Test: Health And Disease 1 - From Past 28 Years Questions


17 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Health And Disease 1 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Health And Disease 1 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 17 Multiple Choice Questions for NEET Test: Health And Disease 1 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Health And Disease 1 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Health And Disease 1 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Health And Disease 1 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which is the particular type of drug that is obtained from the plant whose one flowering branch is shown below?              [2014]

Solution:

(a) The plant illustrated in diagram is Datura which has hallucinogenic properties. Hallucinogen is a substance that produces psychological effects normally associated only with dreams, schizophrenia, or religious visions. It produces changes in perception (ranging from distortions in what is sensed to perceptions of objects where there are none), thought, and feeling.

QUESTION: 2

At which stage of HIV infection does one usually show symptoms of AIDS:-                            [2014]

Solution:

(c) HIV infection does usually show symptoms of AIDS When HIV damages large number of helper T-Lymphocytes (CD4 cells). AIDS is the stage of HIV infection that occurs when one immune system is badly damaged and one become vulnerable to infections and infection-related cancers called opportunistic infections. When the number of ones CD4 cells falls below 200 cells per cubic millimetre of blood (200 cells/mm3), one is considered to have progressed to AIDS.

QUESTION: 3

Which of the following is not a sexually transmitted disease ?                   [2015 RS]

Solution:

(c) Encephalitis is a disease of inflammation of the brain. It is not transmitted sexually. Most commonly it is caused by a virus.

QUESTION: 4

HIV that causes AIDS, first starts destroying:                       [2015 RS]

Solution:

(b) After infection, HIV starts to destroy the T cells (T-helper lymphocytes). T cells are very important for the immune system. In the early stage of infection, the decline in numbers of T cells is observed.

QUESTION: 5

The active form of Entamoeba histolytica feeds upon:            [2015 RS]

Solution:

(d) Entamoeba histolytica is found in the colon. It feeds on mucosa and submucosa as well as phagocytose RBCs.

QUESTION: 6

Which of the following viruses is not transferred through semen of an infected male?                       [2015 RS]

Solution:

Ebola virus has been detected in blood and many body fluids. Body fluids include saliva, mucus, vomit, feces, sweat, tears, breast milk, urine, semen, and vaginal fluids. HIV is transmitted through blood, semen, breast milk and other body fluids. Hepatitis B is usually spread through blood, semen, or other body fluids from a person infected with the virus. Chikungunya is an infection caused by the chikungunya virus. It is a viral disease transmitted to humans by infected mosquitoes.

QUESTION: 7

Match each disease with its correct type of vaccine:                   [2015 RS]

Solution:

(b) Tuberculosis vaccine (BCG) has inactivated bacteria. In whooping cough vaccine, there are killed pathogens of Bordetella pertussis which cause whooping cough. In DPT diphtheria toxoid is present. Sabin polio vaccine contains inactivated virus

QUESTION: 8

Which of the following endoparasites of humans does show viviparity ?                          [2015 RS]

Solution:

(b) Trichinella spiralis is an endoparasite found in human intestine. It is the smallest nematode producing larvae in large number. These larvae bore the intestine of human being and enter the blood and lymphatic systems.

QUESTION: 9

Which one of the following immunoglobulins does constitute the largest percentage in human milk?                [2015 RS]

Solution:

(b) Colostrum contains high levels of lgA, which gives passive immunity to foetus.

QUESTION: 10

If you suspect major deficiency of antibodies in a person, to which of the following would you look for confirmatory evidences?                             [2015 RS]

Solution:

(c) Serum globulins test provides confirmatory evidence measuring the deficiency of antibodies ( γ -globulin) in a person.

QUESTION: 11

Which of the following diseases is caused by a protozoan ?                 [2015 RS]

Solution:

(b) Babesiosis is malaria like disease caused by protozoon-Babesia. In this desease haemoglobinuric fever takes place.

QUESTION: 12

MALT constitutes about..........per cent of the lymphoid tissue in human body.

Solution:

Mucosa Associated Lymphoid Tissue constitutes about 50% of the lymphoid tissue in human body. It is scattered along mucosal lining in the human body. there are three types of situations in which MALT is present Tonsils, Appendix, & small intestine area.

QUESTION: 13

Grafted kidney may be rejected in a patient due to :

[2015 RS]

Solution:

(a) Cell-midiated immune response is a system which is specialized for a particular person.

QUESTION: 14

Asthma may be attributed to

Solution:

(b) A mast cell or a mastocyte is typically a white blood cell. It is a special kind of granulocyte, which is a part of the immune system and laden with histamine and heparin. Besides these, mast cells also secrete the prostaglandin (PG) D2, and leukotriene (LT) C4, which are capable of inducing bronchoconstriction and mucosal edema, both features of asthma.

QUESTION: 15

In higher vertebrates, the immune system can distinguish self-cells and non-self. If this property is lost due to genetic abnormality and it attacks self-cells, then it leads to

[2016]

Solution:

(c) An autoimmune disease is a pathological state arising from an abnormal immune response of the body to substances and tissues that are normally present in the body

QUESTION: 16

Which part of the tobacco plant is infected by Meloidogyne incognita ?

[2016]

Solution:

(d) Meloidogyne incognita is a nematode (roundworm) in the family Heteroderidae. It is commonly called the "southern rootknot nematode" or the "cotton root-knot nematode".

QUESTION: 17

Antivenom injection contains preformed antibodies while polio drops that are administered into the body contain

[2016]

Solution:

(d) Oral Polio Vaccine consists of a mixture of attenuated (weakened) poliovirus strains of all three poliovirus types