Test: Human Reproduction 2 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Human Reproduction 2 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Human Reproduction 2 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Human Reproduction 2 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Reproduction 2 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Human Reproduction 2 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Reproduction 2 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In humans, at the end of the first meiotic division, the male germ cells differentiate into the

[2008]

Solution:

In human, at the end of the first meiotic division, the male germ cells differentrate into the secondary. 

QUESTION: 2

Which extra-embryonic membrane in humans prevents desiccation of the embryo inside the uterus?

[2008]

Solution:

Amnion is an extraembryonic membrane in human prevents desiccation of the embryo inside the uterus. Amnion is a membrane that encloses the embryo of reptiles, birds and mammals within the amniotic cavity. This cavity is filled with amniotic fluid, in which the embryo is protected from dessication and from external pressure. 

QUESTION: 3

Which one of the following statements is incorrect about menstruation?

[2008]

Solution:

In human female, the periodic discharge of blood, mucus and cellular debris from uterine wall from non-pregnant women of sexual maturity is known as menstrual cycle. Few hours before the start of mensuration, the spiral arterioles constrict one by one resulting into the blanch mucosa. The mucosa shrinks and the death of the blood deprived tissues takes place. 

QUESTION: 4

Which one of the following is the correct matching of the events occurring during menstrual cycle?

[2009]

Solution:

The corpus luteum is essential for establishing and maintaining pregnancy in females. In the ovary, the corpus luteum secretes estrogens and progesterone, which are steroid hormones responsible for the thickening of the endometrium and its development and maintenance, respectively.

QUESTION: 5

Seminal plasma in human is rich in

[2009]

Solution:

Seminal plasma is composed of the fluid and sperms from the vas deferens The major components of the seminal plasma in the male reproductive system are mucusspermatozoa, and various secretions of accessory glands. The seminal plasma is rich in fructose, calcium, ascorbic acid, and certain enzymes. It provides nourishment and protection to sperms.

 

QUESTION: 6

Given below is a diagrammatic sketch of a portion of human male reproductive system. Select the correct set of the names of the parts labelled A, B, C, D.

[2009]

Solution:

The human male reproductive system consists of a number of sex organs that are a part of the human reproductive process. In diagram of male reproductive system of human, the point indicated by A,B,C,D are vas deferens, seminal vesicle, prostate and bulbourethral gland.

QUESTION: 7

Foetal ejection reflex in human female is induced by

[2009]

Solution:

Foetal ejection reflex in human female is induced by fully developed foetus and placenta. When a woman is in a lithotomy or semi-sitting position, the Foetal Ejection Reflex is impaired and the increased pain caused by the sacrum’s inability to move as the baby descends can be intolerable.

QUESTION: 8

The correct sequence of spermatogenetic stages leading to the formation of sperms in a mature human testes is:

[2009]

Solution:

The formation of sperms in mature human testes completed in three important phases in gametogenesis- multiplication, growth and maturation phase. During these phases primarily germ cells change into spermatogonia then spermatocyte during growth phase which change into spermatoids and spermatids into sperms.

QUESTION: 9

Which one of the following is the most likely root cause why menstruation is not taking place in regularly cycling human female?

[2009]

Solution:

Fertilization of ovum is the most likely root cause why menstruation is not taking place in regularly cycling human female. In order for fertilization to occur, one of these sperm must attach itself to the ovum and penetrate its outer surface. The fertilized ovum will then continue travelling down the fallopian tube, taking several days until it reaches the uterus. When it arrives, it attaches itself to the lining of the uterus and continues to grow. If the ovum is not fertilized it will die and the progesterone and oestrogen hormone levels will drop. Without these hormones the prepared uterus lining breaks up and is released through the vagina. This is known as a ‘period’.

QUESTION: 10

A change in the amount of yolk and its distribution in the egg will affect

[2009]

Solution:

A change in the amount of yolk and its distribution in the egg will affect pattern of cleavage. The pattern of cleavage is influenced by the amount of yolk in the egg. In eggs with less yolk, cleavages are equal, and the resulting blastomeres are of similar size. If the yolk is localized, such as in frog eggs, then clevages are unequal, the cells derived from the yolky region (the vegetal pole) are larger than those derived from the region without yolk (the animal pole).

QUESTION: 11

In vitro fertilisation is a technique that involves transfer of which one of the following into the fallopian tube?

