Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 1 - From Past 28 Years Questions


10 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 1 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 1 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 1 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 1 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 1 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 1 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following layers in the wall of an anther nourishes the developing pollen grains?

Solution:

The tapetum is a specialised layer of nutritive cells found within the anther, of flowering plants, where it is located between the sporangenous tissue and the anther wall. Tapetum is important for the nutrition and development of pollen grains, as well as a source of precursors for the pollen coat.

QUESTION: 2

 Male gametophyte with least number of cell is present in:                  [2014]

Solution:

Lilium is an angiosperm plant, in which male gametophyte is 3 - celled and most reduced gametophyte as compared to Funaria (bryophyte). As we proceed from Thallophyta to angiosperms, there is a reduction in the gametophytic generation they become more and more dependent on sporophyte. In each of the plant groups that succeeded bryophytes, the gametophyte became less and less prominent. In angiosperms like Lilium, the male gametophyte (pollen - grain) is highly reduced and is only a 3 -celled structure.

QUESTION: 3

Function of filiform apparatus is to:                [2014]

Solution:

Filiform apparatus helps in the entry of pollen tube into a synergid in ovule. Filiform apparatus is in form of finger like projection comprising a core of micro fibrils enclosed in a sheath. It resembles transfer cells meant for short distance movement of metabolites. It is responsible for the absorption of food from the nucleus.

QUESTION: 4

Which one of the following may require pollinators, but is genetically similar to autogamy?            [2015 RS]

Solution:

Geitonogamy, genetically, shows similarity with autogamy because the pollen grains are born on the same plant. 

QUESTION: 5

Which one of the following statements is not true?             [2015 RS]

Solution:

Honey is made by nectar and pollens. Bees collect pollen and nectar in the spring when most flowers and plants are in bloom. They collect them in thier stomach but an hour, the nector mixes with the proteins and enzymes produced by bees, which convert nectar into honey. 

QUESTION: 6

 The hilum is a scar on the :            [2015 RS]

Solution:

The hilum is a scar found on the seed coat through which the developing seeds are attached to the fruit. 

QUESTION: 7

Which of the following are the important floral rewards to the animal pollinators? [2015 RS]

Solution:

Nectar and pollen grains are the usual floral rewards which the animal pollinators get. 

QUESTION: 8

Filiform apparatus is characteristic feature of:                       [2015 RS]

Solution:

Synergids have filiform apparatus.

QUESTION: 9

Which one of the following statements is not true?            [2016]

Solution:

Tapetum is important for the nutrition and development of pollen grains, as well as a source of precursors for the pollen coat.

QUESTION: 10

 Which of the following statements is not correct?     [2016]

Solution:

Pollen grains of different species are incompatible, so they fail to germinate. If the pollen-stigma interaction is compatible, the pollen grain hydrates and germinates shortly following landing on the stigma.