Test: Biodiversity And Its Conservation 3 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Biodiversity And Its Conservation 3 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Biodiversity And Its Conservation 3 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biodiversity And Its Conservation 3 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biodiversity And Its Conservation 3 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biodiversity And Its Conservation 3 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biodiversity And Its Conservation 3 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Soil conservation is

[1989]

Solution:

Soil conservation is to conserve fertile soil from the losses like, heavy rainfall, drainage, high wind, flood, draught etc.

QUESTION: 2

Deforestation will decrease

[1990]

Solution:

Transpiration will be decreased, air temperature will increase and water content will decrease hence rainfall decreases.

QUESTION: 3

Renewable source of energy is

[1991]

Solution:

Coal, kerosene and petroleum are nonrenewable while biomass is renewable source of energy.
The term “biomass” is especially useful for plants, where some internal structures may not always be considered living tissue, such as the wood (secondary xylem) of a tree.Biofuels include bioethanol, biobutanol, biodiesel & biogas.
Biomass is grown from several plants, including switchgrass, hemp, corn, poplar, willow and sugarcane. The particular plant used is usually not very important to the end products, but it does affect the processing of the raw material. Production of biomass is a growing industry as interest in sustainable fuel sources is growing.

QUESTION: 4

Fertility of soil is measured by its ability to

[1992]

Solution:

How much ability to support life in soil is called its fertility.

QUESTION: 5

Petroleum is a

[1992]

Solution:

Petroleum is a non-renewable resource.

QUESTION: 6

Minerals and metals are

[1992]

Solution:

Due to shorter recycling in case of biogenetic nutrients (minerals) they are renewable and due to very long recycling in case of metals and same minerals they are non-renewable.

QUESTION: 7

Soil fertility is reduced by

[1992]

Solution:

During intensive agriculture most of the nutrients and minerals are exhausted from the soil so fertility decreases.

QUESTION: 8

Water is a resource

[1992]

Solution:

Water is a renewable resource but can become non renewable if they are not used properly.

QUESTION: 9

American water plant that has become a troublesome water weed in India is

[1993]

Solution:

Eichhornia crassipes is an American origin plant and now water weed in India.

QUESTION: 10

Wildlife is destroyed most when                

[1994, 98, 2002]

Solution:

If natural habitat is destroyed, wild life is affected worstly.

QUESTION: 11

Deforestation does not lead to

[1994]

Solution:

Deforestation causes the depletion of wood and nutrients from an ecosystem and hence nutrient cycling gets slowed down.

QUESTION: 12

Largest amount of fresh water is found in

[1994]

Solution:

Polar ice & glaciers have the largest amount of pure and fresh water without any dissolved salt or impurity.

QUESTION: 13

Bulk fixation of carbon through photosynthesis takes place in

[1994]

Solution:

Bulk fixation of carbon through photosynthesis takes place in oceans, due to  presence of majority of phytoplanktons.

QUESTION: 14

Which animal has become extinct from India?

[1994]

Solution:

The ‘ Cheetah ’ has become extinct from India. The endangered subspecies Acinonyx jubatus venaticus lives in Asia (Iran). In 1990, there were reports in the Times of India of a cheetah sighting in eastern India. There is a chance some cheetahs remain in India, though it is doubtful. There have also been reports of Asiatic cheetahs in the Balochistan Province of Pakistan, though these continue to be unverified. The cheetah prefers to live in an open biotope, such as semi-desert, prairie, and thick brush.

QUESTION: 15

Ranthambore National Park is situated in

[1994]

Solution:
QUESTION: 16

National Park associated with Rhinoceros is

[1994]

Solution:

Kaziranga National Park in Assam is associated with rhinoceros.

QUESTION: 17

Species diversity increases as one proceeds from

[1994]

Solution:

At low altitude and latitude more habitat is found  and environment  conditions are also more suitable i.e. more species and individuals occur at lower latitude and altitude places.

QUESTION: 18

Which of the following is the main factor of desertification?

[1995]

Solution:

Desertification is the process leading to the formation of desert. The main factor of desertification of land is over-grazing by herbivorous animals.

QUESTION: 19

Which of the following is the correct matching pair of a sanctuary and its main protected wild animal?

[1995]

Solution:

Gir forest is important for protecting lion. The ecosystem of Gir, with its diverse flora and fauna, is a result of the efforts of the Government, forest department, wildlife activists and NGOs. The forest area of Gir and its lions were declared as “protected” in the early 1900’s by the then Nawab of the princely state of Junagadh. This initiative assisted in the conservation of the lions whose population had plummeted to only 15 through slaughter for trophy hunting.

QUESTION: 20

A number of natural reser ves have been created to conserve specific wild life species. Identify the correct combination from the following

[1996]

Solution:

Gir forest – Lion
Kaziranga – Rhinoceros
Manas – Elephant, Rhinoceros
Manali – Musk deer

QUESTION: 21

If the forest cover is reduced to half, what is most likely to happen on a long term basis ?

[1996]

Solution:

Desertification occurs due to a decrease in vegetation. This can happen naturally due to a drought or can be caused by human activities. The lack of plants can cause changes to the land. Plants help shade the soil, so when plants are removed, the soil will be exposed to the sun and will dry out more quickly.

QUESTION: 22

MAB stands for

[1997]

Solution:

MAB, Man and Biosphere Programme, was launched by UNESCO in 1971. There are 14 projects under this programme, which focus on Research and Training with emphasis on ecological approach to the study of inter-relationship between man and the environment.

QUESTION: 23

At present, the most significant cause of dwindling biodiversity is probably

[1999]

Solution:

Habitat destruction affects the survival of populations and reduces biodiversity.

QUESTION: 24

Which animal has gone extinct in recent times in India?

[1999]

Solution:

Antilope cervicapra is the animal that has gone extinct in recent times in India. 

Antilope cervicapra is also known as the black buck, which is usually found in Nepal and Pakistan. 

Before becoming extinct in India, it became extinct in Bangladesh. 

This species is the only living member of the genus Antilope.

QUESTION: 25

A high density of a protected animal in a National Park can result into

[1999]

Solution:

Competition between organisms of the same species is called intraspecific competition. Mutualism is obligatory and mutually beneficial relationship occurring between two interacting organisms. Predation is the act of capturing, killing and eating. It is a negative interaction between two organisms. Migration is a permanent outward movement of individuals from a population for settling into a new area.