Test: Reproductive Health 2 - From Past 28 Years Questions


15 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Reproductive Health 2 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Reproductive Health 2 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for NEET Test: Reproductive Health 2 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reproductive Health 2 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Reproductive Health 2 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reproductive Health 2 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Copper-T is a device that prevents

[2000]

Solution:

Copper T is a small, T-shaped intrauterine contraceptive device (IUCD). The horizontal bar of which fits into the wide top of the uterus and the vertical bar extends down the uterus. It makes the uterus and fallopian tubes produce fluid that kills sperm. This fluid contains white blood cells, copper ions, enzymes, and prostaglandins. Copper ions, released by the IUD, is a spermicide and it kills sperm before it can fertilize the egg. Since fertilization does not occur, implantation of the blastocyst is not possible.

QUESTION: 2

Given below are four methods (A-D) and their modes of action (a-d) in achieving contraception. Select their correct matching from the four options that follow:

[2008]

Solution:

A. The pill — Prevents ovulation
B. Condom — Prevents sperm reaching cervix
C. Vasectomy — Semen contains no   sperms
D. Copper-T — Prevent implantation. 

QUESTION: 3

Consider the statements given below regarding contraception and answer as directed thereafter:

(i) Medical Termination of Pregnancy (MTP) during first trimester is generally safe
(ii) Generally chances of conception are nil until mother breast-feeds the infant upto two years
(iii) Intrauterine devices like copper-T are effective contraceptives
(iv) Contraception pills may be taken upto one week after coitus to prevent conception 

Which two of the above statements are correct? 

[2008]

Solution:

Statements i and iii are correct. - Medical Termination of Pregnancy (MTP) during first trimester is generally safe. - Intrauterine device like copper-T are  effective contraceptives. 

QUESTION: 4

Cu ions released from copper - releasing Intra Uterine Devices (IUDs): [2010]

Solution:

Cu ions released by copper releasing intra uterine devices suppresses sperm motility.
Intra-uterine devices are inserted by doctors in the uterus through vagina. They are available as the non-medicated IUDs, copper releasing IUDs and hormonereleasing IUDs.

QUESTION: 5

Which one of the following is the most widely accepted method of contraception in India, as at present ?

[2011]

Solution:

Intra uterine device (IUD) is a method of contraception in India. The IUD is inserted in the woman’s uterus through the cervix.

QUESTION: 6

Medical Termination of Pregnancy (MTP) is considered safe up to how many weeks of pregnancy?

[2011]

Solution:

Medical termination of pregnancy is considered safe up to twelve weeks of pregnancy.

QUESTION: 7

The technique called gamete intrafallopian transfer (GIFT) is recommended for those females:

[2011M]

Solution:

Gamete intrafallopian transfer (GIFT) is recommended for those females who cannot produce an ovum. In this process, the eggs of the donor woman are removed and in a form of mixture with sperm transferred into fallopian tube of another woman who cannot produce ovum, but can provide suitable environment for fertilization. Thus in GIFT, site of fertilization is fallopian tube, not laboratory.

QUESTION: 8

What is the figure given below showing in particular ?

[2012]

Solution:

The figure shows the tubectomy. This is a surgical method to prevent pregnancy in women. In tubectomy small part of the fallopian tube is removed or tied through a small cut in the abdomen or through vagina. It is very effective method but reversibility is very poor.

QUESTION: 9

The test-tube Baby Prog ramme employs which one of the following techniques

[2012]

Solution:

Test tube baby prog ramme employs zygote intrafallopion transfer (ZIFT) technique. In this technique fusion of ovum and sperm is done outside the body of woman to form zygote which is allowed to divide forming 8 blastomeres, then it is transfered the fallopion tube of the woman.

QUESTION: 10

Which of the following cannot be detected in a developing foetus by amniocentesis?

[NEET 2013]

Solution:

Jaundice cannot be detected in a developing foetus by amniocentesis. It is a foetal sex determination test based on chromosomal pattern in the amniotic fluid surrounding the developing embryo. It is now legally ban in India.

QUESTION: 11

One of the legal methods of birth control is :

[NEET 2013]

Solution:

one of the legal methods of birth control is periodic in which couple abstain from coitus from day 10 to 17 of the menstrual cycle. ... A daybreak coitus may increase the chances of contraception.

QUESTION: 12

Artificial insemination mean:

[NEET 2013]

Solution:

In Artificial Insemination (AI) technique, the semen collected either from the husband  or a healthy donor is artificially introduced either into the vagina or into the uterus (IUI – intrauterine insemination) of the female.

QUESTION: 13

One of the following is not a method of contraception – which one?

[NEET Kar. 2013]

Solution:

Oxytocin is birth hormone and acts on the smooth muscles of our body and stimulates their contraction. Vasopressin acts mainly at the kidney and stimulates resorption of water and electrolytes and reduces loss of water through urine. Hence, it is also called as anti-diuretic hormone (ADH).

QUESTION: 14

Which one of the following statements is correct regarding Sexually Transmitted Diseases (STD)?

[NEET Kar. 2013]

Solution:
QUESTION: 15

The stage transferred into the uter us after induced fertilization of ova in the laboratory is

[NEET Kar. 2013]

Solution:

In Intra-Uterine Transfer (IUT) embryo with more than 8-blastomeres stage (morula) is used for transfer into the uterus.