Test: Microbes In Human Welfare 2 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Microbes In Human Welfare 2 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Microbes In Human Welfare 2 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Microbes In Human Welfare 2 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Microbes In Human Welfare 2 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Microbes In Human Welfare 2 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Microbes In Human Welfare 2 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one thing is not true about antibiotics?

[1996]

Solution:

'Each antibiotic is effective only against one particular kind of germ' is not correct.

QUESTION: 2

Which of the following is likely to be achieved in the coming two decades?

[1997]

Solution:

Control of cancer is likely to be achieved in the coming two decades.

QUESTION: 3

Gobar gas contains mainly

[1997]

Solution:

Gobar gas contains mainly CH4 + CO2.

QUESTION: 4

Which one of the following is non-symbiotic biofertilizer?

[1998]

Solution:

Azotobacter is a free living nitrogen fixing bacterium, Rhizobium is symbiotic and found in the root nodules of leguminous plants, Anabaena occurs in assoction with Azolla. VAM is vesicular arbuscular mycorrhiza.

QUESTION: 5

Farmers have reported over 50% higher yields of rice by using the biofertilizer

[1998]

Solution:

Farmers have reported over 50% higher yields of rice by using the biofertilizer Azolla pinnata.

QUESTION: 6

The aquatic fern, which is an excellent biofertiliser is

[1999]

Solution:

Azolla is a freshwater fern harbouring a bluegreen alga - Anabaena in its leaf cavities. The alga fixes atmospheric nitrogen and releases nitrogenous compounds in leaf cavities. This symbiotic system is the main source of algal biofertilizer in rice fields.

QUESTION: 7

Which of the following is pair of biofertilizers?

[2001]

Solution:

Azolla and blue green algae- Anabaena form biofertilizer in rice fields.

QUESTION: 8

Two microbes found to be very useful in genetic engineering are

[2006]

Solution:

Escherichia coli is a bacterium found in human colon. On this bacterium scientists have made extensive genetic experiments to make some vital chemicals like insulin. Another bacterium is Agrobacterium tumefaciens which causes crown gall in plants is extensively used for genetic experiments.

QUESTION: 9

Probiotics are

[2007]

Solution:

Probiotics are defined as live microorganisms, including Lactobacillus species, Bifidobacterium species and yeasts, that may beneficially affect the host upon ingestion by improving the balance of the intestinal microflora. The dietary use of live microorganisms has a long history.

QUESTION: 10

Trichoderma harzianum has proved a useful microorganism for

[2008]

Solution:

Trichoderma harzianum has proved a useful microorganism for biological control of soil borne plant pathogens. Trichoderma harzianum is a fungus that is also used as a fungicide. It is used for foliar application, seed treatment and soil treatment for suppression of various disease causing fungal pathogens. Commercial biotechnological products such as 3 Tac have been useful for treatment of Botrytis, Fusarium, Penicillium sp. It is also used for manufacturing enzymes.

QUESTION: 11

Human insulin is being commercially produced from a transgenic species of

[2008]

Solution:

Human insulin is being commercially produced from a transgenic species of Escherichia coli. E. coli is a bacterium that is commonly found in the lower intestine of warm blooded animals. The bacteria can also be grown easily and its genetics are comparatively simple and easily manipulated, making it one of the best studied prokaryotic model organisms, and an important species in biotechnology.

QUESTION: 12

Cryl endotoxins obtained from Bacillus thuringiensis are effective against

[2008]

Solution:

Cry I endotoxine obtained from Bacillus thuringiensis are effective against bollworms. A bollworm is a common term for any larva of a moth that attacks the fruiting bodies of certain crops, especially cotton.

QUESTION: 13

A common biocontrol agent for the control of plant diseases is

[2010]

Solution:

A common biocontrol agent for control of plant diseases is Trichoderma. Trichoderma is a tree living fungus that exert biocontrol over several plant pathogens for the control of plant diseases. It is the natural method of pest and pathogen control.

QUESTION: 14

The common nitrogen fixer in paddy fields is

[2010]

Solution:

The common nitrogen fixer in paddy field is Azospirillum. It is an anaerobic bacteria that forms loose association with roots of paddy crops.

QUESTION: 15

Which one of the following is not used in organic farming?

[2010]

Solution:

Organic farming involves use of organic wastes and other biological material along with beneficial microbes to release nutrients to crop to increase the soil fertility in an ecofriendly, and pollution tree environment. Glomus, earthworm and Oscillatoria can be used in organic farming while snail cannot. 

QUESTION: 16

An organism used as a biofertilizer for raising soyabean crops is

[2011]

Solution:

Rhizobium is a nitrogen fixing bacteria, which acts as a biofertilizer in soil to produce soyabean crops.

QUESTION: 17

Which one of the following help in absorption of phosphorus from soil by plants?

[2011]

Solution:

Glomus aggregatum is a  mycorrhizal fungus used as a soil inoculant in agriculture and horticulture. Its purpose is to increase the surface area of roots for nutrient absorption like phosphorus.

QUESTION: 18

Which one of the following is a wrong matching of a microbe and its industrial product, while the remaining three are correct ?

[2011M]

Solution:

Clostridium butylicum industrially produces butyric acid.

QUESTION: 19

Monascus purpureus is a yeast used commercially in the production of :

[2012]

Solution:

Monascus purpureus is a yeast used in the production of statins which are used in lowering blood cholestrol.

QUESTION: 20

A patient brought to a hospital with myocardial infarction is normally immediately given :

[2012]

Solution:

Streptokinase is immediately given to dissolve the thrombus carring myocardial infarction

QUESTION: 21

Which one of the following microbes forms symbiotic association with plants and helps them in their nutrition

[2012]

Solution:

Glomus is endomycorrhiza that helps in absorption of nutrition specially phosphorus from soil.

QUESTION: 22

Yeast is used in the production of

[2012]

Solution:

Saccharomyces cervisiae is a yeast used in making bread (Baker’s yeast) and commercial production of ethanol. 

QUESTION: 23

A nitrogen-fixing microbe associated with Azolla in rice fields is :

[2012]

Solution:

Anabaena azollae resides in the leaf cavities of the fern Anabaena. It fixes nitrogen. A part of the fixed nitrogen is excreted in the cavities and becomes available to the fern. The decaying fern plants release the same for utilization of the rice plants.

QUESTION: 24

Which one of the following is an example of carrying out biological control of pests/ diseases using microbes ?

[2012]

Solution:
QUESTION: 25

Maximum nutritional diversity is found in the group.

[2012]

Solution:

Maximum nutritional diversity is shown by the members of kingdom - Monera. Some of them are autotrophic (e.g. photosynthetic autotrophic or chemosynthetic autotrophic) while the vast majority are heterotrophs (e.g., saprotrophic or parasitic). Ecologically, these may be producers or decomposers.