Test: Human Reproduction 1 - From Past 28 Years Questions


11 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Human Reproduction 1 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Human Reproduction 1 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 11 Multiple Choice Questions for NEET Test: Human Reproduction 1 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Reproduction 1 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Human Reproduction 1 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Reproduction 1 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The shared terminal duct of the reproductive and urinary system in the human male is:            [2014]

Solution:

(a) Urethra is a tube that connects the urinary bladder to the genitals for the removal of fluids from the body. The urethra travels through the penis, and carries semen as well as urine. 

QUESTION: 2

The main function of mammalian corpus luteum is to produce:          [2014]

Solution:

The corpus luteum is a temporary endocrine structure in female mammals, that is involved in the production of relatively high levels of progesterone.

Thus, the correct answer is option (B), 'Progesterone'.

QUESTION: 3

Select the correct option describing gonadotropin activity in a normal pregnant female:           [2014]

Solution:

(c) Synthesis of estrogen and progesterone due to high level of hCG is a normal gonadotropic activity in a normal pregnant female. 

QUESTION: 4

Which of these is not an important component of initiation of parturition in humans ? [2015 RS]

Solution:

(c) The role of prolactin is not concerned with initiation of parturition in humans. Prolactin is responsible for milk synthesis in mammary glands. When the levels of estrogen and progesterone become low at parturition, then anterior pituitary activates to release prolactin. 

QUESTION: 5

Capacitation refers to changes in the :           [2015 RS]

Solution:

(d) Capacitation and acrosomal reaction occur before fertilization. The process of capacitation happens when sperms enter vagina. During this period, cholesterol vesicles are removed from the acrosome

QUESTION: 6

 Which of the following cells during gametogenesis is normally diploid?                  [2015 RS]

Solution:

(b) During gametogenesis, spermatogonia are diploid because of undergoing the process of meiosis. 

QUESTION: 7

Which of the following events is not associated with ovulation in human female?            [2015 RS]

Solution:

(d) In human female, during ovulation, LH surge takes place due to hypersecretion of estrogen, which induces positive feed back to anterior pituitary for secretion of LH. 

QUESTION: 8

A childless couple can be assisted to have a child through a technique called GIFT. The full form of this technique is :       [2015 RS]

Solution:

(a) GIFT (Gamete Intra Fallopian Transfer) is a technique helping to have a child.

QUESTION: 9

Which of the following layers in an antral follicle is acelluar ?         [2015 RS]

Solution:

(c) Zona pellucida is formed as a new membrane by secondary oocyte around itself. 

QUESTION: 10

Fertilization in humans is practically feasible only if           [2016]

Solution:

(b) The word ampulla is derived from the Latin word 'flask'. Being the second portion of the fallopian tube, it is the intermediate dilated portion which immediately curves over the ovary. This is the common site of human fertilization as both the ovum and sperms are simultaneously transported here

QUESTION: 11

Select the incorrect statement :             [2016]

Solution:

 In follicular phase of menstrual cycle. LH and FSH increase gradually and stimulate follicular development as well as secretion of estrogens by the growing follicles.