Multiple Correct MCQ Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry


11 Questions MCQ Test Class 12 Chemistry 35 Years JEE Mains &Advance Past yr Paper | Multiple Correct MCQ Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry


Description
This mock test of Multiple Correct MCQ Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 11 Multiple Choice Questions for JEE Multiple Correct MCQ Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Multiple Correct MCQ Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Multiple Correct MCQ Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry exercise for a better result in the exam. You can find other Multiple Correct MCQ Of Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous Match The Following, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The pair of compounds in which both the compounds  give positive test with Tollen’s reagent is

Solution:

Glucose being an aldose responds to Tollen’s test while fructose, although a ketose, undergoes rearrangement in presence of basic medium (provided by Tollen’s reagent) to form glucose, which then responds to Tollen’s test.

QUESTION: 2

The two forms of D-glucopyranose obtained from the solution of D-glucose are called

Solution:

The two is omeric forms (a – and b –) of D-glucopyronose differ in configuration only at C– 1; hence these are called anomers.

QUESTION: 3

Cellulose upon acetylation with excess acetic anhydride/ H2SO4 (catalytic) gives cellulose triacetate whose structure is

Solution:

Cellulose is a polysaccharide composed of only Dglucose units. Every adjacent glucose units are joined by β-glycosidic linkage between C1 of one glucose and C4 of the next.
NOTE : Thus in every glucose units only three –OH groups are free to form triacetate.


QUESTION: 4

Among cellulose, poly (vinyl chloride), nylon and natural rubber, the polymer in which the intermolecular force of attraction is weakest is

Solution:

Nylon and cellulose, both have in termolecular hydrogen bonding, polyvinyl chloride has dipoledipole interaction, while natural rubber has van der Waal forces which are weakest.

QUESTION: 5

The correct statement about the following disaccharide is

Solution:
QUESTION: 6

The following carbohydrate is

Solution:

It is a β-pyranose hence it is an aldohexose.

QUESTION: 7

On complete hydrogenation, natural rubber produces

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

The correct statement(s) about the following sugars X and Y is(are)

Solution:

We know that carbohydrates having acetal linkage are non-reducing while that with hemiacetal linkage are reducing. In the give structure,

X has acetal linkage, hence non-reducing.
Y has hemiacetal linkage, hence reducing.
Further X is a-anomer, while Y is β-anomer of D-(+)-glucose.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

The correct functional group X and the reagent/reaction conditions Y in the following scheme are

Solution:

Condensation polymers are formed by condensation of a diol or diamine with a dicarboxylic acid.




*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

The structure of D-(+)-glucose is

The structure of L-(–)-glucose is

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

For ‘invert sugar’, the correct statement(s) is(are)
(Given : specific rotations of (+) -sucrose, (+)-maltose, L-(-)-glucose and L-(+) fructose in aqueous solution are + 66°, +140°, –52° and +92°, respectively) 

Solution:

Invert sugar is an equimolar mixture of D-(+) glucose and D(–) glucose.

• Specific rotation of invert sugar = 

• D-glucose on oxidation with Br2-water pr oduces gluconic acid and not saccharic acid.