Test: Morphology Of Flowering Plants 4 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 11 | Test: Morphology Of Flowering Plants 4 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Morphology Of Flowering Plants 4 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Morphology Of Flowering Plants 4 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Morphology Of Flowering Plants 4 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Morphology Of Flowering Plants 4 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Morphology Of Flowering Plants 4 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Fruit of Groundnut is

[1988]

Solution:

Legume is a dehiscent dry fruit produced from a monocarpellary superior ovary. Caryopsis is dry and one seeded fruit which developed from a superior monocarpellary ovary. In this the pericarp is closed and fused with seed coat. It is a characteristics of family Poaceae.

QUESTION: 2

Micropyle of seed is involved in the passage of 

[1988]

Solution:

Micropyle of seed is involved in the passage of water. Micropyle plays an very important role in absorbing water during the time of germination.

QUESTION: 3

Perisperm is

[1988, 89]

Solution:

Normally endosperm formation is accompanied by degeneration of nucellus. Persistent nucellus is termed as perisperm.
The dust-like seeds of orchids have no endosperm. Orchid seedlings are mycoheterotrophic in their early development. In some other species, such as coffee, the endosperm also does not develop. Instead the nucellus produces a nutritive tissue termed perisperm.

QUESTION: 4

Mango juice is got from

[1989, 2002, 04]

Solution:

Mesocarp is the edible part of Mangifera indica (Mango).

QUESTION: 5

Floral formula of Tomato/Tobacco is

[1989, 92]

Solution:

Tomato and Tobacco both belong to the family Solanaceae. Solanaceae has some identifying characteristicsbicarpellary syncarpous superior ovary, axile plancentation, fruit is berry or capsule.

QUESTION: 6

New Banana plants develop from

[1990]

Solution:

Each pseudostem produces a single bunch of bananas, before dying and being replaced by a new pseudostem. The base of the plant is a rhizome (known as a corm). Corms are perennial, with a productive lifespan of 15 years or more . Cultivated bananas are parthenocarpic, which makes them sterile and unable to produce viable seeds. Lacking seeds, another form of propagation is required. This involves removing and transplanting part of the underground stem (called a corm). Usually this is done by carefully removing a sucker with some roots intact.

QUESTION: 7

In Groundnut the food/oil reserve is present in

[1990]

Solution:

Groundnut is economically important plant as edible oil is obtained from the cotyledons. Peanuts are a rich source of protein (roughly 30 grams per cup after roasting) and Monounsaturated fat. Recent research on peanuts and nuts in general has found anti-oxidants and other chemicals that may provide health benefits. Peanuts are a significant source of resveratrol, a chemical studied for potential anti-aging effects.

QUESTION: 8

Tegmen develops from

[1990]

Solution:

In seeds developing from bitegmic ovules the seed coat has two layers outer testa and inner tegmen. Testa develops from outer integument whereas tegmen develops from inner integument.

QUESTION: 9

Vivipary is characteristic of

[1990]

Solution:

Special type of seed germination is characteristic of halophytes growing in saline conditions is vivipary. The seed germination occurs inside the fruit while it is attached to the parent plant.

QUESTION: 10

A family delimited by head type of inflorescence is

[1990]

Solution:

Asteraceae possesses head or capitulum inflorescence which is racemose and is surrounded by an involucre of bracts.

QUESTION: 11

Velamen is found in

[1991]

Solution:

Aerial roots of orchids hang freely in the air and absorb moisture with the help of special sponge like tissue called velamen.

QUESTION: 12

Vegetative reproduction of Agave occurs through

[1991]

Solution:

Agave species are popular ornamental plants. Each rosette is monocarpic and grows slowly to flower only once. During flowering a tall stem or “mast” grows from the center of the leaf rosette and bears a large number of shortly tubular flowers. After development of fruit the original plant dies, but suckers are frequently produced from the base of the stem which become new plants. It is a common misconception that Agaves are a cactus. 

QUESTION: 13

Syngenesious condition is found in

[1991]

Solution:

Syngenesious condition is found in asteraceae. It is the condition when stamens are united by their anthers (filaments free). Epipetalous condition is also seen here.

QUESTION: 14

Fruit of Mangifera indica is

[1991]

Solution:

Drupe is a fleshy one seeded, indehiscent fruit eg. Mangifera indica.

QUESTION: 15

is floral formula of

[1991]

Solution:

Fabaceae.

QUESTION: 16

Botanical name of Cauliflower is

[1991]

Solution:

Cauliflower has the scientific name Brassica oleracea belonging to the variety botrytis.

QUESTION: 17

Vivipary is

[1992]

Solution:

Vivipary germination is the characteristic mode of seed germination in Rhizophora (Mangrove).

QUESTION: 18

Germination of seed within fruit is

[1992]

Solution: Germination of seed within fruit is known as vivipary .it occurs in mangrove plants.
QUESTION: 19

Epipetalous stamens with free filaments and fused anthers occur in

[1991, 92]

Solution:

Asteraceae possess five stamens with free filaments but anthers united forming a tube around the style (syngenesious).

QUESTION: 20

Pulses are obtained from

[1993]

Solution:

Pulses which are economically important belong to the family Fabaceae.

QUESTION: 21

A perennial plant differs from biennial in

[1994]

Solution:

Perennials survive for more than two years and produce flowers and fruits during specific seasons.

QUESTION: 22

Plant having column of vascular  tissues bearing fruits and having a tap root system is

 [1994]

Solution:

Dicotyledoneae is the group of angiosperm with two cotyledons, flower bi or pentamerous, leaves net-viened, stern with Open collateral vascular bundle arranged in a ring and roots form tap root system.

QUESTION: 23

Hypanthodium is

[1994]

Solution:

Hypanthodium is a special kind of inflorescence where the receptacle is usually fleshy and flash-shaped. e.g. Ficus.

QUESTION: 24

Buttress roots are found in

[1995]

Solution:

Buttress roots are asymmetrically thickened prop roots found at the base of certain trees. They render additional mechanical support to the trees. e.g. Salmalia, Terminalia etc.

QUESTION: 25

Tetradynamous stamens are found in family

[1995, 01]

Solution:

Tetradynamous stamens consist of four long-sized stamens and two shortsized stamens. Such kind of stamens are found in family Cruciferae e.g. Sarsoo. Tetradynamous condition is characteristic of this family.