Test: Health And Disease 4 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Health And Disease 4 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Health And Disease 4 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Health And Disease 4 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Health And Disease 4 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Health And Disease 4 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Health And Disease 4 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Analgesic drugs

[1990]

Solution:

Analgesic drugs relieve pain e g. Ibrufene.

QUESTION: 2

Cells involved in immune mechanism are

[1993]

Solution:

Lymphocytes are the part of specific defence system called immune system.

QUESTION: 3

Opiate narcotic is

[1993]

Solution:

Heroin is an opiate narcotic (opium derivative) Chemically it is diacetylmorphine.

QUESTION: 4

A cell coded protein formed in response to infection with most animal viruses is

[1994]

Solution:

A special defence system works specially against viral infection. It has no effect on micro-organism. Cells invaded by a virus produce an antiviral protein called interferon (IFN). The latter is released from the infected cell and on reaching the nearby non-infected cells it makes them resistant to the virus infection.

QUESTION: 5

Obstacle to large scale transplantation of organs is

[1994]

Solution:

The major obstacle in transplantation of organs is that the recipient body does not accept the donor’s organ. The body defence mechanism reject & treat the transplanted organ as a foreign particle and reacts actively.

QUESTION: 6

Which one of the sexually transmitted diseases is correctly matched with its pathogen?

[1994]

Solution:

Syphilis – T. pallidum

QUESTION: 7

A sexually transmitted disease caused by bacteria is

[1994]

Solution:

Syphilis – T. pallidum

QUESTION: 8

Sarcoma is cancer of

[1994]

Solution:

Sarcoma is a cancer of the connective or supportive tissue (bone, cartilage, fat, muscle, blood vessels) and soft tissue.The term comes from a Greek word meaning ‘fleshy growth’. Bone tumors are also called sarcomas, but are in a separate category because they have different clinical and microscopic characteristics and are treated differently. Osteogenic sarcoma or osteosarcoma is one of the most common childhood bone cancers. Soft tissue sarcomas are more common in adults than in children.
In all, sarcomas constitute fewer than 1% of all cancers. Its treatment is made more difficult with the existence of more than 70 varieties. Gastrointestinal stromal tumor (GIST) is the most common form of sarcoma, with approximately 3000-3500 cases per year in the United States.

QUESTION: 9

Which of the following pair is not correctly matched?

[1995]

Solution:

‘Syphilis-Trichuris tichiura’ is not correctly matched, because syphilis is caused by Treponema pallidium bacteria.

QUESTION: 10

Which of the following diseases is due to an allergic reaction?

[1995]

Solution:

Hay fever is due to some fungal spores sensitivity, which is an allergic disease with symptoms of bronchial asthma and skin rash and also with increase in eosinophil (white cells) of blood.

QUESTION: 11

The alkaloid ajmalicine is obtained from

[1995]

Solution:

Sarpgandha botanically  known as Rauwolfia serpentina belongs to family Apocyanceae. Its tuberous roots are used as medicines. Ajmalicin is isolated from Sarpgandha.

QUESTION: 12

Which one of the following is an Indian medicinal plant ?

[1996]

Solution:

Rauwolfia ser pentina belong to family Apocynaceae, its roots yield a chemical useful for high blood pressure.

QUESTION: 13

Hypersensitivity to an allergen is associated with

[1996]

Solution:

Allergy means all kinds of untoward reactions manifested in the body due to hypersensitivity of substances called allergens. Allergy reactions occur due to liberation of histamine by tissue cells.

QUESTION: 14

In which one of the following pairs of diseases both are caused by viruses ?

[1996]

Solution:

Tetanus  and typhoid are caused by bacteria.
Whooping cough is caused by bacteria. Sleeping sickness is caused by parasitic  flees.
Syphilis is caused by bacteria while AIdS is final stage of HIV viral disease.
Measles and Rabies are caused by virus.

QUESTION: 15

Retroviruses are implicated as a cause for cancer in humans because they

[1996]

Solution:

Cancer is initiated when the inactive protooncogenes are activated to cellular oncogenes which trigger uncontrolled cell multiplication.

QUESTION: 16

Passive immunity was discovered by

[1996]

Solution:
QUESTION: 17

Chemically an antibody is a

[1996, 99]

Solution:

Antibodies are specific proteins synthesized by the host in response to an antigen. All antibody molecules are immunoglobulins.

QUESTION: 18

Which of the following symptoms indicate radiation sickness?

[1997]

Solution:

Exposure to radiation results in the following immediate effects :
(i) Change in cell metabolism
(ii) Crystallization of haemoglobin
(iii) Breakdown of RBCs
(iv) Loss of hair, nails
(v) Impairment of vision and damage of different tissues

QUESTION: 19

Diptheria is caused by

[1997]

Solution:

diptheria is a highly infectious disease caused by Cornybacterium diptheriae which  liberates soluble toxin. The toxin affects nerves and cause double vision, difficulty in swallowing and paralysis of breathing muscles and limbs.

QUESTION: 20

Which one of the following diseases is now considered nearly eradicated from India ?

[1997]

Solution:

Small pox, caused by Variola virus, is an acute highly communicable disease which has been irradicated not only from India but from the whole world.

QUESTION: 21

If a certain person shows production of interferons in his body, the chances are that he has got an infection of

[1997]

Solution:

Interferons are produced in response to viral infections. Typhoid and tetanus are bacterial diseases. Malaria is caused by a protozoan. Measles is a viral disease.

QUESTION: 22

Which one of the following is an opiate narcotic?

[1997]

Solution:

Opiate Narcotics are opium and its derivatives which suppress brain activity and relieve pain. Also called pain killers. These are extracted from unripe capsules of poppy plant (Papaver somniferum). eg. Morphin, Heroin.

QUESTION: 23

The use of Cannabis products (bhang, ganja, charas, marijuana or hashish) causes

[1997]

Solution:

Tranquillizers bring about depression of brain activity and feeling of calmness. Stimulants stimulate the nervous system, and increase alertness  and activity. Hallucinogens (Cannabis products) alters thoughts, perceptions and feelings.

QUESTION: 24

Human immuno deficiency virus (HIV) has a protein coat and a genetic material which is

[1998, 2000]

Solution:

HIV is a spherical , enveloped virus of about 90-120 nm diameter. Its nucleocapsid is icosahedral and its genome consists of a single-stranded RNA filament segmented into two identical filaments and associated with a "reverse transcriptase enzyme".

QUESTION: 25

Botulism caused by Clostridium botulinum affects the

[1998]

Solution:

Botulism is caused by the ingestion of food containing the toxin of Clostridium botulinum. Before the introduction of a strict canning code, the food canning industry was responsible for many deaths each year from botulism (Food poisoning).
Botulism is a rare but serious paralytic illness caused by a nerve toxin that is produced by the bacterium Clostridium botulinum. This bacterium produces an exotoxin which is highly toxic for the synaptic ends of the nerves where it blocks the release of acetylcholine which is a chemical necessary for the transmission of nerve impulse across the synapses.