Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 2 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 2 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 2 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 2 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 2 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 2 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants 2 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Wind pollinated flowers are

[2010]

Solution:

(b) Pollination by wind is called anemophily. Wind pollinated flowers are small in size, producing large number of dry pollen grains. Pollens are small, dry and light in weight. Grasses are anemophilous plants.

QUESTION: 2

Filiform apparatus is a characteristic feature of 

[2011]

Solution:

A synergid cell wall forms a highly thickened structure called the filiform apparatus at the micropylar end consisting of numerous finger like projections into synergid cytoplasm. These synergid cells are necessary for pollen tube guidance in ovule.

QUESTION: 3

Nucellar polyembryony is reported in species of 

[2011]

Solution:

Nucellar polyembryony is reported in a Citrus species.

QUESTION: 4

In which one of the following pollination is autogamous?

[2011]

Solution:

Cleistogamy is autogamous pollination. When pollination and fertilization occur in unopened flower bud, it is known as cleistogamy. It ensures self-pollination and prevents cross-pollination.

QUESTION: 5

Wind pollination is common in  

[2011]

Solution:

Wind pollination is common in grasses. Grasses produce large amount of pollen which by the help of wind reach to opposite sex for reproduction.

QUESTION: 6

A drupe develops in

[2011]

Solution:

Some fleshy fruits such as mango, plum etc. usually have a single hard stone that encloses a seed, called drupe.

QUESTION: 7

Both, autogamy and geitonogamy are prevented in

[2012]

Solution:

Autogamy involves pollination within the same flower, while geitonogamy involves transfer of pollen grains from the anther of one flower to the stigma of another flower of the same plant. Both the process are prevented in papaya because it is dioecious plant(i.e, male and female sex organs are borne on separate plants) and it always needs cross-pollination. 

QUESTION: 8

An organic substance that can withstand environmental extremes and cannot be degraded by any enzyme is :

[2012]

Solution:

Sporopollenin is a fatty substance present in the exine of pollen grains. It is resistant to microbial and chemical decomposition and can withstand the extreme environmental conditions. 

QUESTION: 9

Even in absence of pollinating agents seed setting is assured in [2012]

Solution:
QUESTION: 10

What is the function of germ pore?

[2012M]

Solution:

The germ pores are apertures in the exine layer of the pollen grain where the sporopollenin is absent. The germ pore helps in the formation of the germ tube or pollen tube and which makes its exit on germination. 

QUESTION: 11

Which one of the following statements is wrong?

[2012M]

Solution:

In over 60 per cent of angiosperms, pollen grains are shed at cell 2-celled stage. In the remaining species the generative cell divides mitotically to give rise to the two male gametes before pollen grains are shed (3-celled stage.)

QUESTION: 12

Plants with ovaries having only one or a few ovules, are generally pollinated by

[2012M]

Solution:

Wind pollinated flowers have generally single ovule in each ovary.

QUESTION: 13

Perisperm differs from endosperm in;

[NEET 2013]

Solution:

Perisperm is remnants of nucellus which is diploid (2n) but endosperm is triploid (3n). Perisperm occurs in the seeds of Black pepper, coffee, castor, cardamum, Nymphaea. Endosperm is the food  laden tissue which is meant for nourishing the embryo in seed plants. In angiosperms the endosperm is formed as a result of vegetative fertilization, triple fusion or fusion of a male gamete with diploid secondary nucleus of the central cell.

QUESTION: 14

Megasporangium is equivalent to :

[NEET 2013]

Solution:

Ovule is also called integumented megasporangium. It develops into seed after fertilisation in spermatophytes. It occurs singly or in a cluster inside ovary with parenchymatous cushions called placenta.

QUESTION: 15

Seed coat is not thin, membranous in :

[NEET 2013]

Solution:

The seed coat develops from integuments originally surrounding the ovule. It is thick and hard in coconut which protect the embryo from mechanical injury and from drying out.

QUESTION: 16

Advantage of cleistogamy is :

[NEET 2013]

Solution:

Cleistogamy favours no dependence on pollinator because flowers never open. In such flowers, the anthers and stigma lie close to each other. When anthers dehisce in flower buds pollen grains come in contact with the stigma to effect pollination.

QUESTION: 17

Product of sexual reproduction generally generates :

[NEET 2013]

Solution:

Sexual reproduction leads to formation of new combination  and appearance of variations. Genetic recombination, interaction etc. during sexual reproduction provides vigour and vitality to the offsprings. They better adapt themselves to changing  environmental conditions and also plays an important role in evolution.

QUESTION: 18

Which one of the following statements is correct? [NEET 2013]

Solution:

Sporogenous tissue is always diploid, endothecium is second layer of anther wall and perform the function of protection and help in dehiscence of anther to release the pollen. Hard outer layer of pollen is called exine but tapetum always nourishes the developing pollen.
Cells of the tapetum possess dense cytoplasm and generally have more than one nucleus (polypoid).

QUESTION: 19

The viability of seeds is tested by

[NEET Kar. 2013]

Solution:

Dehydrogenase enzymes present in living tissue reduce the tetrazolium chloride to formazan, a reddish, water insoluble compound. This reaction occurs in or near living cells which are releasing hydrogen in respiration processes. Viable tissues produce a normal red-colour, weak living tissue produce an abnormal colour. Dead tissues do not stain, remaining usually white.

QUESTION: 20

Which one of the following statements is correct?

[NEET Kar. 2013]

Solution:

Cleistogamous flowers do not expose their reproductive parts. Anthers and stigma lie close to each other. Pure autogamy occurs since there is no chance of crosspollination. Cleistogamy is the most efficient floral adaptation for promoting self-pollination. E.g., Viola mirabilis and Oxalis autosella.

QUESTION: 21

Megaspores are produced from the megaspore mother cells after

[NEET Kar. 2013]

Solution:

Single Megaspore Mothe Cell (MMC) with dense cytoplasm aond a prominent nucleus gets differentiated from nucellus near the micropylar region. This Megaspore Mother Cell (MMC) undergoes meiosis to form ‘4’ haploid cells called megaspores and the process of formation of known as megasporogenesis.

QUESTION: 22

Animal vectors are required for pollination in

[NEET Kar. 2013]

Solution:

There are different types of vectors involved in pollination. For example, Maize, mulberry → pollination by wind. Vallisneria → pollination through water (hydrophily). Cucumber → Bees are brought for the commercial plantings of cucumber.

QUESTION: 23

Which of the following statements iscorrect?    

[NEET Kar. 2013]

Solution:

Pollen grains are generally spherical and a prominent two-layered wall. The hard outer layer called the exine is made up of sporopollenin which is one of the most resistant organic material known. It can withstand high temperatures and strong acids and alkali.

QUESTION: 24

Albuminous seeds store their reserve food mainly in

[NEET Kar. 2013]

Solution:

Endosperm is the nutritive tissue which provides nourishment to the embryo in seed plant. Albuminous seeds retain a part of endosperm as it is not completely used up during embryo development (e.g., wheat, maize, barley, castor, sunflower).

QUESTION: 25

Which of the following statements is not true about somatic embryogenesis?

[NEET Kar. 2013]

Solution:

Somatic embryogenesis is a process where a plant or embryo is derived from a single somatic cell or group of somatic cells. Somatic embryos are formed from plant cells that are not normally involved in the development of embryos, i.e., ordinary plant tissue. No endosperm or seed coat is formed around a somatic embryo.