Multiple Correct MCQ Of The D- And F-Block Elements And Co-ordination Compounds, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry


15 Questions MCQ Test Class 12 Chemistry 35 Years JEE Mains &Advance Past yr Paper | Multiple Correct MCQ Of The D- And F-Block Elements And Co-ordination Compounds, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry


Description
This mock test of Multiple Correct MCQ Of The D- And F-Block Elements And Co-ordination Compounds, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for JEE Multiple Correct MCQ Of The D- And F-Block Elements And Co-ordination Compounds, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Multiple Correct MCQ Of The D- And F-Block Elements And Co-ordination Compounds, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Multiple Correct MCQ Of The D- And F-Block Elements And Co-ordination Compounds, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry exercise for a better result in the exam. You can find other Multiple Correct MCQ Of The D- And F-Block Elements And Co-ordination Compounds, Past Year Questions JEE Advance, Class 12, Chemistry extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

Potassium manganate (K2MnO4) is formed when

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

The aqueous solutions of the following salts will be coloured in the case of

Solution:

Aqueous solution of Co(NO3)2 and CrCl3 in which Co2+ (d7) and Cr3+ (d3) contains incompletely filled d-orbitals are coloured.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

Among the following ions which one has the highest paramagnetism?

Solution:

Highest parmagnetic character will be shown by the ion having maximum number of unpaired electrons in their d-subshells.
25Cr3+ has 3 unpaired electrons ; 26Fe2+ has 4 unpaired electrons
29Cu2+ has 1 unpaired electrons ; 30Zn2+ has no unpaired electrons
So (a), (b) & (c) show paramagnetism. Out of which (b) has the highest paramagnetism.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Which of the following alloys contains(s) Cu and Zn?

Solution:

Brass : Cu (60-80%), Zn (40-20%); Gun Metal : Cu (87%), Sn (10%), Zn (3%).

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

In nitroprusside ion the iron and NO exist as FeII and NO+ rather than FeIII and NO. These forms can be differentiated by

Solution:

The magnetic moment (μ) of a species is related to its number of unpaired electrons (n) in form of following expressions.

The number of unpaired electrons in the given pairs are as follows:


The given combinations differ in the number of unpaired electrons. Hence these can be differentiated by the measurement on the solid state magnetic moment of nitroprusside ion.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

Addition of high proportions of manganese makes steel useful in making rails of railroads, because manganese

Solution:

Mn makes steel harder and increases its elasticity and tensile strength. Further Mn acts as deoxidiser.
MnO reacts with S present in cast iron, gets oxidised and then combine to form slag.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

If the bond length of CO bond in carbon monoxide is 1.128Å, then what is the value of CO bond length in Fe(CO)5?

Solution:

The metal to ligand bonding creates a synergic effect which strengthens the bond between CO and the metal (Fe) leading to contraction of bond between C and O of CO.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

The compound(s) that exhibit(s) geometrical isomerism is (are)

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

Reduction of the metal centre in aqueous permanganate ion involves

Solution:

In acidic medium

Change in oxidation state of Mn = 7 – 2 = 5

Thus electrons lost = 5
In neutral medium

Change in oxidation state of Mn = 7 – 4 = 3
∴ Electrons lost = 3

*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

The equilibrium

Solution:

Cu2+ ions will react with CN and SCN forming [Cu(CN)4]3– and [Cu(SCN)4]3– leading the reaction in the backward direction.

Cu2+ also combines with CuCl2 which reacts with Cu to produce CuCl pushing the reaction in the backward direction.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

For the given aqueous reactions, which of the statement (s) is (are) true?


Solution:



*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

The pair(s) of coordination complexes/ions exhibiting the same kind of isomerism is(are)

Solution:

Th e pair of complex ion s [Co(NH3)4Cl2]+ and [Pt(NH3)2(H2O)Cl]+ show geometrical isomerism.
The pair of complexes [Pt(NH3)3(NO3)]Cl and [Pt(NH3)3Cl]Br show ionisation isomerism. The other pairs given do not have same type of isomerism.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

The pair (s) of reagents that yield paramagnetic species is/are

Solution:

Na + NH3 (excess) → Dilute solution of Na in liq.
NH3 → Paramagnetic
K + O2 (excess) → KO2 (O2 is paramagnetic)
Cu + HNO3 (dil.) → Cu(NO3)2 + NO (NO is paramagnetic) 2-Ethylanthraquinol + O2 →
2-Ethylanthraquinone + H2O2
(H2O2 is diamagnetic)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

The correct statement(s) about Cr2+ and Mn3+ is(are) [Atomic numbers of Cr = 24 and Mn = 25] 

Solution:

Cr2+ is a reducing agent and Mn3+ is an oxidizing agent and both have electronic configuration d4.

Above E° values explains reducing nature of Cr2+ and oxidizing behaviour of Mn3+.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

Fe3+ is reduced to Fe2+ by using

Solution: