MCQs Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Mains, Class 12, Chemistry


39 Questions MCQ Test Class 12 Chemistry 35 Years JEE Mains &Advance Past yr Paper | MCQs Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Mains, Class 12, Chemistry


Description
This mock test of MCQs Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Mains, Class 12, Chemistry for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 39 Multiple Choice Questions for JEE MCQs Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Mains, Class 12, Chemistry (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQs Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Mains, Class 12, Chemistry quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this MCQs Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Mains, Class 12, Chemistry exercise for a better result in the exam. You can find other MCQs Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Mains, Class 12, Chemistry extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Polymer formation from monomers starts by [2002]

Solution:

Polymerisation starts either by conden sation or addition reactions between monomers. Condensation polymers are formed by the combination of monomers with the elimination of simple molecules.Where as the addition polymers are formed by the addition together of the molecules of the monomer or monomers to form a large molecule without elimination of any thing.

QUESTION: 2

RNA is different from DNA because RNA contains

Solution:

In RNA, the sugar is D–ribose and base is uracil where as in DNA, the sugar is D-2 de oxyribose and the nitrogenous base is thymine.

QUESTION: 3

The compound   is used as [2002]

Solution:

The given compound is aspirin which is antipyretic and analgesic

QUESTION: 4

Which of the following could act as a propellant for rockets?

Solution:

Liquid hydrogen and liquid oxygen are used as excellent fuel for rockets. H2(ℓ) has low mass and high enthalpy of combustion whereas oxygen is a strong supporter of combustion.

QUESTION: 5

Nylon threads are made of [2003]

Solution:

Nylon is a polyamide polmer.

QUESTION: 6

Complete hydrolysis of cellulose gives [2003]

Solution:

Cellulose is a linear polymer of β –D– glucose in which C1 of one glucose unit is connected to C4 of the other through β–D glucosidic linkage. It does not undergo hydrolysis easily. However on heating with dilute H2SO4 under pressure. It does undergo hydrolysis to give only D– glucose.

QUESTION: 7

The reason for double helical structure of DNA is operation of[2003]

Solution:

DNA consists of two polynucleotide chains, each chain forms a right handed spiral with ten bases in one turn of the spiral. The two chains coil to double helix and run in opposite direction held together by hydrogen bonding.

QUESTION: 8

Which base is present in RNA but not in DNA ?

Solution:

RNA contains cytosine and uracil as pyrimidine bases while DNA has cytosine and thymine.
Both have the same purine bases i.e., Guanine and adenine.

QUESTION: 9

Insulin production and its action in human body are responsible for the level of diabetes. This compound belongs to which of the following categories ? [2004]

Solution:

Insulin is a bioch emically active peptide harmone secreted by pancreas.

QUESTION: 10

The smog is essentially caused by the presence of

Solution:

 Photochemical smog is caused by oxides of sulphur and nitrogen.

QUESTION: 11

Which of the following is a polyamide? [2005]

Solution:

Nylon is a general name for all synthetic fibres forming polyamides.

QUESTION: 12

Which one of the following types of drugs reduces fever ?

Solution:

An antipyretic is a drug which is responsible for lowering the temperature of the feverish organism to normal but has  no effect on normal temperature states

QUESTION: 13

In both DNA and RNA, heterocylic base and phosphate ester linkages are at – [2005]

Solution:

In DNA and RNA heterocyclic base and phosphate ester are at C1' and C5' respectively of the sugar molecule.

QUESTION: 14

Which of the following is fully fluorinated polymer? [2005]

Solution:

Teflon is polymer of CF2 = CF2.

QUESTION: 15

The term anomers of glucose refers to [2006]

Solution:

Cyclization of th e open ch ain str ucture of D-(+)-glucose has created a new stereocenter at C1 which explains the existence of two cyclic forms of D-(+)-glucose, namely α– and β–. These two cyclic forms are diasteromers, such diastereomers which differ only in the configuration of chiral carbon developed on hemiacetal formation (it is C1 in glucose and C2 in fructose) are called anomers and the hemiacetal carbon (C1 or C2) is called the anomeric carbon.

QUESTION: 16

The pyrimidine bases present in DNA are [2006]

Solution:

The pyrimidine bases present in DNA are cytosine and thymine.

QUESTION: 17

The secondary structure of a protein refers to [2007]

Solution:

The secondary structure of a protein refers to the shape in which a long peptide chain can exist. There are two different conformations of the peptide linkage present in protein, these are α-helix and β-conformation. The α-helix always has a right handed arrangement. In β-conformation all peptide chains are streched out to nearly maximum extension and then laid side by side and held together by intermolecular hydrogen bonds.
The structure resembles the pleated folds of drapery and therefore is known as β-pleated sheet.

QUESTION: 18

Identify the wrong statement in the following: [2008]

Solution:

NOTE : Ozone layer acts as a shield and does not allow ultraviolet radiation from sun to reach earth. It does not prevent infra-red radiation from sun to reach earth.
Thus option (c) is wrong statement and so it is the correct answer.

QUESTION: 19

Bakelite is obtained from phenol by reacting with

Solution:

Bakelite is formed by the reaction of formaldehyde (HCHO) and phenol so the correct answer is (d).

