosoma belongs to class [1989]

Solution:

Zooflagellata of Protozoan Protista. They have flagella and heterotrophic (Parasitic) mode of nutrition.

QUESTION: 4

Malaria fever coincides with liberation of

Solution:

Malarial parasite, (Plasmodium vivax), Protist of class Sporozoa, digenetic  parasite causes malarial fever in human. The  malarial parasite was discovered by Laveran (1880). Sir Ronald Ross (1898) discovered that Malaria disease is spread by mosquitoes. Its life cycle completes in two organisms-Primary host, female Anopheles mosquito and man (Intermediate or Secondary host). It enters into human blood-through sporozoites. Malarial fever begins with the release of merozoites in the liver cells, from RBC of human.

QUESTION: 5

A bite of Tse-Tse fly may pass to humans

Solution:

Tse-Tse fly is vector of sleeping sickness disease and it transmits Trypanosoma gambiense through its bite.

QUESTION: 6

The infective stage of malarial parasite Plasmodium that enters human body is [1989]

Solution:

Sporozoites are small, spindle-shaped, uninucleate organisms present in the salivary glands of the mosquito. Sporozoites represent the infective stage, which along with saliva inoculates into the blood stream of human and undergo schizogony.

QUESTION: 7

Lichens indicate SO2 pollution because they [1989]

Solution:

Lichens typically grow in harsh environments in nature, most lichens, especially epiphytic fruticose species and those containing cyanobacteria, are sensitive to manufactured pollutants. Hence, they have been widely used as pollution indicator organisms.
Lichens are symbiotic associations of a fungus with a photosynthetic partner (called a photobiont or phycobiont) that can produce food for the lichen from sunlight.

QUESTION: 8

Which one  belongs to monera? [1990]

Solution:

Whittaker (1969) divided organisms into five kingdoms : Monera, Protista, Plantae, Fungi and Animalia. Kingdom Monera includes all prokaryotes – Mycoplasma, bacteria, actinomycetes, blue-green algae, archaebacteria, methanogens. Escherichia is bacteria, Amoeba, Gelidium come under Protista, Spirogyra is algae.

QUESTION: 9

The main difference in Gram (+)ve and Gram (–)ve bacteria resides in their [1990, 2001]

Solution:

Gram +(ve) and Gram –(ve) bacteria separates on the basis of their cell wall composition. Christian Gram on the basis of staining behaviour of the cell wall with Gram’s stain, grouped bacteria into Gram +ve and Gram –ve type. The bacteria  which retain blue or purple colour after staining are Gram +ve e.g. Bacillus subtilis and which loses blue colour is Gram –ve e.g.
E. coli. In Gram  –ve stain is washed due to high lipid content in the cell wall having thick wall, Gram +ve has single layered cell wall

QUESTION: 10

Genetic information in Paramecium is contained in [1990]

Solution:

Paramecium has two nuclei

QUESTION: 11

Which is true about Trypanosoma ? [1990]

Solution:

Trypanosoma is polymorphic i.e. it exists in different forms in the successive stages of its life cycle. These are Leishmania, Leptomonad, Crituidial and trypanosomal stages.

QUESTION: 12

Amoebiasis is prevented by [1990]

Solution:

Amoebiasis or amoebic dysentry is caused by a parasite Entamoeba histolytica present in the upper  part of large intestine of human.
It is caused due to ingesting contaminated food or water with cyst (trophozoite) of Entamoeba. It feeds on R.B.C of intestinal blood capillaries and damages intestinal mucosa secreting an enzyme - histolysin.

QUESTION: 13

Plasmodium, the malarial parasite, belongs to class[1990]

Solution:

Plasmodium belongs to class Sporozoa of protozoan profists. It is an endoparasite lacking any locomotony structure and contractile vacules. It reproduces through spore formation.

