Multiple Correct MCQ Of Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry


19 Questions MCQ Test Class 12 Chemistry 35 Years JEE Mains &Advance Past yr Paper | Multiple Correct MCQ Of Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry


Description
This mock test of Multiple Correct MCQ Of Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 19 Multiple Choice Questions for JEE Multiple Correct MCQ Of Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Multiple Correct MCQ Of Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Multiple Correct MCQ Of Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry exercise for a better result in the exam. You can find other Multiple Correct MCQ Of Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

Base catalysed aldol condensation occurs with :

Solution:

TIPS/Formulae :

Aldehydes having at least one α-hydrogen atom undergo aldol condensation.


*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

Which of the following compounds will give a yellow precipitate with iodine and alkali?

Solution:

TIPS/Formulae :
Iodoform reaction is given by the compounds containing 
 CH3CHO and CH3CH2OH.2-Hydroxypropane (CH3CHOHCH3) contains the grouping CH3CHOH— and acetophenone (C6H5COCH3) contains the grouping CH3CO– linked to carbon and hence give yellow ppt. with I2 and alkali—iodoform test.
In methyl acetate (CH3COOC2H5) and acetamide (CH3CO–NH2), CH3CO is attached to a hetero atom but not to carbon atom and hence both these compounds do not give iodoform test.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

Which of the following compounds will react with ethanolic KCN?

Solution:

NOTE :

Ethyl chloride and acetyl chloride react with alc. KCN by nucleophilic substitution reaction while benzaldehyde undergoes benzoin condensation :


*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Keto-enol tautomerism is observed in

Solution:

Keto-enol tautomer ism is sh own in compounds having a-hydrogen on the C adjacent to the CO group.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

Which of the following are examples of aldol condensation?

Solution:

NOTE : Aldehydes and ketones containing a-Hydrogen atom undergo aldol condensation.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

A new carbon-carbon bond formation is possible in

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

Which of the following will react with water?

Solution:

TIPS/Formulae :
Three  Cl of chloral makes its carbonyl carbon highly electron deficient, hence H2O, a nucleophile easily adds on it forming chloral hydrate, CCl3CH(OH)2, which is quite stable due to intramolecular H–bonding between two –OH groups.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

Which of the following will undergo aldol condensation?

Solution:

TIPS/Formulae :
Carbonyl compounds having α – H  or α - D undergo aldol condensation.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

Which of the following reactants on reaction with conc. NaOH followed by acidification gives following lactone as the product?

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

The major products P and Q are

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

The smallest ketone and its next homologue are reacted with NH2OH to form oxime

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

Identify the binary mixture(s) that can be separated into individual compounds, by differential extraction as shown in the given scheme.

Solution:

(A) Both are soluble in NaOH, hence inseparable.
(B) Only benzoic acid (C6H5COOH) is soluble in NaOH and NaHCO3, while benzyl alcohol (C6H5CH2OH) is not.
Hence, separable.
(C) Although NaOH can enable separation between benzyl alcohol (C6H5CH2OH) and phenol (C6H5OH) as only the later is soluble in NaOH. However, in NaHCO3, both are insoluble. Hence, inseparable.
(D) a-Phenylacetic acid (C6H5CH2COOH) is soluble in NaOH and NaHCO3. While benzyl alcohol (C6H5CH2OH) is not. Hence, separable.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

With reference to the scheme given below, which of the given statement(s) about T, U, V and W is (are) correct ?

Solution:


                                              

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

In the following reaction, the product(s) formed is(are)



Solution:





*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

After completion of the reactions (I and II), the organic compound(s) in the reaction mixtures is(are)




Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 16

The major product of the following reaction is

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 17

Positive Tollen’s test is observed for

Solution:

Aldehydes and a-Hydroxyketones show positive Tollen's test.


                                            

*Multiple options can be correct
QUESTION: 18

The correct statement(s) about the following reaction sequence is(are)


Solution:


Q is steam volatile not R.
Q and R show positive test with 1% aqueous FeCl3 solution.
Q, R, S give yellow precipitate with 2, 4-dinitrophenyl hydrazine.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 19

Reagent(s) which can be used to bring about the following transformation is (are)

Solution:

LiAlH4/(C2H5)2O : Reduces to ester s, carboxylic acid, epoxides and aldehydes and ketones.
BH3 in T.H.F : Reduces to –COOH and aldeh ydes into alcohols but do not reduce to esters and epoxides.
NaBH4 in C2H5OH : Reduces only aldehydes and ketones into alcohols but not to others.
Raney Ni in T.H.F. : Do not reduce to –COOH, –COOR and epoxide but it can reduce aldehyde into alcohols.