Test: Molecular Basis Of Inheritance 2 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Molecular Basis Of Inheritance 2 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Molecular Basis Of Inheritance 2 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Molecular Basis Of Inheritance 2 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Molecular Basis Of Inheritance 2 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Molecular Basis Of Inheritance 2 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Molecular Basis Of Inheritance 2 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

E.coli cells with a mutated z gene of the lac operon cannot grow in medium containing only lactose as the source of energy because:

[2005]

Solution:

Operons are segments of genetic material which function as regulated unit or units that can be switched on and switched off. An operon consists of one to several structural genes. (Three in lac operon) These are genes which produce mRNAs for forming polypeptides / proteins / enzymes. Z (produces enzyme β galactosidase for splitting lactose into glucose and galactose). Y (produces enzyme galactoside permease required in entry of lactose) A (produces enzyme thiogalactoside trans- acetylase).
The three structural genes of the operon produce a single polycistronic mRNA.

QUESTION: 2

During transcription holoenzyme RNA polymerase binds to a DNA sequence and the DNA assumes a saddle like structure at that point. What is that sequence called?

[2005]

Solution:

About 28 base pairs from transcription start site are TATA boxes. After 40 bases from TATA boxes appears LAAT boxes. Both of these sequence serve as recognition site in Eukaryotic promoters (Transcription in eukaryotic genes in a far more complicated process than in prokaryotes)

QUESTION: 3

Which one of the following makes use of RNA as a template to synthesize DNA?

[2005]

Solution:

Reverse transcriptase (RNA dependent DNA polymerase) is present in some retroviruses eg. HIV virus.

QUESTION: 4

Telomerase is an enzyme which is a

Solution:

Telomerase is a ribonucleoprotein which synthesize the rich strand of telomers in DNA. Telomerase is an enzyme that adds specific DNA sequence repeats ("TTAGGG" in all vertebrates) to the 3' ("three prime") end of DNA strands in the telomere regions, which are found at the ends of eukaryotic chromosomes. The telomeres contain condensed DNA material, giving stability to the chromosomes. The enzyme is a reverse transcriptase that carries its own RNA molecule, which is used as a template when it elongates telomeres, which are shortened after each replication cycle. Telomerase was discovered by Carol W. Greider in 1984.

QUESTION: 5

One gene-one enzyme hypothesis was postulated by

[2006]

Solution:

Beadle & Tatum postulated the theory of ‘One-gene-one-enzyme’ in which they stated that in any living cell there are number of genes present on chromosomes in a linear fashion. One single gene controls the synthesis of one particular enzyme (or protein) in the cell which is responsible for its phenotypic character.

QUESTION: 6

In which mode of inheritance do you expect more maternal influence among the offspring?

[2006]

Solution:

The genes of cytoplasmic characters occur outside the chromosome, in cytoplasm, they inherit their traits like chromosomal genes do. In a zygote formation the cytoplasm comes from the mother’s ova and hence the cytoplasmic characters must come from maternal side and this is the reason that cytoplasmic inheritance is also known as maternal inheritance.

QUESTION: 7

The okazaki fragments in DNA chain growth

[2007]

Solution:

Okazaki fragments in DNA are linked up by the enzyme DNA ligase. Replication always ocur in 5' - 3' direction. Okazaki fragments synthesized on 3' - 5' DNA template, join to form lagging strand which grows in 3' - 5' direction.

QUESTION: 8

The length of DNA molecule greatly exceeds the dimensions of the nucleus in eukaryotic cells. How is this DNA accommodated?

[2007]

Solution:

The nucleosome model explains the packaging of histone proteins and DNA in the chromatin material which forms the chromosome.

QUESTION: 9

A sequential expression of a set of human genes

[2007]

Solution:

A sequential expression of a set of human genes is the DNA sequence. Because gene is the functional part of DNA sequence.

QUESTION: 10

During transcription, RNA polymerase holoenzyme binds to a gene promoter and assumes a saddle-like structure, what is it’s DNA-binding sequence?

[2007]

Solution:

The DNA binding sequence for RNA polymerase is called TATA box.

QUESTION: 11

One gene - one enzyme relationship was established for the first time in

[2007]

Solution:

It was given by Geneticists George W. Beadle and E. L. Tatum which states that each gene in an organism controls the production of a specific enzyme. It is these enzymes that catalyze the reactions that lead to the phenotype of the organism.

QUESTION: 12

Molecular basis of organ differentiation depends on the modulation in transcription by

 [2007]

Solution:

The process of formation of protein sequence from DNA strand is called transcription which requires RNA polymerase chain. RNA  polymerase chains are of 3-types in eukaryotes
(i)  RNA polymerase-I
(ii)  RNA polymerase II
(iii) RNA polymerase-III

QUESTION: 13

In the DNA molecule

[2008]

Solution:

In the DNA molecule, there are two strands which run anti parallel one is 5' - 3' direction and other in 3' -5' direction, the two chains are held together by hydrogen bonds between their bases. Adenine (A), a purine of one chain his exactly opposite thymine (T), a pyramidine of the other chain. Similarly, cytosine (C), a pyrimidine lies opposite guanine (G), a purine. This allows a sort of lock & key arrangment between large sized purine & small sized pyrimidine. It is strengthened by the appearance of hydrogen bonds between the two. 

