31 Years NEET Previous Year Questions: Molecular Basis Of Inheritance - 1


18 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Molecular Basis Of Inheritance - 1


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Molecular Basis Of Inheritance - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 18 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Molecular Basis Of Inheritance - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Molecular Basis Of Inheritance - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Molecular Basis Of Inheritance - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Molecular Basis Of Inheritance - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is wrongly matched? [2014]

Solution:
  • Transcription is the process of copying genetic information from one strand of the DNA into RNA.
  • Wherein the principle of complementarity guesses the process of transcription.
  • Transcription is writing information from DNA to mRNA not DNA to t-RNA.

Transcription v/s Translation:

QUESTION: 2

Transformation was discovered by: [2014]

Solution:

►Frederick Griffith (1928), a British Medical officer described the phenomenon of bacterial transformation.
►He carried out an experiment with Streptococcus pneumoniae (bacterium causing pneumonia) which is used to infect mice. By using S Strain (heat-killed) and R strain (live) it was concluded that R strain has been transformed by some material of S strain which makes R strain virulent and enables to synthesize smooth polysaccharide.

QUESTION: 3

Which of the following important biochemical reactions in living systems is catalyzed by a ribozyme?

Solution:

In prokaryotes the 23srRNA of the larger subunit of ribosome is a ribozyme that catalyzes peptide bond formation.

QUESTION: 4

Commonly used vectors for human genome sequencing are: [2014]

Solution:

►Human genome sequencing is a process that determines the complete DNA sequence of an organism's genome at a single time. This requires sequencing all of an organism's chromosomal DNA as well as DNA contained in the mitochondria and, for plants, in the chloroplast.

►Commonly used vectors for human genome sequencing are BAC (Bacterial artificial chromosomes) and YAC (Yeast artificial chromosomes).

QUESTION: 5

A man with blood group 'A' marries a woman with blood group 'B'. What are all the possible blood groups of their offsprings? [2015 RS]

Solution:

Possible × Possible genotype genotype of man with blood of woman with group A blood group B I A IA, IA IO × IB IB, IB IO If the genotype is I A IO × IB IO The possibility of resultant blood group may be A, B, AB and O.

QUESTION: 6

In sea urchin DNA, which is double-stranded, 17% of the bases were shown to be cytosine. The percentages of the other three bases expected to be present in this DNA are: [2015 RS]

Solution:

Chargaff's rule states:

  • Molar amount of adenine(A) = Molar amount of thymine(T)
  • Molar amount of guanine(G) = Molar amount of cytosine(C)

Hence, G is 17%, so, C = 17% and A = 33%, so, T = 33%

QUESTION: 7

The movement of a gene from one linkage group to another is called: [2015 RS]

Solution:

In translocation, the movement of a gene takes place from one linkage group to another between non-homologous chromosomes.

QUESTION: 8

Gene regulation governing lactose operon of E.coli that involves the lac I gene product is: [2015 RS]

Solution:

Lac operon under control of repressor shows a negative regulation. Operon has inducible nature.

QUESTION: 9

The chromosomes in which centromere is situated close to one end are: [2015 RS]

Solution:

Chromosomes are classified according to the position of the centromere:
►If the centromere is present somewhere in between, but not exactly in the middle, of the chromosome, it is called submetacentric chromosomes.
►Chromosomes having a centromere exactly in the middle are called metacentric.
Acrocentric chromosomes have the centromere located very near to its end. They appear as rod-shaped or “i “ shaped chromosomes.
►The telocentric chromosomes have the centromere located at the end of the chromosome.

QUESTION: 10

Multiple alleles are present: [2015 RS]

Solution:

All alleles of a gene are situated on the same loci of chromosome in organisms.

QUESTION: 11

An abnormal human baby with 'XXX' sex chromosomes was born due to

Solution:

Triple X syndrome occurs in women, who inherit three X chromosomes--their genotype is XXX. This type of syndrome is very rare and occurs due to defects in meiosis 1 and 2 during gamete formation in the mother and produces abnormal ova.

QUESTION: 12

Which one of the following is not applicable to RNA? [2015 RS]

Solution:

RNA is single-stranded, so it doesn’t follow chargaff’s rule.

Chargaff’s rule states that DNA from any cell of all organisms should have a 1:1 ratio (base Pair Rule) of pyrimidine and purine bases, that the amount of guanine (G) is equal to cytosine (C) and the amount of adenine (A) is equal to thymine.

QUESTION: 13

A pleiotropic gene: [2015 RS]

Solution:

A pleiotropic gene regulates multiple traits (characteristics) in an individual.

QUESTION: 14

A gene showing codominance has: [2015 RS]

Solution:

In codominance both alleles are independently expressed in the heterozygote.

QUESTION: 15

The term 'linkage' was coined by: [2015 RS]

Solution:

Thomas Hunt Morgan won the Nobel Prize (1933) in physiology or medicine for the function of chromosomes in heredity

QUESTION: 16

A complex of ribosomes attached to a single strand of RNA is known as: [2016]

Solution:

A polysome or polyribosome is a complex of an mRNA molecule and two or more ribosomes, which is formed during the active translation process. They were initially named as ergosomes in 1963. However, further research by Jonathan Warner and Alex Rich characterized polysome.


SOLVED] Polysome is formed by A ribosome with several subunits - Self Study  365

QUESTION: 17

Which of the following is NOT required for any of the techniques of DNA fingerprinting available at present? [2016]

Solution:

Zinc-finger analysis is used for protein analysis. The zinc finger proteins are a super family of proteins involved in numerous activities of plant growth and development.

QUESTION: 18

Which one of the following is the starter codon? [2016]

Solution:

The start codon is the first codon of a messenger RNA (mRNA) transcript translated by a ribosome. The start codon always codes for methionine in eukaryotes and a modified Met (fMet) in prokaryotes. The most common start codon is AUG.

What does a start and stop codon do? | Socratic