Test: Ecosystem 1 - From Past 28 Years Questions


16 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Ecosystem 1 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Ecosystem 1 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 16 Multiple Choice Questions for NEET Test: Ecosystem 1 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ecosystem 1 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Ecosystem 1 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ecosystem 1 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match the following and select the correct option:

[2014]


Solution:

(d) Detrivores, (e.g. earthworm) break down detritus into smaller particles. The species that invade a bare area in succession is called pioneer species. The products of ecosystem processes are termed as ecosystem services, e.g., healthy forest ecosystems purify air and water, mitigate droughts and floods etc. Natality refers to number of births during a given period in the population.

QUESTION: 2

Rachel Carson's famous book "Silent Spring" is related to :                                                                [2015 RS]

Solution:

(d) Rachel Carson’s book ‘Silent Spring’ reveals the harmful effect of DDT, a fatal pesticide. The writer opposed to chemical industry in U.S.A. This book influenced the national policy over pesticide use in many countries all over the world.

QUESTION: 3

Vertical distribution of different species occupying different levels in a biotic community is known as:

[2015 RS]

Solution:

(a) Stratification is the occurrence of vertical zonation in the ecosystem & indicates the presence of favorable environmental conditions, for e.g., trees occupy top vertical strata or layer of a forest, shrubs the second. Herbs & grasses occupy the bottom layers. It is absent or poor where environmental conditions are unfavorable, e.g. desert ecosystems have very few trees & shrubs.

QUESTION: 4

The mass of living material at a trophic level at a particular time is called :

[2015 RS]

Solution:

(c) Standing crop is the amount of living biomass in an ecosystem. It indicates theproductivity & luxuriance of growth. It is expressed in the form of number or biomass of organisms per unit area

QUESTION: 5

In an ecosystem the rate of production of organic matter during photosynthesis is termed as:

[2015 RS]

Solution:

(a) Gross Primary Productivity (GPP) is the rate of production of biomass or accumulation of energy by green plants per unit area per unit time. GPP depends on the chlorophyll content.

QUESTION: 6

Secondary Succession takes place on/in :           

[2015 RS]

Solution:

(a) Secondary succession takes place in disturbed area having poor vegetation.

QUESTION: 7

The following graph depicts changes in two populations (A and B) of herbivores in a grassy field A possible reason for these changes is that:

[2015 RS]

Solution:

(a) The given graph illustrates that population B got success in the grassy field in comparison to population A.

QUESTION: 8

During ecological succession:

[2015 RS]

Solution:

(d) The gradual and predictable change, in the composition of species takes place in a given area during ecological succession.

QUESTION: 9

Increase in concentration of the toxicant at successive trophic levels is known as :

[2015 RS]

Solution:

(d) Biomagnification means an increase in concentration of toxins through the trophic levels of a food chain.

QUESTION: 10

Industrial melanism is an example of :

[2015 RS]

Solution:

(a) Industrial melanism occured in England due to industrial revolution. It caused black coating of moths for the adaptation in the present environment.

QUESTION: 11

In which of the following both pairs have correct combination ?

[2015 RS]

Solution:

(d) Carbon and Nitrogen are gaseous nutrient cycle. Sulphur and phosphorus are sedimentary nutrient cycle

QUESTION: 12

During biological nitrogen fixation, inactivation of nitrogenase by oxygen poisoning is prevented by :

[2015 RS]

Solution:

(d) Leghemoglobin prevents oxygen poisoning which causes inactivation of nitrogenase.

QUESTION: 13

An association of individuals of different species living in the same habitat and having functional interactions is:

[2015 RS]

Solution:

(a) Biotic community is an association of individuals of different species living in the same habitat and showing functional interactions.

QUESTION: 14

Which of the following is a characteristic feature of cropland ecosystem ?

[2016]

Solution:

(b) Cropland ecosystem is largest anthropogenic ecosystem characterized by less diversity and high productivity

QUESTION: 15

Which of the following would appear as the pioneer organisms on bare rocks?

[2016]

Solution:

(a) Lichens produce small amounts of carbonic acids from their "roots" and these slowly dissolve the rock, releasing nutrients. Other nutrients are obtained from water-borne or air-borne particles of both organic and inorganic materials. The body of a lichen contains an alga; this is able to photosynthesise sugars, some of which are passed on to the fungal component of the lichen. In return the alga gets a tiny but significant amount of shelter within the tissues of the lichen.

QUESTION: 16

The term ecosystem was coined by

Solution:

The term ecosystem was first used in 1935 in a publication by British ecologist Arthur Tansley.