Single Correct MCQ Of General Principles And Processes Of Isolation Of Elements - Past Year Questions JEE Advance


9 Questions MCQ Test Class 12 Chemistry 35 Years JEE Mains &Advance Past yr Paper | Single Correct MCQ Of General Principles And Processes Of Isolation Of Elements - Past Year Questions JEE Advance


Description
This mock test of Single Correct MCQ Of General Principles And Processes Of Isolation Of Elements - Past Year Questions JEE Advance for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 9 Multiple Choice Questions for JEE Single Correct MCQ Of General Principles And Processes Of Isolation Of Elements - Past Year Questions JEE Advance (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Single Correct MCQ Of General Principles And Processes Of Isolation Of Elements - Past Year Questions JEE Advance quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Single Correct MCQ Of General Principles And Processes Of Isolation Of Elements - Past Year Questions JEE Advance exercise for a better result in the exam. You can find other Single Correct MCQ Of General Principles And Processes Of Isolation Of Elements - Past Year Questions JEE Advance extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Copper can be extracted from (1978)

Solution:

Malachite is CuCO3 . Cu (OH)2 it is ore of copper.

QUESTION: 2

In the alumino-thermite process, aluminium acts as                   (1983 - 1 Mark)

Solution:

Al reduces Fe2O3 or Cr2O3 to respective metals and acts as a reducing agent.
Fe2O3 + 2Al → Al2O3 + 2Fe

QUESTION: 3

The chemical composition of ‘slag’ formed during thesmelting process in the extraction of copper is (2001S)

Solution:

NOTE : During the extraction of copper, iron is present in the ore as impurity (FeS).
The ore together with a little coke and silica is smelted; FeS present as impurity in the ore is oxidized to iron oxide, which then reacts with silica to form fusible ferrous silicate which is removed as slag.

QUESTION: 4

Which of the following process is used in the extractive metallurgy of magnesium?  (2002S)

Solution:

QUESTION: 5

Which ore contains both iron and copper?           (2005S)

Solution:

Cuprite : Cu2O; Chalcocite : Cu2S; Chalcopyrite : CuFeS2;
Malachite: Cu(OH)2.CuCO3. We see that CuFeS2 contais both Cu and Fe.

QUESTION: 6

Extraction of zinc from zinc blende is achieved by                      (2007)

Solution:

NOTE : Extraction of Zn from ZnS (Zinc blende) is achieved by roasting followed by reduction with carbon.
2ZnS + 3O2 → 2ZnO + 2SO2
ZnO + C → Zn + CO

QUESTION: 7

Oxidation states of the metal in the minerals haematite andmagnetite, respectively, are                 (2011)

Solution:

(i) Haematite is Fe2O3 in which Fe is present in III oxidation state.
(ii) Magnetite (Fe4O3) is an equimolar mixture of FeO and Fe2O3.
Oxidation state of Fe in FeO is II.
Oxidation state of Fe in Fe2O3 is III.

QUESTION: 8

In the cyanide extraction process of silver from argentiteore, the oxidising and reducing agents used are              (2012)

Solution:

The reactions involved in cyanide extraction process are :

QUESTION: 9

Sulfide ores are common for the metals (JEE Adv. 2013)

Solution:

Silver, copper and lead are commonly found in earth's crust as Ag2S (silver glance), CuFeS2 (copper pyrites) and PbS (galena)