[2010]

Solution:

In vitro fertilization (IVF) or test-tube baby technique involves fertilizing one or more eggs outside the body and then transferring the fertilized eggs known as pre-embryos back into the uterus. Zygote Intra Fallopian Transfer (ZIFT) is an example of IVF. In this, the zygote or early embryos upto 8 blastomeres are transferred into the Fallopian tube. If the embryo has more than 8 blastomeres then it is transferred into uterus called as IUT.

QUESTION: 12

Sertoli cells are found in

[2010]

Solution:

Sertoli cells are found in the walls of seminiferous tubules of the testes. They anchor and provide nutrition to the developing germ cells especially the spermatids.

QUESTION: 13

Vasa efferentia are the ductules leading from

Solution:

Rete testis is connected to caput epididymis by 12-20 fine tubules called vasa efferentia or ductuli efferens. These collect sperms from inside the testis and transfer them to the epididymis. Vas deferens arises from caudal epididymis, conducts sperms from epididymis to urethra.

QUESTION: 14

Seminal plasma in human males is rich in :

[2010]

Solution:

Seminal plasma in human males are rich in fructose, calcium and certain enzymes. They provide a medium for transport of sperms, nourishes and activates sperms.

QUESTION: 15

The permissible use of the technique amniocentesis is for

[2010]

Solution:

Amniocentesis involves prenatal diagnosis of metabolic error and other genetic abnormalities.

QUESTION: 16

The signals for parturition originate from

[2010]

Solution:

Parturition is the process of delivery of the foetus. The signals for parturition originate from the fully developed foetus and placenta that induce uterine contraction called foetal ejection reflex. This triggers the release of oxytocin hormone from pituitary. This in turn leads to expulsion of the baby out of uterus.

QUESTION: 17

The first movements of the foetus and appearance of hair on its head are usually observed during which month of pregnancy?

[2010]

Solution:

In human beings, after one month of pregnancy, the embryo’s heart is formed. By end of second month pregnancy, the foetus develops limbs and digits. By end of 12 weeks, major organ systems are formed. After fifth month, the first movement off foetus and appearance of hair on its head are observed. By the end of 24 weeks, the body is covered with hairs, eye lids separate and eyelashes are formed.

QUESTION: 18

The second maturation division of the mammalian ovum occurs

[2010]

Solution:

In Oogenesis, the second maturation division occurs until after the ovum has been penetrated by a sperm. Oogenesis involves the formation of haploid female gametes, ova, from this diploid egg mother cells, oogonia of ovary of female organism.

QUESTION: 19

Which one of the following statements about human sperm is correct?

[2010]

Solution:

Acrosome a small pointed structure at the tip of nucleus. It breaks down just before fertilization, releasing hydrolytic enzymes that assist penetration between follicle cells that surrounds the ovum, thus facilitating fertilization.

QUESTION: 20

Which one of the following statements about morula in humans is correct?

[2010]

Solution:

Morula is a solid ball contained within the zone pellucida. It has almost equal quantity of cytoplasm as an uncleaved zygote but much more DNA.

QUESTION: 21

The part of fallopian tube closest to the ovary is

[2010]

Solution:

The part of fallopian tube closest to the ovary is infundibulum. Infundibulum possess finger-like projections called fimbriae that help in collection of ovum after ovulation. It leads to wider part of oviduct called ampulla. The last part of oviduct is isthmus that has a narrow lumen and joins the uterus.

QUESTION: 22

If for some reason, the vasa efferentia in the human reproductive system gets blocked, the gametes will not be transported from

[2011]

Solution:

If the vasa efferentiain the human reproductive system get blocked the gametes will not be transformed from testes to epididymis.

QUESTION: 23

The testes in humans are situated outside the abdominal cavity insides pouch called scrotum. The purpose served is for

[2011]

Solution:

The testes are present in the scrotum which maintains the scrotal temperature below 2ºC of the internal body temperature.

QUESTION: 24

The figure given below depicts a diagrammatic sectional view of the female reproductive system of humans. Which one set of three parts out of I-VI have been correctly identified ?

[2011]

Solution:

In the given figure
III - marked portion is Infundibulum
IV - marked portion is Fimbriaa
V - marked portion is Cervix

QUESTION: 25

What happens during fertilisation in humans after many sperms reach close to the ovum?

[2011M]

Solution:

During fertilisation in humans, many sperms reach close to the ovum. As sperm comes in contact with the zona pellucida layer of the ovum it induces changes in the membrane that blocks the entry of additional sperm. The secretions of acrosome helps one sperm enter cytoplasm of ovum through zona pellucida.