31 Years NEET Previous Year Questions: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1


10 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following layers in the wall of an anther nourishes the developing pollen grains?

Solution:
  • The tapetum is a specialised layer of nutritive cells found within the anther of flowering plants, where it is located between the sporangenous tissue and the anther wall.
  • Tapetum is important for the nutrition and development of pollen grains, as well as a source of precursors for the pollen coat.

QUESTION: 2

 Male gametophyte with least number of cell is present in: [2014]

Solution:
  • Lilium is an angiosperm plant, in which male gametophyte is 3 celled and most reduced gametophyte as compared to Funaria (bryophyte). 
  • As we proceed from Thallophyta to angiosperms, there is a reduction in the gametophytic generation they become more and more dependent on sporophyte.
  • In each of the plant groups that succeeded bryophytes, the gametophyte became less and less prominent. 
  • In angiosperms like Lilium, the male gametophyte (pollen - grain) is highly reduced and is only a 3 celled structure.
QUESTION: 3

Function of filiform apparatus is to: [2014]

Solution:
  • Filiform apparatus helps in the entry of pollen tube into a synergid in ovule.
  • Filiform apparatus is in form of finger like projection comprising a core of micro fibrils enclosed in a sheath. It resembles transfer cells meant for short distance movement of metabolites.
  • It is responsible for the absorption of food from the nucleus.

QUESTION: 4

Which one of the following may require pollinators, but is genetically similar to autogamy? [2015 RS]

Solution:
  • Transfer of pollen from an anther of one flower to a stigma of another flower on the same plant is called as geitonogamy.
  • Although geitonogamy is functionally cross-pollination involving a pollinating agent, genetically it is similar to autogamy since the pollen grains come from the same plant. 
  • Cleistogamy or automatic self-pollination describes the trait of certain plants to propagate by using non-opening, self-pollinating flowers.
  • Especially well known in peanuts, peas, and beans. 
QUESTION: 5

Which one of the following statements is not true? [2015 RS]

Solution:

Honey is made by nectar and pollens. Bees collect pollen and nectar in the spring when most flowers and plants are in bloom. They collect them in their stomach but an hour, the nector mixes with the proteins and enzymes produced by bees, which convert nectar into honey. 

QUESTION: 6

 The hilum is a scar on the: [2015 RS]

Solution:

The hilum is a scar found on the seed coat through which the developing seeds are attached to the fruit. 

QUESTION: 7

Which of the following are the important floral rewards to the animal pollinators? [2015 RS]

Solution:

Nectar and pollen grains are the usual floral rewards which the animal pollinators get. 

QUESTION: 8

Filiform apparatus is characteristic feature of: [2015 RS]

Solution:

The synergid cell wall forms a highly thickened structure called the filiform apparatus at the micropylar end, consisting of numerous finger-like projections into the synergid cytoplasm. It is believed to play a major role in pollen tube guidance and reception.

QUESTION: 9

Which one of the following statements is not true? [2016]

Solution:

Tapetum is important for the nutrition and development of pollen grains, as well as a source of precursors for the pollen coat.

QUESTION: 10

 Which of the following statements is not correct? [2016]

Solution:
  • Pollination refers to the landing and subsequent germination of the pollen on the stigma. The arrival of a viable pollen grain on a receptive stigma does not guarantee fertilization.
  • Interspecific incompatibility refers to the failure of pollen from one species to germinate and/or grow on the stigma of another species. Intraspecific incompatibility is incompatibility that occurs within a species.
  • Self-incompatibility—incompatibility between the pollen and the stigmas of the same individual. If the pollen and the stigma are compatible, the pollen takes up water (hydrates) and the pollen tube emerges. The pollen tube grows down the style of the carpel toward the micropyle.