QUESTION: 14

A nonphotosynthetic aerobic nitrogen fixing soil bacterium is [1990, 1994]

Solution:

Azotobacter is free living soil bacteria that are able to pick up dinitrogen from the soil and fixes it into organic nitrogenous material like aminoacid. Clostridium is anaerobic free living soil N2 fixing bacteria. Rhizobium is symbiotic N2 fixing bacteria.

QUESTION: 15

Absorptive heterotrophic nutrition is exhibited by [1990]

Solution:

Fungi are nutritionally saprophytes, which grow on dead and decaying matter . They secrete enzyme to the external medium where digestion takes place and digested food absorbed by the body surface. They convert complex organic constituents of dead body into simple soluble forms. That is why Fungi are decomposers.

QUESTION: 16

Who discovered Plasmodium in R.B.C of human beings ? [1991]

Solution:

Laveran discovered Plasmodium in R.B.C of human beings and concluded that malaria is caused by Plasmodium vivax. Sir Ronal Ross (1896) was the first to observe oocytes of Plamodium in female Anopheles.

QUESTION: 17

Malignant tertian malarial parasite is [1991]

Solution:

In human beings different types of malaria are caused by 4 different species of Plasmodium. They are :
1. Benign Tertian Malaria –  Plasmodium vivax.
2. Malignant (Pernicious or cerebral) Tertian Malaria – Plasmodium falciparum.
3. Quartan Malaria – Plasmodium malariae.
4. Mild Tertian Malaria –  Plasmodium ovale.

QUESTION: 18

Name the organisms which do not derive energy directly or indirectly from sun [1991]

Solution:

Chemosynthetic bacteria does not require sunlight as a source of energy directly or indirectly. The energy for the synthesis of food is obtained by the oxidation of certain inorganic substances present in the medium. The chemical energy obtained from oxidation reaction is trapped in ATP molecules. The ATP is used in CO2 assimilation.

QUESTION: 19

African sleeping sickness is due to [1991]

Solution:

I. African sleeping sickness disease also called as trypansomiasis common in western and central parts of African continent.
II. The disease is caused by parasite Trypanosoma gambiense of class zooflagellata.
III. The parasite is transmitted (vector) through bite of Tse-Tse fly (Glossina palpalis).
IV. The disease appears when the causal organism enters into cerebrospinal fluid of human.
V. Trypanosoma is an obligate parasite, Digenetic and Polymorphic organism.

QUESTION: 20

In Amoeba and Paramecium osmoregulation occurs through [1991, 2002]

Solution:

Contractile vacuole in Amoeba and Paramecium maintain the water balance of the cell. This is known as osmoregulation.

QUESTION: 21

Bacteria lack alternation of generation because there is [1991, 1992]

Solution:

In bacteria asexual reproduction through binary fission is the most common method of multiplication. Sexual reproduction which comprises of syngamy and meiosis is entirely absent. Hence no gamete formation takes place. In sexually reproducing organism alternation of generation occurs.

QUESTION: 22

The part of life cycle of malarial parasite Plasmodium vivax, that is passed in female Anopheles is  [1992]

Solution:

Plasmodium vivax completes Sexual cycle or Gamogony in female Anopheles mosquito. Asexual cycle is passed in man (Schizogony).

QUESTION: 23

Organisms which are indicator of SO2 pollution of air [1992]

Solution:

Lichens are composite organisms representing a symbiotic association between fungus and a algae. It can be Crustose, Foliose and Fruticose types. They are the pioneer organisms in a new habitat. Lichens used as indicator of air pollution. It does grow in the environment where pollution level is high, SO2 is strong air pollutant and lichens are very sensitive to SO2.

QUESTION: 24

Escherichia coli is used extensively in biological research as it is [1993]

Solution:

Escherichia coli, lives as a symbiont in human intestine. 

QUESTION: 25

Genophore/bacterial genome or nucleoid is made of [1993]

Solution:

The bacterial genome/nucleoid is made of single circular double stranded DNA without histone protein as it is a prokaryotic organisms. The genome contains some 100 chemical sites or loci. Each locus contains many genes. E coli contains about 4000 genes.