Test: Nuclei 1 - From Past 28 Years Questions


30 Questions MCQ Test Physics 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 12 | Test: Nuclei 1 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Nuclei 1 - From Past 28 Years Questions for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Nuclei 1 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nuclei 1 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Nuclei 1 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nuclei 1 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the reaction ,   if the binding energies of   are respectively, a, b and c (in MeV), then the energy (in MeV) released in this reaction is [2005]

Solution:

requires a and b amount of energies for their nucleons to be separated.
releases c amount of energy in its formation i.e., in assembling the nucleons as nucleus.
Hence, Energy released =c – (a + b) = c – a – b

QUESTION: 2

In any fission process, the ratio   [2005]

Solution:

Binding energy per nucleon for fission products is higher relative to Binding energy per nucleon for parent nucleus, i.e., more masses are lost and are obtained as kinetic energy of fission products. So, the given ratio < 1.

QUESTION: 3

Fission of nuclei is possible because thebinding energy per nucleon in them [2005]

Solution:

Binding energy per nucleons decreases with increase in mass numbers.
The decrease of binding energy per nucleon for nuclei with a high mass number is due to increased Coulombic repulsion between protons inside the nucleus.

QUESTION: 4

The binding energy of deuteron is 2.2 MeV and that of   is 28 MeV. If two deuterons are fused to form one   then the energy released is          [2006]

Solution:

Energy released = 28 – 2 × 2.2 = 23.6 MeV (Binding energy is energy released on formation of Nucleus)

QUESTION: 5

In a radioactive material the activity at time t1 is R1 and at a later time t2, it is R2. If the decay constant of the material is λ, then [2006]

Solution:

Let at time t1 & t2, number of particles be N1 & N2. So,

QUESTION: 6

Two radioactive substances A and B have decay constants 5λ and λ respectively. At t = 0 they have the same number of nuclei. The ratio of number of nuclei of A to those of B will be (1/e)2 after a time interval [2007]

Solution:

λ A = 5λ and λB = λ
At t = 0,  (N0)A = (N0)B

Given,  

According to radioactive decay,

From (1) and (2),

QUESTION: 7

In a radioactive decay process, the negativelycharged emitted β -particles are [2007]

Solution:

In beta min us decay (β–), a neutron is transformed into a proton, and an electron is emitted from the nucleus along with antineutrino.

QUESTION: 8

A nucleus AZX has mass represented by M (A, Z). If Mp and Mn denote the mass of proton and neutron respectively and B.E. the binding energy in MeV, then [2007]

Solution:

In the case of formation of a nucleus, the evolution of energy equal to the binding energy of the nucleus takes place due to the disappearance of a fraction of the total mass. If the quantity of mass disappearing is ΔM, then the binding energy is

BE = ΔMc2
From the above discussion, it is clear that the mass of the nucleus must be less than the sum of the masses of the constituent neutrons and protons. We can then write.


ΔM= [ZMp + (A-Z)Mn -M(A,Z)
 

Where M (A, Z)  is the mass of the atom of mass number A and atomic number Z. Hence, the binding energy of the nucleus is

BE = [ZMp + (A-Z)Mn -M(A,Z)]c2

Where N = A -Z = number of neutrons.

QUESTION: 9

If the nucleus   has nuclear radius of about 3.6 fm, then    would have its radius approximately as [2007]

Solution:

It has been known that a nucleus of mass number A has radius R = R0A1/3,
where R0 = 1.2 × 10–15m and A = mass number

In case of  let nuclear radius be R1

and for  nuclear radius be R2

For

For

QUESTION: 10

Two radioactive materials X1 and X2 have decay constants 5λ and λ respectively. If initially they have the same number of nuclei, then the ratio of the number of nuclei of X1 to that of X2 will be 1/e after a time

Solution:

Let the required time be t. Then

Where N1 = number of nuclei of X1 after time t
N2 = number of nuclei of X2 after time t
N0 = initial number of nuclei of X1 and X2 each.

Now,  

λ1 = 5λ;    λ2 = λ

QUESTION: 11

If M (A; Z), Mp and Mn denote the masses of the nucleus  proton and neutron respectively in units of u ( 1u = 931.5 MeV/c2) and BE represents its bonding energy in MeV, then [2008]

Solution:

Mass defect = ZMp + (A –Z)Mn–M(A,Z)

  ZMp + (A–Z) Mn–M(A,Z)

∴ M (A, Z) = ZMp + (A–Z)Mn

QUESTION: 12

Two nuclei have their mass numbers in the ratioof 1 : 3. The ratio of their nuclear densities wouldbe [2008]

Solution:

Requird ratio of nuclear densities =

QUESTION: 13

In the nuclear decay given below:               [2009]

 the particles emitted in the sequence are

Solution:

 mass number and charge number of a nucleus remains unchanged during γ decay)

QUESTION: 14

The mass of a    nucleus is 0.042 u less than the sum of the masses of all its nucleons. The binding energy per nucleon of  nucleus is nearly   

Solution:

QUESTION: 15

The activity of a radioactive sample is measured as N0 counts per minute at t = 0 and N0/e counts per minute at t = 5 minutes. The time (in minutes) at which the activity reduces to half its value is   [2010]

Solution:

QUESTION: 16

The binding energy per nucleon in deuteriumand helium nuclei are 1.1 MeV and 7.0 MeV,respectively. When two deuterium nuclei fuseto form a helium nucleus the energy released inthe fusion is :

