Test: Molecular Basis Of Inheritance 1 - From Past 28 Years Questions


18 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Molecular Basis Of Inheritance 1 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Molecular Basis Of Inheritance 1 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 18 Multiple Choice Questions for NEET Test: Molecular Basis Of Inheritance 1 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Molecular Basis Of Inheritance 1 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Molecular Basis Of Inheritance 1 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Molecular Basis Of Inheritance 1 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is wrongly matched?                [2014]

Solution:

Process of copying genetic information from DNA to RNA is called transcription. At a time only one DNA strand is being transcribed into RNA. The strand of DNA with polarity 3' → 5' act as template strand and the DNA strand with polarity 5' → 3' act as coding strand.

QUESTION: 2

Transformation was discovered by:                    [2014]

Solution:

Frederick Griffith (in 1928), a British Medical officer described the phenomenon of bacterial transformation. He carried out experiment with Streptococcus pneumoniae (bacterium causing pneumonia) which is used to infect mice. By using S Strain (heat killed) and R strain (live) it was concluded that R strain has been transformed by some material of S strain which makes R strain virulent and enable to synthesize smooth polysachharide.

QUESTION: 3

Which of the following important biochemical reactions in living systems is catalyzed by a ribosome?

Solution:

In prokaryotes the 23srRNA of the larger subunit of ribsome is a ribozyme that catalyzes peptide bond formation.

QUESTION: 4

Commonly used vectors for human genome sequencing are:                        [2014]

Solution:

Human genome sequencing is a process that determines the complete DNA sequence of an organism's genome at a single time. This requires sequencing all of an organism's chromosomal DNA as well as DNA contained in the mitochondria and, for plants, in the chloroplast. Commonly used vectors for human genome sequencing are BAC (Bacterial artificial chromosomes) and YAC (Yeast artificial chromosomes).

QUESTION: 5

A man with blood group 'A' marries a woman with blood group 'B'. What are all the possible blood groups of their offsprings ?                 [2015 RS]

Solution:

Possible × Possible genotype genotype of man with blood of woman with group A blood group B I A IA, IA IO × IB IB, IB IO If the genotype is I A IO × IB IO The possibility of resultant blood group may be A, B, AB and O.

QUESTION: 6

In sea urchin DNA, which is double stranded, 17% of the bases were shown to be cytosine. The percentages of the other three bases expected to be present in this DNA are :                  [2015 RS]

Solution:

Chargaff's rule states that A = T and G º C. The molar amount of adenine = molar amount of thymine. The molar amount of guanine = molar amount of cytosine. Hence, G is 17%, so, C = 17% A = 33%, so, T = 33%

QUESTION: 7

The movement of a gene from one linkage group to another is called :              [2015 RS]

Solution:

In translocation, the movement of a gene takes place from one linkage group to another between non-homologous chromosomes.

QUESTION: 8

Gene regulation governing lactose operon of E.coli that involves the lac I gene product is :             [2015 RS]

Solution:

Lac operon under control of repressor shows a negative regulation. Operon has inducible nature.

QUESTION: 9

The chromosomes in which centromere is situated close to one end are:              [2015 RS]

Solution:

In acrocentric chromosomes, one arm is very short but another is long.

QUESTION: 10

Multiple alleles are present :              [2015 RS]

Solution:

All alleles of a gene are situated on the same loci of chromosome in organisms.

QUESTION: 11

An abnormal human baby with 'XXX' sex chromosomes was born due to

Solution:

Alleles are different molecular forms of a gene, representing altemate forms of a given character.

Height of a pea plant-T for tallness and t for dwarfness.

T and t are altemate forms for given character of height.

Heterozygotes and homozygotes refers to inheritance of two different and similar travels for a character respectively.

QUESTION: 12

Which one of the following is not applicable to RNA?                 [2015 RS]

Solution:

Chargaff's rule is not applicable to RNA

QUESTION: 13

A pleiotropic gene:                [2015 RS]

Solution:

A pleiotropic gene regulates multiple traits (characte- ristics) in an individual.

QUESTION: 14

A gene showing codominance has:              [2015 RS]

Solution:

In codominance both alleles are independently expressed in the heterozygote

QUESTION: 15

The term 'linkage' was coined by :              [2015 RS]

Solution:

Thomas Hunt Morgan won the Nobel Prize (1933) in physiology or medicine for the function of chromosomes in heredity

QUESTION: 16

A complex of ribosomes attached to a single strand of RNA is known as                 [2016]

Solution:

A polysome or polyribosome is a complex of an mRNA molecule and two or more ribosomes, which is formed during the active translation process. They were initially named as ergosomes in 1963. However, further research by Jonathan Warner and Alex Rich characterized polysome.

QUESTION: 17

Which of the following is not required for any of the techniques of DNA fingerprinting available at present ?        [2016]

Solution:

Zinc-finger analysis is used for protein analysis. The zinc finger proteins are a super family of proteins involved in numerous activities of plant growth and development.

QUESTION: 18

Which one of the following is the starter codon?          [2016]

Solution:

The start codon is the first codon of a messenger RNA (mRNA) transcript translated by a ribosome. The start codon always codes for methionine in eukaryotes and a modified Met (fMet) in prokaryotes. The most common start codon is AUG