Test: Heredity And Variation 2 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Heredity And Variation 2 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Heredity And Variation 2 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Heredity And Variation 2 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Heredity And Variation 2 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Heredity And Variation 2 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Heredity And Variation 2 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following conditions in humans. is correctly matched with its chromosomal abnormality/linkage?

[2008]

Solution:

Klinefelter's syndrome is a genetic disorder affecting men in which an individual gains an extra X chromosome, so that the usual Karyotype of XY is replaced by one of XXY. Symptoms of  Klinefelter's syndrome  named after us physician H.P. Klinefelter, include female characteristics (such as breast enlargement). 

QUESTION: 2

Study the pedigree chart given below: What does it show?

[2009]

Solution:

The chart shows the inheritance of a condition like phenylketonuria as an autosomal recessive trait. Parents’ needs to be heterozygous as two of their children are known to be sufferer of the disease. It cannot be recessive sex linked inheritance because then the male parent would also be sufferer.

QUESTION: 3

The genetic defect - Adenosine deaminase (ADA) deficiency may be cured permanently by:

[2009]

Solution:

By introducing bone marrow cells producing ADA into cells at early embryonic stages, the genetic defect adenosine deaminase (ADA) deficiency may be cured permanently. It is due to mutation.

QUESTION: 4

Sickle cell anaemia is:

[2009]

Solution:

Sickle cell anaemia is caused by a change in a single base pair of DNA. Sickle-cell anaemia is the name of a specific form of sickle-cell disease in which there is homozygosity for the mutation that causes HbS. Sickle-cell disease, or sicklecell anaemia (or drepanocytosis), is a life-long blood disorder characterized by red blood cells that assume an abnormal, rigid, sickle shape. Sickling decreases the cells flexibility and results in a risk of various complications. ‘

QUESTION: 5

Select the incorrect statement from the following:

[2009]

Solution:

Baldness is a sex influenced trait. The dominance of alleles may differ in heterozygotes of the two sexes.

QUESTION: 6

Point mutation involves:

[2009]

Solution:

A point mutation is a simple change in one base of the gene sequence. This is equivalent to changing one letter in a sentence, such as this example, where we change the ‘e’ in cat to an ‘h’: Original: The fat cat ate the wee rat. Point Mutation: The fat hat ate the wee rat.

QUESTION: 7

Which one of the following can not be explained on the basis of Mendel’s Law of Dominance?

[2010]

Solution:

According to Mendel’s law of Dominance, out of two contrasting allelomorphic factors only one expresses itself in an individual. The factor that expresses itself is called dominant while the other which has not shown its effect in the heterozygous individual is termed as recessive. The option (c) in the given question cannot be explain-ed on the basis of law of dominance. It can only be explained on the basis of Mendel’s Law of independent assortment, according to which in a dihybrid cross, the two alleles of each character assort independently of the alleles of other character and separate at the time of gamete formation.

QUESTION: 8

The genotype of a plant showing the dominant phenotype can be determined by :

[2010]

Solution:

Test cross is the cross of an individual with an individual having recessive phenotype. It is used to determine the genotype of a plant showing the dominant phenotype, that means to determine whether the individual exhibiting dominating characters are homozygous or heterozygous.

QUESTION: 9

Select the correct statement from the ones given below with respect to dihybrid cross.

[2010]

Solution:

Linkage is the inheritance of genes of same chromosome together and capacity of these genes to retain their parental combination in subsequent generation. The strength of linkage between two genes is inversely proportional to the distance between the two. This means, two linked genes show higher frequency of recombination if the distance between them is higher and lower frequency if the distance is smaller.

QUESTION: 10

Infectious proteins are present in:

[2010]

Solution:

Infections proteins are rich in prions. Prions are made of proteins without nucleic acid. It is the causal agent of scrapie disease of sheep.

QUESTION: 11

Which one of the following conditions correctly describes the manner of determining the sex in the given example?

[2011]

Solution:

In grasshopper the males lack a Y-sex chromosome and have only an X-chromosome. They produce sperm cells that contain either an X chromosome or no sex chromosome, which is designated as O.

QUESTION: 12

When two unrelated individuals or lines are crossed, the performance of F1 hybrid is often superior to both parents. This phenomenon is called:

[2011]

Solution:

Heterosis or hybrid vigor occurs when two unrelated individuals or lines are crossed, the performance of F1 hybrid, which is often superior to both is parents.

QUESTION: 13

Mutations can be induced with :

[2011]

Solution:

Mutation can be induced by gamma radiation.

QUESTION: 14

A person with unknown blood group under ABO system, has suffered much blood loss in an accident and needs immediate blood transfusion. His one friend who has a valid certificate of his own blood type offers blood donation without delay. What would have been the type of blood group of the donor friend?

[2011]

Solution:

Type Oblood group is considered the universal donor blood group. It can potentially be transfused to any patient regardless of their blood type. In emergency situation, this type of blood can be given to the patient.

QUESTION: 15

Test cross in plants or in Drosophila involves crossing

[2011M]

Solution:

In test cross, genotype of an organism showing dominant phenotype is determined by crossing it with homozygous recessive genotype.

QUESTION: 16

The unequivocal proof of DNA as the genetic material came from the studies on a

[2011M]

Solution:

Bacteriophage was used by Hershey and Chase to prove DNA as genetic matterial.

QUESTION: 17

Which one of the following conditions of the zygotic cell would lead to the birth of a normal human female child ?

[2011M]

Solution:

Two X chromosomes would lead to the birth of normal human female child.

QUESTION: 18

A certain road accident patient with unknown blood group needs immediate blood transfusion. His one doctor friend at once offers his blood.What was the blood group of the donor?

[2012]

Solution:

Blood group O acts as universal donor.

QUESTION: 19

A normal- visioned man whose father was colour. blind, marries a woman whose father was also colour blind. They have their first child as a daughter. what are the chance that this child would be colour blind ?

[2012]

Solution:

If a normal visioned man marries a woman whose father was also colourblind. Then his wife would be carried of this disease if her mother was normal. This trait passed in to children but daughters produce by this couple are carrier not the colourblind. 50% of sons would be colourblind.

QUESTION: 20

Which one of the following is a wrong statement regarding mutations?

[2012M]

Solution:

Change in single base pair of DNA is also a type of mutations called point mutations. It is a type of mutation that causes the replacement of a single base nucleotide with another nucleotide of the genetic material, DNA or RNA. For example, a point mutation is the cause of sickle cell disease.

QUESTION: 21

A test cross is carried out to

[2012M]

Solution:

A test cross, first introduced by Gregor Mendel, is used to determine if an individual exhibiting a dominant trait is homozygous or heterozygous for that trait. It takes place between F1 - Generation and recessive parent.

QUESTION: 22

If two persons with ‘AB’ blood group marry and have sufficiently large number of children these children could be classified as ‘A’ blood group: ‘AB’ blood group: ‘B’ blood group in 1 : 2 : 1 ratio. Modern technique of protein electrophoresis reveals presence of both ‘A’ and ‘B’ type proteins in ‘AB’ blood group individuals. This is an example of :              

[NEET 2013]

Solution:

ABO blood group system in human beings is an example of codominant, dominant recessive and multiple alletes. Blood groups are controlled by the gene I located on 9th chromosome that has 3 multiple alleles, out of which any two are found in a person. In codominance both gene express it self completely.

QUESTION: 23

Which Mendelian idea is depicted by a cross in which the F1 generation resembles both the parents?

[NEET 2013]

Solution:

In Co-dominance F1 generation resemble both the parents. Ex : Blood group inheritance.

QUESTION: 24

Which of the following statements is not true of two genes that show 50% recombination frequency?

[NEET 2013]

Solution:

Tightly linked genes show more linkage then crossing over.

QUESTION: 25

The incorrect statement with regard to Haemophilia is :

[NEET 2013]

Solution:

Haemophilia is sex linked recesive disease in which a simple protein that is a part of protein cascade involved in clotting of blood is affected. Due to this, in an affected individual a simple cut will result in non stop bleeding.