31 Years NEET Previous Year Questions: Environmental Issues - 1


11 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Environmental Issues - 1


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Environmental Issues - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 11 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Environmental Issues - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Environmental Issues - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Environmental Issues - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Environmental Issues - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A location with the luxuriant growth of lichens on the trees indicates that the: [2014]

Solution:
  • Lichens are composed of algae and fungi living together in a symbiotic relationship.
  • Sulfur dioxide, is a pollutant which when mixed with rainwater or air can damage lichens and does not allow them to grow due to which they act as natural indicators of air pollution.
  • Therefore the absence of lichens indicates that the area is heavily polluted with sulfur dioxide. 
QUESTION: 2

A scrubber in the exhaust of a chemical industrial plant removes: [2014]

Solution:
  • The scrubber is an electrostatic precipitator in which the dirty air is cleaned by capturing gas like SO2 and other oxides in water/lime spray (CaCO3).
  • The calcium in limestone combines chemically with the sulphur to produce calcium sulphate (CaSO4), which is separately collected.

Illustration of Electrostatic Percipitator:

QUESTION: 3

High value of BOD (Biochemical Oxygen Demand) indicates that: [2015 RS]

Solution:

Biochemical Oxygen Demand or Biological Oxygen Demand is a measurement of the amount of dissolved oxygen (DO) that is used by aerobic microorganisms while decomposing organic matter in water. A high BOD indicates two things: - 

1. There is a high level of microorganisms in the water, and 

2. There is a high content of organic material in the water that is broken down by the organisms. This is an indication of organic pollution.

QUESTION: 4

The UN Conference of Parties on climate change in the year 2011 was held in: [2015 RS]

Solution:

The UN Conference of Parties on climate change in 2011, was held in Durban, South Africa. It aimed at decrease of pollutant emission.

QUESTION: 5

Which of the following is NOT one of the prime health risks associated with greater UV radiation through the atmosphere due to depletion of stratospheric ozone? [2015 RS]

Solution:

Liver cancer is caused due to aflatoxin released by Aspergillus fungus and Vinyl chloride. UV-rays are not related with liver cancer.

QUESTION: 6

The UN conference of Parties on climate change in the year 2012 was held at: [2015 RS]

Solution:

This conference occured from 20 Nov to 8 December, 2012 to extend the life of the Kyoto Protocol at Doha in Qatar.

QUESTION: 7

Acid rain is caused by increase in the atmospheric concentration of: [2015 RS]

Solution:

60 - 70% SO2 and 20 - 30% NO2 contribute in the acid rain

QUESTION: 8

Eutrophication of water bodies leading to killing of fishes is mainly due to non-availability of: [2015 RS]

Solution:
  • Eutrophication is the excessive growth of algae, plants, and animals in water bodies due to nutrient enrichment, particularly with nitrogen and phosphate.
  • There is a drastic decrease in oxygen replenishment inside water. Non-availability of oxygen results in the death of aquatic animals.
QUESTION: 9

Joint Forest Management Concept was introduced in India during: [2016]

Solution:
  • Joint Forest Management originated in West Bengal accidentally at the Arabari Forest Range in West Midnapore, near Midnapore town in 1971.
  • After the initial successes in West Bengal and Haryana, the JFM schemes received national importance in the legislation of 1988
QUESTION: 10

Depletion of which gas in the atmosphere can lead to an increased incidence of skin cancers: [2016]

Solution:
  • The ozone layer or ozone shield refers to a region of Earth's stratosphere that absorbs most of the Sun's ultraviolet (UV) radiation.
  • It contains high concentrations of ozone (O3) relative to other parts of the atmosphere.
QUESTION: 11

A river with an inflow of domestic sewage rich in organic waste may result in: [2016]

Solution:

Domestic sewage rich in organic waste leads to increase in Biological Oxygen Demand, which leads to decrease D.O. (dissolved oxygen) which leads to death of fishes.