Test: MCQs (One or More Correct Option): Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous | JEE Advanced


11 Questions MCQ Test Class 12 Chemistry 35 Years JEE Mains &Advance Past yr Paper | Test: MCQs (One or More Correct Option): Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous | JEE Advanced


Description
This mock test of Test: MCQs (One or More Correct Option): Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous | JEE Advanced for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 11 Multiple Choice Questions for JEE Test: MCQs (One or More Correct Option): Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous | JEE Advanced (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: MCQs (One or More Correct Option): Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous | JEE Advanced quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: MCQs (One or More Correct Option): Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous | JEE Advanced exercise for a better result in the exam. You can find other Test: MCQs (One or More Correct Option): Carbohydrates, Amino Acids, Polymers & Miscellaneous | JEE Advanced extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The pair of compounds in which both the compounds  give positive test with Tollen’s reagent is

Solution:

Glucose being an aldose responds to Tollen’s test while fructose, although a ketose, undergoes rearrangement in presence of basic medium (provided by Tollen’s reagent) to form glucose, which then responds to Tollen’s test.

QUESTION: 2

The two forms of D-glucopyranose obtained from the solution of D-glucose are called

Solution:

The two is omeric forms (a – and b –) of D-glucopyronose differ in configuration only at C– 1; hence these are called anomers.

QUESTION: 3

Cellulose upon acetylation with excess acetic anhydride/ H2SO4 (catalytic) gives cellulose triacetate whose structure is

Solution:

Cellulose is a polysaccharide composed of only Dglucose units. Every adjacent glucose units are joined by β-glycosidic linkage between C1 of one glucose and C4 of the next.
NOTE : Thus in every glucose units only three –OH groups are free to form triacetate.


QUESTION: 4

Among cellulose, poly (vinyl chloride), nylon and natural rubber, the polymer in which the intermolecular force of attraction is weakest is

Solution:

Nylon and cellulose, both have in termolecular hydrogen bonding, polyvinyl chloride has dipoledipole interaction, while natural rubber has van der Waal forces which are weakest.

QUESTION: 5

The correct statement about the following disaccharide is

Solution:
QUESTION: 6

The following carbohydrate is

Solution:

It is a β-pyranose hence it is an aldohexose.

QUESTION: 7

On complete hydrogenation, natural rubber produces

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

The correct statement(s) about the following sugars X and Y is(are)

Solution:

We know that carbohydrates having acetal linkage are non-reducing while that with hemiacetal linkage are reducing. In the give structure,

X has acetal linkage, hence non-reducing.
Y has hemiacetal linkage, hence reducing.
Further X is a-anomer, while Y is β-anomer of D-(+)-glucose.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

The correct functional group X and the reagent/reaction conditions Y in the following scheme are

Solution:

Condensation polymers are formed by condensation of a diol or diamine with a dicarboxylic acid.




*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

The structure of D-(+)-glucose is

The structure of L-(–)-glucose is

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

For ‘invert sugar’, the correct statement(s) is(are)
(Given : specific rotations of (+) -sucrose, (+)-maltose, L-(-)-glucose and L-(+) fructose in aqueous solution are + 66°, +140°, –52° and +92°, respectively) 

Solution:

Invert sugar is an equimolar mixture of D-(+) glucose and D(–) glucose.

• Specific rotation of invert sugar = 

• D-glucose on oxidation with Br2-water pr oduces gluconic acid and not saccharic acid.