31 Years NEET Previous Year Questions: Reproductive Health


15 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Reproductive Health


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Reproductive Health for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Reproductive Health (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Reproductive Health quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Reproductive Health exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Reproductive Health extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Copper-T is a device that prevents: [2000]

Solution:
  • Copper T is a small, T-shaped intrauterine contraceptive device (IUCD).
  • The horizontal bar of which fits into the wide top of the uterus and the vertical bar extends down the uterus. It makes the uterus and fallopian tubes produce fluid that kills sperm. This fluid contains white blood cells, copper ions, enzymes, and prostaglandins. Copper ions, released by the IUD, is a spermicide and it kills sperm before it can fertilize the egg.

Since fertilization does not occur, implantation of the blastocyst is not possible.

Intrauterine Devices (IUDs) - Women's Health Issues - MSD Manual Consumer  Version

QUESTION: 2

Given below are four methods (A-D) and their modes of action (a-d) in achieving contraception. Select their correct matching from the four options that follow: [2008]

Solution:

A. The pill — Prevents ovulation (c)
B. Condom — Prevents sperm reaching the cervix (a)
C. Vasectomy — Semen contains no   sperms (d)
D. Copper-T — Prevent implantation (b)

QUESTION: 3

Consider the statements given below regarding contraception and answer as directed thereafter:
(i) Medical Termination of Pregnancy (MTP) during the first trimester is generally safe.
(ii) Generally chances of conception are nil until the mother breast-feeds the infant up to two years.
(iii) Intrauterine devices like copper-T are effective contraceptives.
(iv) Contraception pills may be taken up to one week after coitus to prevent conception.

Which two of the above statements are CORRECT? [2008]

Solution:

Medical termination of pregnancy (MTP) or abortion is a type of non-surgical abortion in which pharmaceutical drugs are used to induce abortion. An oral preparation for medical abortion is commonly referred to as an abortion pill. Medication abortion regimens can be safely and effectively used throughout the first 49 days of pregnancy. 

► The copper IUD is the most effective form of emergency contraception. Copper IUDs actually prevent fertilization by reducing the number and viability of sperm reaching the egg, and by impeding the number and movement of eggs into the uterus.

QUESTION: 4

Cu ions released from copper - releasing Intra Uterine Devices (IUDs): [2010]

Solution:

► Cu-ions released by copper releasing intrauterine devices suppress sperm motility.
► Intrauterine devices are inserted by doctors in the uterus through the vagina.
► They are available as non-medicated IUDs, copper-releasing IUDs, and hormone-releasing IUDs.

QUESTION: 5

Which one of the following is the most widely accepted method of contraception in India, as at present? [2011]

Solution:

At present, the most widely accepted method of contraception in India is IUDs (Intra Uterine Devices).The IUD is inserted in the woman’s uterus through the cervix.

QUESTION: 6

Medical Termination of Pregnancy (MTP) is considered safe up to how many weeks of pregnancy? [2011]

Solution:
  • When egg and sperm fuse, pregnancy occurs. The normal period of pregnancy is of 40 weeks which is divided into 3 trimesters.
  • The 3 trimesters are:
    (i) First Trimester: First 3 months
    (ii) Second Trimester: 4th to 6th months
    (iii) Third Trimester: 6th to 9th months
  • MTP is considered safe up to the first trimester so, 6, 8, 12 weeks would be okay, but 18 weeks comes under the second trimester and MTP at this stage would be a huge risk for mother.

Thus, the MTP Act allows for the termination of pregnancy up to 12 weeks of pregnancy.

QUESTION: 7

The technique called gamete intrafallopian transfer (GIFT) is recommended for those females: [2011 M]

Solution:

► Gamete Intrafallopian Transfer (GIFT) is recommended for those females who cannot produce an ovum. In this process, the eggs of the donor woman are removed and in a form of a mixture with sperm transferred into the fallopian tube of another woman who cannot produce ovum, but can provide a suitable environment for fertilization.