QUESTION: 20

α - D-(+)-glucose and β-D-(+)-glucose are [2008]

Solution:

Since α - D - (+)- glucose and β - D - (+) glucose differ in configuration at C – 1 atom so they are anomers.
NOTE : Anomers are those diastereomers that differ in configuration at C – 1 atom. i.e.,  (c) in the correct answer.

QUESTION: 21

Among the following substituted silanes the one which will give rise to cross linked silicone polymer on hydrolysis is

Solution:

The cross linked polymers will be formed by RSiCl3

The correct choice is (c)

QUESTION: 22

Buna-N synthetic rubber is a copolymer of : [2009]  

Solution:

Buna – N is a copolymer of butadiene (CH2 = CH – CH = CH2) and acrylonitrile (CH2 = CHCN).

QUESTION: 23

The two functional groups present in a typical carbohydrate are:[2009]

Solution:

NOTE : Glucose is considered as a typical carbohydrate which contains –CHO and –OH group.

QUESTION: 24

Biuret test is not given by [2010]

Solution:

Biuret test produces violet colour on addition of dilute CaSO4 to alkaline solution of a compound containing peptide linkage.
Polypeptides, proteins and urea have  (peptide) linkage while carbohydrates have glycosidic llinkages. So, test of carbohydtrates should be different from that of other three.

QUESTION: 25

The polymer containing strong intermolecular forces e.g. hydrogen bonding, is [2010]

Solution:

Nylon 6-6 has amide lin kage capable of forming hydrogen bon ding.

QUESTION: 26

The presence or absence of hydroxyl group on which carbon atom of sugar differentiates RNA and DNA? [2011]

Solution:

RNA has D (–) - Ribose and the DNA has 2–Deoxy D (–) – ribose as the carbohydrate unit.

 

From the structures it is clear that 2nd carbon in DNA do not have OH group.

QUESTION: 27

Which of the followin g compoun ds ca n be detected by Molisch's Test? [2012]

Solution:

Molisch's Test : This is a general test for carbohydrates.
One or two drops of alcoholic solution of a-naphthol is added to 2 ml glucose solution. 1 ml of conc. H2SO4 solution is added carefully along the sides of the testtube. The formation of a violet ring at the junction of two liquids confirms the presence of a carbohydrate or sugar.

QUESTION: 28

The species which can best serve as an initiator for the cationic polymerization is : [2012]

Solution:

Lewis acids are the most common compounds used for initiation of cationic polymerisation. The more popular Lewis acids are SnCl4, AlCl3, BF3 and TiCl4.

QUESTION: 29

Which one of the following statements is correct? [2012]

Solution:

With the exception of glycine all the 19 other common amino acids have a uniquely different functional group on the central tetrahedral alpha carbon.

QUESTION: 30

Aspirin is known as : [2012]

Solution:

QUESTION: 31

Synthesis of each molecule of glucose in photosynthesis involves : [JEE M 2013]

Solution:

6CO2 + 12NADPH + 18ATP → C6H12O6 + 12NADP + 18ADP

QUESTION: 32

Which one is classified as a condensation polymer? [JEE M 2014]

Solution:

Except Dacron all are additive polymers. Terephthalic acid condenses with ethylene glycol to give Dacron.

QUESTION: 33

Which one of the following bases is not present in DNA? [JEE M 2014]

Solution:

DNA contains ATGC bases So quinoline is not present in DNA.

QUESTION: 34

Which of the vitamins given below is water soluble ? [JEE M 2015]

Solution:

Water-soluble vitamins dissolve in water and are not stored by the body. The water soluble vitamins include the vitamin B-complex group and vitamin C.

QUESTION: 35

Which of the following compounds is not an antacid ? [JEE M 2015]

Solution:

Phenelzin e is an an tidepr essan t, wh ile others ar e antacids.

QUESTION: 36

Which polymer is used in the manufacture of paints and lacquers ? [JEE M 2015]

Solution:

Glyptal is used in the manufacture of paints and lacquers.

QUESTION: 37

The concentr ation of fluoride, lead, nitr ate and iron in a water sample from an underground lake was found to be 1000 ppb, 40 ppb, 100 ppm and 0.2 ppm, respectively. This water is unsuitable for drinking due to high concentration of : [JEE M 2016]

Solution:

The maximum limit of nitrate in drinking water is 50 ppm. Excess nitrate in drinking water can cause disease such as methemoglobinemia ('blue baby' syndrome).

QUESTION: 38

Which of the followin g is an anionic detergent? [JEE M 2016]

Solution:

Sodium lauryl sulphate (C11H23CH2OSO3Na+) is an anionic detergent. Glyceryl oleate is a glyceryl ester of oleic acid. Sodium stearate (C17H35COONa+) is a soap.
Cetyltrimethyl ammonium bromide  is a cationic detergent.

QUESTION: 39

Which of the following statements about low density polythene is FALSE? [JEE M 2016]

Solution:

High density polythene is used in the manufacture of housewares like buckets, dustbins, bottles, pipes etc.
Low density polythene is used for insulating electric wires and in the manufacture of flexible pipes, toys, coats, bottles etc.