Solution:

Binding energy of two 1H2 nuclei = 2(1.1 × 2) = 4.4 MeV
Binding energy of one 2He4 nucelus = 4 × 7.0 =28 MeV
∴ Energy released = 28 – 4.4 = 23.6 MeV

QUESTION: 17

The decay constant of a radio isotope is λ. If A1 and A2 are its activities at times t1 and t2 respectively, the number of nuclei which have decayed during the time (t1 – t2) :

Solution:

Activity is given by

Activity at time t1 is A1 =- λN1
and activity at time t2 is A2 = – l N2 As t1 > t2, therefore, number of atoms remained after time t1 is less than that remained after time t2. That is, N1 < N2.
∴ number of nuclei decayed in (t1 – t2)

QUESTION: 18

The half life of a radioactive isotope 'X' is 50 years. It decays to another element 'Y' which isstable. The two elements 'X' and 'Y' were foundto be in the ratio of 1 : 15 in a sample of agiven rock. The age of the rock was estimatedto be [2011]

Solution:

QUESTION: 19

The power obtained in a reactor using U235 disintegration is 1000 kW. The mass decay of U235 per hour is [2011]

Solution:

E = mc2

So, mass decay per second

(Power in watt)

and mass decay per hour =

= 4 × 10–8 kg

= 40 microgram

QUESTION: 20

A radioactive nucleus of mass M emits a photonof frequency μ and the nucleus recoils. The recoilenergy will be [2011]

Solution:

Momentum

Recoil energy

QUESTION: 21

A nucleus  emits one α-particle and two β-particles. The resulting nucleus is [2011]

Solution:

When emits one -particle then its atomic mass decreases by 4 units and atomic number by 2. Therefore, the new nucleus becomes mn . But as it emits two β particles, its atomic number increases by 2. Thus the resulting nucleus is 

QUESTION: 22

Fusion reaction takes place at high temperaturebecause    [2011]

Solution:

When the coulomb repulsion between the nuclei is overcome then nuclear fusion reaction takes place. This is possible when temperature is too high.

QUESTION: 23

Two radioactive nuclei P and Q, in a given sample decay into a stable nucleolus R. At time t = 0, number of P species are 4 N0 and that of Q are N0. Half-life of P (for conversion to R) is 1 minute where as that of Q is 2 minutes. Initially there are no nuclei of R present in the sample. When number of nuclei of P and Q are equal, the number of nuclei of R present in the sample would be [2011M]

Solution:

Initially  P → 4N0  
             Q → N0
Half life TP = 1 min.
TQ = 2 min.
Let after time t number of nuclei of P and Q are equal, that is

⇒ t = 4 min

at t = 4 min.

or population of R

QUESTION: 24

If the nuclear radius of 27Al is 3.6 Fermi, the approximate nuclear radius of 64Cu in Fermi is :      [2012]

Solution:

The radius of the nuclears is directly proportional to cube root of  atomic number i.e. R ∝ A1/3 ⇒ R = R0 A1/3, where R0 is a constant of proportionality

where R1 = the radius of 27Al, and A1 = Atomic  mass number of Al R2 = the radius of 64Cu and A2 = Atomic mass number of C4

QUESTION: 25

A mixture consists of two radioactive materials A1 and A2 with half lives of 20 s and 10 srespectively. Initially the mixture has 40 g of Aand 160 g of A2. The amount of the two in themixture will become equal after : [2012]

Solution:

Let, the amount of the two in the mixture will become equal after t years.
The amount of A1, which remains after t years

The amount of A2, which remains, after t years

According to the problem N1 = N2

t = 40 s

QUESTION: 26

The half life of a radioactive nucleus is 50 days.  The time interval (t2 – t1) between the time twhen 2/3 of its has decayed and the time t1 when 1/3  of it had decayed is :      [2012]

Solution:

        

        ...(i)

     ...(ii)

Dividing equation (i) by equation (ii)

λ (t2 - t1) = ln2

 = 50 days

QUESTION: 27

A certain mass of Hydrogen is changed to Heliumby the process of fusion. The mass defect infusion reaction is 0.02866 a.m.u. The energyliberated per a.m.u. is(Given : 1 a.m.u = 931 MeV)  [NEET 2013]

Solution:

Mass defect Δm = 0.02866 a.m.u.
Energy = 0.02866 × 931 = 26.7 MeV

Energy liberated per a.m.u = 13.35/2 MeV        
= 6.675 MeV

QUESTION: 28

The half life of a radioactive isotope ‘X’ is20 years. It decays to another element ‘Y’ whichis stable. The two elements ‘X’ and ‘Y’ were foundto be in the ratio of 1 : 7 in a sample of a thegiven rock. The age of the rock is estimated tobe [NEET 2013]

Solution:

The value of x is 

 t = 3T = 3 × 20 = 60
years Hence the estimated age of the rock is 60 years

t = 3T = 3 × 20 = 60 years

QUESTION: 29

α-particles, β-particles and γ-rays are all havingsame energy. Their penetrating power in a givenmedium in increasing order will be   [NEET Kar. 2013]

Solution:

Increasing order of penetrating power : α < β < γ.
For same energy, lighter particle has higher penentrating power.

QUESTION: 30

How does the binding energy per nucleon varywith the increase in the number of nucleons  ?   [NEET Kar. 2013]

Solution:

From the graph of BE/A versus mass number A  it is clear that, BE/A first increases and then decreases with increase in mass number.