Thus in GIFT, the site of fertilization is the fallopian tube, not the laboratory.

Gamete Intra-Fallopian Transfer (GIFT):

QUESTION: 8

Sequence of hormones during the menstrual cycle is:

Solution:

In the case of the ovarian cycle, there are three phases: Follicular phase, Ovulation and Luteal phase.

  • In the first phase, follicle-stimulating hormone (FSH) is released. This stimulates the ovarian follicles.
  • In the second phase, when the egg has nearly matured, levels of estrogen reach a threshold.
  • During the last phase, the pituitary hormones, FSH and LH cause the corpus luteum to produce progesterone.

Thus, the correct answer is option C.

QUESTION: 9

The test-tube Baby Programme employs which one of the following techniques:[2012]

Solution:

Test tube baby programme employs zygote intrafallopian transfer (ZIFT) technique.

► In this technique fusion of ovum and sperm is done outside the body of a woman to form a zygote which is allowed to divide forming 8 blastomeres, then it is transferred to the fallopian tube of the woman.

ZIFT - W3spoint

QUESTION: 10

Which of the following CANNOT be detected in a developing foetus by amniocentesis? [NEET 2013]

Solution:

Jaundice cannot be detected in a developing foetus by amniocentesis, foetal sex determination test based on the chromosomal pattern in the amniotic fluid surrounding the developing embryo. It is now legally banned in India.

QUESTION: 11

One of the legal methods of birth control is: [NEET 2013]

Solution:
  • One of the legal methods of birth control is periodic in which couples abstain from coitus from day 10 to 17 of the menstrual cycle.
  • Abortion by taking medicine is not a legal method. Daybreak coitus may increase the chances of contraception.
QUESTION: 12

Artificial insemination mean: [NEET 2013]

Solution:

In artificial insemination, donated sperm is inseminated into a woman's uterus through the vagina.
It is suitable in the following conditions:

  • The male partner has a very low sperm count
  • When sperms are not strong enough to swim through the cervix and up into the Fallopian tubes. 
  • If the female partner is suffering from a condition called unreceptive cervical mucus.
    In this, the mucus that surrounds the cervix prevents sperm from getting into the uterus and fallopian tubes. Using this technique, the sperm skips the cervical mucus entirely.
  • It is also suitable if the man carries a genetic disease and he does not wish to pass it on to his children. 

Types of artificial insemination AIH or AID

QUESTION: 13

One of the following is NOT a method of contraception – which one? [NEET Kar. 2013]

Solution:

► Oxytocin: is a birth hormone and acts on the smooth muscles of our body and stimulates their contraction.
► Vasopressin: acts mainly at the kidney and stimulates resorption of water and electrolytes and reduces loss of water through urine. It is also known as the anti-diuretic hormone (ADH).

Thus, they plays no role in contraception.

QUESTION: 14

Which one of the following statements is CORRECT regarding Sexually Transmitted Diseases (STD)? [NEET Kar. 2013]

Solution:

1. The chances of a 5 year boy contacting a STD are very little is the correct answer.

2. Syphilis is caused by bacterium Treponema pallidum. It is a sexually transmitted disease (STD) which is transmitted through sexual intercourse with an infected person.

3. Haemophilia is an X-linked genetic disorder of blood, It is not transmitted via any sexual practice.

4. Genital herpes is an STD while sickle-cell anaemia is an autosomal hereditary disorder. The chances of a 5 years old boy contacting an STD are very rare since he is unlikely to have sex at this age. 

QUESTION: 15

The stage transferred into the uterus after induced fertilization of ova in the laboratory is: [NEET Kar. 2013]

Solution:

In Intra-Uterine Transfer (IUT) embryo with more than 8-blastomeres stage (morula) is used for transfer into the uterus.

Process of cleavage, repeated mitotic division of zygote: