Test: Plant Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers | Test: Plant Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Plant Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Plant Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Plant Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Plant Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Plant Kingdom 4 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one is the most advanced from evolutionary point of view. [1993]

Solution:

Pinus is a conifer, a member of Gymnosperm has well developed conducting tissue and presence of seed, whereas Selaginella is a member of pteridophyte (Heterospory), Funaria is a moss, Chlamydomonas is an alga.

QUESTION: 2

The ‘wing’ of Pinus seed is derived from

Solution:

The ovules matures into seed. Which is provided with wings. The upper surface of ovuliferous scale forms the membranous wings of the seed which helps in dispersal of the seed. The time taken from cone formation to seed dispersal is about two years in Pinus.

QUESTION: 3

Unique features of Bryophytes is that they

Solution:

In bryophytes the plant body is gametophyte and sporophyte remain attached to the gametophyte and produces spores. Sporophyte is dependent on gametophyte.

QUESTION: 4

In Chlorophyceae, sexual reproduction occurs by [1994]

Solution:

In chlorophyceae, sexual reproduction takes place by all the three processes 1. Isogamy – Fusion of morphologically and physiologically similar gametes. 2. Anisogamy – Morphologically similar but physiologically dissimilar gametes. 3. Oogamy – Fusing gametes are dissimilar in all respect.

QUESTION: 5

Which of the following cannot fix nitrogen? [1994]

Solution:

Spirogyra is a member of green algae which cannot fix atmospheric nitrogen. Only Nostoc and Anabaena (Blue green algae) and Azotobacter (bacteria) can fix nitrogen.

QUESTION: 6

The absence of chlorophyll, in the lowermost cell of Ulothrix, shows [1995]

Solution:

Lowermost cell in Ulothrix functions as the holdfast. It is meant for attaching the filaments to the substratum which shows beginning of labour division.

QUESTION: 7

 Agar is commercially obtained from [1995]

Solution:

The Agar is obtained from several  members of red algae such as Gracilaria, Gelidium, Chondrus etc. Agar gels are extensively used for growing micro-organisms.

QUESTION: 8

The plant body of moss (Funaria) is [1995]

Solution:

The gametophtytic generation represents the dominant phase in  the life cycle of bryophytes. The sporophyte phase is dependent on the gametophyte. That is why, the plant body of Funaria is predominantly gametophyte with sporophyte.

QUESTION: 9

A well developed  archegonium with neck consisting of 4-6 rows of neck canal cells, characterises [1995]

Solution:

 Archegonia is the female sex organ of bryophytes and pteridophytes. Its neck region is made up of 4-6 vertical rows of cells.

QUESTION: 10

The ‘amphibians’ of plant kingdom are

Solution:

 Archegonia is the female sex organ of bryophytes and pteridophytes. Its neck region is made up of 4-6 vertical rows of cells.

QUESTION: 11

In which one of these the elaters are present along with mature spores in the capsule (to help in spore dispersal)? [1996]

Solution:

In Marchantia capsule elaters are present which help in dispersal of spores.

QUESTION: 12

Seed-habit first originated in [1996]

Solution:

Seed habit originated in Cycadophiles or pteridosperms.

QUESTION: 13

Which one of the following is a living fossil? [1996, 97, 2003]

Solution:

Ginkgophyta  is an ancient group of which the sole living representative or living fossil is Ginkgo biloba or Maiden hair tree which is native of South China.

QUESTION: 14

Blue-green algae belong to [1996]

Solution:

Blue green algae or cyanobacteria come under Prokaryotes. Prokaryotes lack a well defined nucleus surrounded by nuclear membrane. Eukaryotes have well organised nucleus.     Rhodophyceae     &     Chlorophyceae     are members of algae which come under eukaryotes. 

QUESTION: 15

An alga very rich in protein is [1997]

Solution:

Chlorella can be grown to provide human food rich in protein, lipid, carbohydrates, vitamins and minerals. Chlorella has been researched as a potential source of food and energy, because its efficiency of photosynthesis can reach 8%, this is comparable with other highly efficient crops such as sugar cane. It is high in protein and other essential nutrients. When dried, it is about 45 percent protein, 20 percent fat, 20 percent carbohydrate, 5% fiber, and 10 percent minerals and vitamins.

QUESTION: 16

Multicellular branched rhizoids and leafy gametophytes are characteristic of [1997]

Solution:

In pteridophytes, the gametophyte is independently living small thalloid structure called  prothallus. In pteridophytes the primary  roots are replaced by adventitious roots. Whereas in bryophytes the gametophyte is leafy.

QUESTION: 17

Ulothrix filaments produce [1997]

Solution:

Sexual reproduction in Ulothrix is isogamous type. Only similar type of gametes called isogametes are produced.

QUESTION: 18

Bryophytes can be separated from algae because they [1997]

Solution:

Archegonium is the flask shaped female sex organ in bryophytes while Algae have nonjacketed sex organs (gametangia).

QUESTION: 19

Brown algae is characterised by the presence of[1997]

Solution:

Phycoerythrins  are accessory photosynthetic pigments along with phycocyanins. Haematochrome is a pigment in the blood. Brown algae is  brown due to fucoxanthin.

QUESTION: 20

Which one of the following statements about Cycas is incorrect? [1998]

Solution:

In  Cycas, conducting part of xylem consists of  tracheids.

QUESTION: 21

Ulothrix can be described as a [1998]

Solution:

Spirogyra is a filamentous alga lacking flagellated reproductive stages.

QUESTION: 22

Bryophytes are dependent on water because [1998]

Solution:

Bryophytes require a thin film of water on the surface of their substratum during sexual reproduction for the following  reasons : (i) dehiscence of antheridia  requires  absorption of water from outside (ii) dehiscence of archegonium (iii) swimming of sperms to reach the archegonia 

QUESTION: 23

The “walking” fern is so named because

Solution:

Vegetative reproduction occurs  in ferns by fragmentation of rhizome and growth of adventitious buds. In Adiantum  caudatum the adventitious buds occur at the leaf  tips  hence it is called the walking fern because of its ability to form new ferns whenever the leaf tip happens to come in contact with soil.

QUESTION: 24

Largest sperms in the plant world are found in[1998]

Solution:

The sperms of Cycas are the largest in the plant kingdom reaching a size of 300 mm . Egg of Cycas and its nucleus are also the largest in the plant kingdom.

QUESTION: 25

The antherozoids of Funaria are [1999]

Solution:

Antherozoids of Funaria bear two flagella at anterior end and is spirally coiled.