QUESTION: 14

Which one of the following pairs of codons is correctly matched with their function or the signal for the particular amino acid?

[2008]

Solution:

GCU indicates alanine but GUU indicates valine. Stop codons are UAG, UGA and UAA AUG is the most common start codon which does for methionine. UUA indicates leucine but UCA indicates serine. 

QUESTION: 15

Which one of the following pairs of nitrogenous bases of nucleic acids, is wrongly matched with the category mentioned against it?

[2008]

Solution:

Purine is an organic nitrogenous base sparingly soluble in water, that gives rise to a group of biologically important derivatives, notably adenine and guanine, which occur in nucleotides and nucleic acids (DNA and RNA). 

QUESTION: 16

Haploids are more suitable for mutation studies than the diploids. This is because

[2008]

Solution:

Haploids describes a nucleus cell or organism with a single set of unpaired chromosomes. The haploid number is designated as X. Reproductive cells, formed as a result of meiosis are diploid. Fusion of two such cells restores the normal diploid number. Therefore, haploids are more suitable for mutation studies than the diploids. This is because all mutations, whether dominant or recessive are expressed in haploids.

QUESTION: 17

T.O. Diener discovered a:

[2009]

Solution:

Theodor O. Diener discovered the Potato Spindle Tuber Viroid (“PSTVd”), the first viroid ever identified, in 1971. PSTVd is a small, circular RNA molecule. Dr. Diener discovered that the pathogen causing potato spindle tuber disease is not a virus, as previously believed, but a much smaller, free RNA molecule.

QUESTION: 18

What is not true for genetic code?

[2009]

Solution:

The genetic code consists of 64 triplets of nucleotides. These triplets are called codons. With three exceptions, each codon encodes for one of the 20 amino acids used in the synthesis of proteins. That produces some redundancy in the code. Most of the amino acids being encoded by more than one codon. The genetic code can be expressed as either RNA codons or DNA codons.

QUESTION: 19

Removal of introns and joining the exons in a defined order in a transcription unit is called:

[2009]

Solution:

Splicing is the removal of introns and joining the exons in a defined order in a transcription unit. In molecular biology, splicing is a modification of RNA after transcription, in which introns are removed and exons are joined.

QUESTION: 20

Semi-conservative replication of DNA was first demonstrated in:

[2009]

Solution:

Semiconservative replication of DNA was first demonstrated in Escherichia coli. E. coli is a common type of bacteria that can get into food, like beef and vegetables. The strange thing about these bacteria is that they are not always harmful to you. E. coli normally lives inside your intestines, where it helps your body breakdown and digest the food you eat.

QUESTION: 21

Whose experiments cracked the DNA and discovered unequivocally that a genetic code is a ‘triplet’

[2009].

Solution:

Nirenberg and Mathaei (1961) experimen-tally proved that a single amino acid is determined by a sequence of three nitrogen bases. The sequence of three nitrogen bases determining a single amino acid is called a triplet code. Nirenberg and Mathaei experiments cracked the DNA and discovered unequivocally that a genetic code is a triplet.

QUESTION: 22

Select the two correct statements out of the four (a–d) given below about lac operon.

(i) Glucose or galactose may bind with the repressor and inactivate it
(ii) In the absence of lactose the repressor binds with the operator region
(iii) The z-gene codes for permease
(iv) This was elucidated by Francois Jacob and Jacque Monod

The correct statements are:

[2010]

Solution:

Jacob and Monod proposed the lac operon of E. coli. The lac operon contains a promoter, an operator, and three structural genes called z, y, and a, coding for the enzyme, β galactosidase, permease and transacetylase respectively. The lac regulator gene, designated as i gene, codes for repressor. In the absence of the inducer, the repressor binds to the lac operator, preventing RNA polymerase from binding to the promoter and thus transcribing the structural gene.

QUESTION: 23

The one aspect which is not a salient feature of genetic code, is its being:

[2010]

Solution:

Genetic code is non ambiguous. There is no ambiguity for a particular codon. A particular codon will always code for the same amino acid, where ever it is found.

QUESTION: 24

Satellite DNA is useful tool in:

[2010]

Solution:

Satellite DNA is useful in forensic science. The polymorphism of minisatellite, microsatellite and minivariant repeats is analysed for DNA finger printing, DNA profiling. It helps in the resolution of crimes, legal disputes etc.

QUESTION: 25

Which one of the following also acts as a catalyst in a bacterial cell ?

[2011]

Solution:

23sr RNA acts as a catalyst in a bacterial cell.