Test: Biodiversity And Its Conservation 2 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Biodiversity And Its Conservation 2 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Biodiversity And Its Conservation 2 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biodiversity And Its Conservation 2 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biodiversity And Its Conservation 2 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biodiversity And Its Conservation 2 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biodiversity And Its Conservation 2 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The endangered largest living lemur Idri idri is found in

[2000]

Solution:

The Lemurs are the in habitants of Madagascar and the Comoro Islands.

QUESTION: 2

An institution where valuable plant material likely to become irretrievably lost in the wild or in cultivation is preserved in a viable condition is known as

[2000]

Solution:

An institution where valuable plant material likely to become irretrievably lost in the wild or in cultivation is preserved in a viable condition is known as Gene Bank.

QUESTION: 3

Reason of diversity in living beings is due to

[2001]

Solution:

Diversity is due to the longterm evolutionary changes. Adaptability to continuous changes in environmental conditions is important for natural selection of variants and variations generation after generation leading to emergence of diverse descendants.

QUESTION: 4

Which group of vertebrates comprises the highest number of endangered species ?

[2003]

Solution:
QUESTION: 5

In your opinion, which is the most effective way to conserve the plant diversity of an area?

[2004]

Solution:
QUESTION: 6

In which one of the following pairs is the specific characteristic of a soil not correctly matched?

[2004]

Solution:

Option (d) is not the correct match as black soil is rich in alluvial and not in calcium carbonate.

QUESTION: 7

Diversification in plant life appeared

[2004]

Solution:

According to Darwin gradual accumulation  of small variations gives rise to new species. Abrupt mutations do not give rise to new species . Plants arose by gradual adaptation to diverse habitats and not suddenly on  earth. Seeded plants  are just one group in the plant kingdom.

QUESTION: 8

According to IUCN Red List, what is the status of Red Panda (Ailurus fulgens)?

[2005]

Solution:

IUCN is International Union of Conservation of Nature and Natural resources which is now called world conservation union (WCU). It maintains a red databook or red list which is a catalogue of taxa facing risk of extinction.
Endangered Species are those facing a high risk of extinction in the wild in the near future due to decrease in its habitat, excessive predation or poaching. The percentage number of endangered species in the list of threatened ones is 19% mammals, 17% birds, 21% reptiles, 22% amphibians and 19% angiosperms. In India their no. is 54 animals and 113 plants e.g Red Panda, Bentinckia nicobarica.
Critically Endangered : The taxon is facing very high risk of extinction in the wild and can become extinct any moment in the immediate future, e.g. Sus salvinus (Pigmy Hog), Berberis nilghiriensis.
Vulnerable : Presently the population is sufficient but is undergoing depletion due to some factors so that it is facing risk of extinction in medium term future e.g. Antelope cervi carpa.
Extinct : The taxon has been completely eliminated or died out from earth e.g. Dodo.

QUESTION: 9

One of the most impor tant functions of botanical gardens is that

[2005]

Solution:

Ex-situ conser vation means off site conservation. It is the process of protecting an endangered species of plant or animal by removing it from an unsafe or threatened habitat and placing it or part of it under the care of man. Botanical garden is one of the method of exsitu conservation.

QUESTION: 10

Biodiversity Act of India was passed by the parliament in the year

[2005]

Solution:

Biodiversity Act of India was passed by the parliament in the year 2002.

QUESTION: 11

Which one of the following is not included under in-situ conservation ?

[2006]

Solution:

In situ means keeping endangered species of animals or plants into natural environment and not in the environment that looks like natural but man made, like zoological & botanical gardens. In situ includes, national parks, sanctuaries and biosphere reserve.

QUESTION: 12

Which of the following is considered a hot-spot of biodiversity in India ?

[2006]

Solution:

Hot spot are those areas which were rich in biodiversity but now under threat due to direct or indirect interference of human activites. These regions are on the edge to get some of their species extinct due to humans. Western Ghats in India are under threat due to continuous developmental activities and Doon valley is under threat due to continuous mining activities.

QUESTION: 13

Which of the following pairs of an animal and a plant represents endangered organisms in India?

[2006]

Solution:

Endangered plant is Bentinckia nicobarica & endangered animal is Red Panda (Ailurus fulgens).

QUESTION: 14

One of endangered species of Indian medicinal plants is that of

[2007]

Solution:

Podophyllum is one of the endangered species of Indian medicinal plants. It is used to remove benign (not cancer) growths, such as certain kinds of warts. It works by destroying the tissue of the growth.

QUESTION: 15

Which one of the following is not observed in biodiversity hotspots?

[2008]

Solution:

Lesser inter-specific competition is not observe in biodiversity hotspots, levels of species richness and high degree of endemism. Initially 25 biodiversity hotspots were identified but subsequently nine more have of biodiversity hotspots in the world to 34. These hotspots are also regions of accelerated habitat loss. 

QUESTION: 16

Quercus species are the dominant component in 

[2008]

Solution:

Quercus species is a dominant component in temperate deciduous forests. The common name of Quercus is cork oak belongs to family Fabaceae. Cork used as a bottle stoppers, soles for shoes, insulating material and for manufacture of linoleum.

QUESTION: 17

Which one of the following has maximum genetic diversity in India?

[2009]

Solution:
QUESTION: 18

Tiger is not a resident in which one of the following national park?

[2009]

Solution:

Tiger is not resident in Gir national park. Gir has a large population of marsh crocodile or mugger, which is among the 40 species of reptiles and amphibians recorded in the sanctuary. According to official census figures, Gir has about 300 lions and 300 leopards, making it one of the major big-cat concentrations in India. Sambar and spotted deer (chital), blue bull (nilgai), chousingha (the world’s only four-horned antelope), chinkara (Indian gazelle) and wild boar thrive in Gir. Jackal, striped hyena, jungle cat, rusty-spotted cat, langur, porcupine, black-naped Indian hare are among the other mammals of Gir.

QUESTION: 19

Which one of the following is an example of Exsitu conservation?

[2010]

Solution:

Ex-situ conservation is the conservation of selected organism in places outside their natural homes. They include off site collection and gene banks.
In situ conservation, on the other hand, is the conservation of endangered species in their natural habitat. Biosphere reserves, National parks, wildlife sanctuaries and sacred groves all are examples of In situ conservation.

QUESTION: 20

Eutrophication is often seen in

[2011]

Solution:

Eutrophication is often seen in fresh water lakes. The main causes of eutrophication in these water systems are sediments and thermal stratification, with agricultural run-off from fertilizers and manure, containing nitrates and phosphates and discharge of partially treated or untreated sewages or phosphate containing detergents. 

QUESTION: 21

A collection of plants and seeds having diverse alleles of all the genes of a crop is called

[2011]

Solution:

A germplasm is a collection of genetic resources for organisms. For plants, the germplasm may be stored as a seed collection.It includes diverse alleles of all the genes of an organism.

QUESTION: 22

Which one of the following shows maximum genetic diversity in India ?

[2011]

Solution:

In India maximum genetic diversity is seen in rice. Total of 23 variety of irrigated ecology and 8 varieties of rainfed ecology has been invented in India. 

QUESTION: 23

Biodiversity of a geographical region represents

[2011M]

Solution:

Biodiversity is the number of variety of organism found within a specified geographic region.

QUESTION: 24

Which one of the following areas in India, is a hotspot of biodiversity

[2012]

Solution:

Hots are the geographical area where biodiversity is maximum. Two hotspots in India are Western Ghats and North eastern himlayan region.

QUESTION: 25

The highest number of species in the world is represented by

[2012]

Solution: