31 Years NEET Previous Year Questions: Biodiversity And Its Conservation - 2


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Biodiversity And Its Conservation - 2


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Biodiversity And Its Conservation - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Biodiversity And Its Conservation - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Biodiversity And Its Conservation - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Biodiversity And Its Conservation - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Biodiversity And Its Conservation - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Soil conservation is

[1989]

Solution:

Soil conservation is to conserve fertile soil from the losses like, heavy rainfall, drainage, high wind, flood, draught etc.

QUESTION: 2

Deforestation will decrease

[1990]

Solution:

Transpiration will be decreased, air temperature will increase and water content will decrease hence rainfall decreases.

QUESTION: 3

Renewable source of energy is

[1991]

Solution:

Coal, kerosene and petroleum are nonrenewable while biomass is renewable source of energy.
The term “biomass” is especially useful for plants, where some internal structures may not always be considered living tissue, such as the wood (secondary xylem) of a tree.Biofuels include bioethanol, biobutanol, biodiesel & biogas.
Biomass is grown from several plants, including switchgrass, hemp, corn, poplar, willow and sugarcane. The particular plant used is usually not very important to the end products, but it does affect the processing of the raw material. Production of biomass is a growing industry as interest in sustainable fuel sources is growing.

QUESTION: 4

Fertility of soil is measured by its ability to

[1992]

Solution:

How much ability to support life in soil is called its fertility.

QUESTION: 5

Petroleum is a

[1992]

Solution:

Petroleum is a non-renewable resource.

QUESTION: 6

Minerals and metals are

[1992]

Solution:

Due to shorter recycling in case of biogenetic nutrients (minerals) they are renewable and due to very long recycling in case of metals and same minerals they are non-renewable.

QUESTION: 7

Soil fertility is reduced by

[1992]

Solution:

During intensive agriculture most of the nutrients and minerals are exhausted from the soil so fertility decreases.

QUESTION: 8

Water is a resource

[1992]

Solution:

Water is a renewable resource but can become non renewable if they are not used properly.

QUESTION: 9

American water plant that has become a troublesome water weed in India is

[1993]

Solution:

Eichhornia crassipes is an American origin plant and now water weed in India.

QUESTION: 10

Wildlife is destroyed most when                

[1994, 98, 2002]

Solution:

If natural habitat is destroyed, wild life is affected worstly.

QUESTION: 11

Deforestation does not lead to

[1994]

Solution:

Deforestation causes the depletion of wood and nutrients from an ecosystem and hence nutrient cycling gets slowed down.

QUESTION: 12

Largest amount of fresh water is found in

[1994]

Solution:

Polar ice & glaciers have the largest amount of pure and fresh water without any dissolved salt or impurity.

QUESTION: 13

Bulk fixation of carbon through photosynthesis takes place in

[1994]

Solution:

Bulk fixation of carbon through photosynthesis takes place in oceans, due to  presence of majority of phytoplanktons.

QUESTION: 14

Which animal has become extinct from India?

[1994]

Solution:

The ‘ Cheetah ’ has become extinct from India. The endangered subspecies Acinonyx jubatus venaticus lives in Asia (Iran). In 1990, there were reports in the Times of India of a cheetah sighting in eastern India. There is a chance some cheetahs remain in India, though it is doubtful. There have also been reports of Asiatic cheetahs in the Balochistan Province of Pakistan, though these continue to be unverified. The cheetah prefers to live in an open biotope, such as semi-desert, prairie, and thick brush.

QUESTION: 15

Ranthambore National Park is situated in

[1994]

Solution:

Ranthambore National Park is one of the biggest and most renowned national parks in Northern India. The park is located in the Sawai Madhopur district of southeastern Rajasthan, which is about 130 km from Jaipur. Being considered as one of the famous and former hunting grounds of the Maharajas of Jaipur, today the Ranthambore National Park terrain is a major wildlife tourist attraction spot that has pulled the attention of many wildlife photographers and lovers in this destination.

QUESTION: 16

National Park associated with Rhinoceros is

[1994]

Solution:

Kaziranga National Park in Assam is associated with rhinoceros.

QUESTION: 17

Species diversity increases as one proceeds from

[1994]

Solution:

At low altitude and latitude more habitat is found  and environment  conditions are also more suitable i.e. more species and individuals occur at lower latitude and altitude places.

QUESTION: 18

Which of the following is the main factor of desertification?

[1995]

Solution:

Desertification is the process leading to the formation of desert. The main factor of desertification of land is over-grazing by herbivorous animals.

QUESTION: 19

Which of the following is the correct matching pair of a sanctuary and its main protected wild animal?

[1995]

Solution:

Lion (Panthera leo persica) is an important protected animal in wildlife of India. It is an endangered animal. The conservation project for protection of lion was started in the year 1972 in 'Gir National Park' in Junagadh in Gujarat. 
Single horned rhino (Rhinoceros unicornis) is an important protected animal in wildlife of India. The conservation efforts for this animal started in 1987 as 'Project Rhino'. It is protected in 'Kaziranga National Park', Sibsagar, Jorhat, Assam. 
Tiger is protected in 'Sundarbans Tiger Reserve' in Bengal, as part of 'Project Tiger'. Sambar deer is widely distributed and is protected in Pench, Kanha, Bandipur etc.

QUESTION: 20

A number of natural reser ves have been created to conserve specific wild life species. Identify the correct combination from the following

[1996]

Solution:

Gir forest – Lion
Kaziranga – Rhinoceros
Manas – Elephant, Rhinoceros
Manali – Musk deer

QUESTION: 21

If the forest cover is reduced to half, what is most likely to happen on a long term basis ?

[1996]

Solution:

 If a forest is reduced to half which means that there is a reduction in the vegetation cover the forest will eventually end up in the formation of a desert or the process of desertification will take place. As we know that in an ecosystem there is the chain of balance and trees are an integral part of this system. As there will be a reduction in the number of trees the ecosystem will be disturbed and it might lead to the process of desertification.

QUESTION: 22

MAB stands for

[1997]

Solution:

MAB, Man and Biosphere Programme, was launched by UNESCO in 1971. There are 14 projects under this programme, which focus on Research and Training with emphasis on ecological approach to the study of inter-relationship between man and the environment.

QUESTION: 23

At present, the most significant cause of dwindling biodiversity is probably

[1999]

Solution:

Habitat destruction affects the survival of populations and reduces biodiversity.

QUESTION: 24

Which animal has gone extinct in recent times in India?

[1999]

Solution:

Acinonyx jubatus, commonly called cheetah, has gone extinct in recent times in India due to the rapid destruction of its habitat, high rate of mortality of the cubs and killing by hunters. Complete failure of its breeding in captivity is another factor for its extinction.

QUESTION: 25

A high density of a protected animal in a National Park can result into

[1999]

Solution:

Competition between organisms of the same species is called intraspecific competition. Mutualism is obligatory and mutually beneficial relationship occurring between two interacting organisms. Predation is the act of capturing, killing and eating. It is a negative interaction between two organisms. Migration is a permanent outward movement of individuals from a population for settling into a new area.